Triki in nasveti
02.09.2009 10:30
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako se zaščititi pred Twitter spamom?

Kaj je Twitter spam in kako ga preprečimo?
Twitter je pravtako zelo dobro orodje nezaželene pošte.
Twitter je pravtako zelo dobro orodje nezaželene pošte.

Zaradi vse večje priljubljenosti socialnih mrež, kot je Twitter, so kiberkriminalci našli nove lahke tarče med nič hudega slutečimi uporabniki. BitDefender, vodilni ponudnik inovativnih anti-malware rešitev, ponuja nasvete, kako se lahko Twitter uporabniki izognejo nekaterim najpogostejšim trikom, ki se jih poslužujejo hekerji.

Pogoste oblike spama na Twitterju vključujejo:
1. Tweet spam: Tweet spam prihaja od nekoga, ki ga uporabnik trenutno sledi. Njegova sporočila bodo videli vsi, ki ga sledijo.
2. Direct Message: Neposredna sporočila prihajajo od nekoga, ki ga uporabnik trenutno sledi. Sporočila bo videl samo uporabnik.
3. ReTweet Spam: ReTweet spam išče legitimne tweete, ki jih nato ponovno objavi, vendar z drugačnim, zlonamernim URL naslovom.
4. Trending Subjects Spam: Trending subjects spam išče vroče teme na Twitterju (npr. smrt Michaela Jacksona), ki jih nato ponovno objavi z različnimi zlonamernimi URL naslovi.
5. Following Spam: Following spam se zgodi, kadar uporabnikov profil prejme veliko privržencev, ki jih le-ta ne pozna. Če tem privržencem uporabniki ne začnejo slediti nazaj v enem tednu, jih nehajo slediti. Statistični podatki kažejo, da je eden od dveh uporabnikov sledil nazaj. Običajno so to »bot« profili, ki so programirani za pridobitev čim več privržencev, preden lahko začnejo z oddajanjem spam sporočil.

K sreči se lahko Twitter uporabniki zaščitijo pred spam sporočili, če upoštevajo naslednjih pet nasvetov:
1. Namestite celovito varnostno rešitev na računalniku – po možnosti naj bo to programski nabor, ki vsebuje protivirusni program, požarni zid in phishing filter.
2. Sledite spam profilu na Twitterju: http://twitter.com/spam, kjer uporabniki najdejo dobre nasvete. Na primer, nedavni post se glasi: “Če ste vaše uporabniško ime in geslo zaupali storitvi TwitViewer, vam toplo priporočamo, da spremenite svoje geslo. Hvala!”
3. Ne kliknite na vse povezave ki jih prejmete.
4. Onemogočite “auto followback” možnost. To vam omogoča izbiro in odločitev, koga želite slediti.
5. Poskrbite za to, da boste vedeli, koga sledite.

Tweetanje pa je vselej zabavna storitev, preko katerih lahko spremljate tudi najbolj ažune Računalniške novice (http://twitter.com/racnovice). Za dodatne nasvete o tem, kako se zaščititi na Twitterju in na podobnih mestih za socialno mreženje obiščite spletno stran BitDefender.


Prijavi napako v članku