Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
Programska oprema
Triki in nasveti
14.03.2024 13:30

Deli z drugimi:

Share

Kako pravilno uporabljati ChatGPT?

ChatGPT po dobrem letu in pol obstoja zdaj poznamo že vsi. Skoraj vsak izmed nas ga je tudi vsaj enkrat preizkusil, mnogi pa ga vsak dan uporabljajo v službi ali osebnem življenju.
Ker je brezplačen, lahko ChatGPT uporablja vsak. Pravilno pa ga znajo uporabljati le redki. Foto: Pexels
Ker je brezplačen, lahko ChatGPT uporablja vsak. Pravilno pa ga znajo uporabljati le redki. Foto: Pexels

Vem, kaj si mislite. Še en članek o umetni inteligenci in ChatGPT. Počasi ste jih že naveličani, saj se skoraj vsak dan srečate s kakšnim člankom o tem, kako je umetna inteligenca poskrbela za nov mejnik, škandal, odpuščanja ali kaj podobnega. Potrebno se bo navaditi. To je najnovejša tehnologija, ki ne bo zlahka izgubila zagona. Prej bo dobila dodaten veter v jadra. Glede na to, da smo bili na sejmu MWC 2024 skoraj na vsakem koraku bombardirani z besedo AI, je jasno, da smo »obsojeni« na umetno inteligenco – vse dokler se ne pojavi novejša tehnologija.

ChatGPT je oče te tehnološke norije. Zelo kmalu so se pojavili tudi bližnji sorodniki – Copilot, Google Gemini (prej Bard), Claude, Jasper … – ki pa niso uspeli vreči s prestola začetnika vsega. Ne glede na mešane občutke, ki jih morda čutite do tovrstnih jezikovnih modelov, gre brez dvoma za eno najbolj disruptivnih tehnologij v tem tisočletju. Spremenila je pravila igre in zato je pomembno, da novo tehnologijo tudi pravilno uporabljamo.

Prepogosto pa naletimo na uporabnike, ki ChatGPT in tudi ostale klepetalne »bote« uporabljajo preveč enostavno. Zagotovo ste to opazili tudi sami. Mešanje različnih tem v enem besedilnem pozivu, pa pozivi, ki so preveč splošni oziroma premalo natančni, pozivi brez določenega konteksta in podobno. Ali najhuje – enostavčni pozivi, pri katerih je ChatGPT prisiljen ustvariti vsebino iz ničesar. V takšnih primerih se zelo hitro pojavijo floskule, nepreverjena dejstva in na splošno besedilo brez substance.

Ni nujno, da je uporaba bota ChatGPT kompleksna. S samo nekaj popravki lahko dosežete veliko boljše rezultate. Kako to storite, pa v nadaljevanju.

Kaj je GPT-4 (Turbo)?

Preden “se vržemo” v raziskovanje, kako pravilno uporabljati ChatGPT, nekaj besed o jezikovnem modelu, ki deluje v ozadju. GPT-4 Turbo je najnovejši veliki jezikovni model podjetja OpenAI. Trenutno je na voljo samo za razvijalce. Ko bo na voljo množici, bo zagotovo del plačljive različice ChatGPT Plus. Tudi Microsoft v Copilotu uporablja model podjetja OpenAI, Google ima svojega (Gemini).

Ker marsikdo izmed nas ni razvijalec, je GPT-4 najnovejši model, do katerega imamo dostop. Preprosto povedano je nadgradnja prejšnjega. Podatke lahko črpa vse do aprila 2023 (GPT 3.5 do januarja 2022). Je tudi bolj zanesljiv, kreativen in bolje razume poglobljena navodila. Sprejema lahko besedilne in tudi slikovne vnose, na podlagi katerih lahko izpiše človeškemu delu podobno besedilo. DALL-E, generator fotografij, ki je bil pred tem ločen od bota ChatGPT, je sedaj na voljo v naročnini ChatGPT Plus.

ChatGPT Plus vsebuje najnovejši model GPT-4 in tudi DALL-E

ChatGPT Plus vsebuje najnovejši model GPT-4 in tudi DALL-E

Kako napisati dobre pozive za ChatGPT?

Ste vedeli, da obstajajo poklici, ki se ukvarjajo s kreiranjem pozivov za jezikovne modele? In da za to delodajalci izplačajo tudi do 300.000 $ na leto. Če ste sedaj morda začeli razmišljati o menjavi kariere, je dobro začeti pri osnovah.

Obravnavajte ChatGPT kot sodelavca ali prijatelja

Preveč uporabnikov se s ChatGPT pogovarja kot z robotom, preveč monotono in neosebno. Zamislite si scenarij, da se z botom pogovarjate kot s sodelavcem na sestanku ali pa s prijateljem na kavi. In sedaj razmislite, kolikokrat ste morali prijatelju ali sodelavcu drugače zastaviti vprašanje ali pa idejo dodatno razložiti, da je razumel bistvo. Enak princip uporabite pri botu ChatGPT.

S to razliko, da vaš umetno inteligentni prijatelj ne potrebuje imena, razen če se bojite, da bo umetna inteligenca nekoč uprizorila vstajo kot Skynet v Terminatorju. Če je temu tako, priporočam, da se mu po vsakem odgovoru tudi zahvalite.

Tako kot v pogovoru vodite prijatelja, vodite tudi ChatGPT. Če boste opazili, da je zašel in začel dolgoveziti, ga ustavite in preglejte svoj prvotni poziv ter ga morebiti izboljšajte z dodatnimi informacijami. Lahko začnete s preprostim vprašanjem ali pozivom. Ko boste dobili odgovor, mu zastavite še eno vprašanje in potem nadaljujte v enakem ritmu, dokler ne dobite želenega rezultata.

Preprosto povedano, pogovarjajte se s ChatGPT.

Bodite natančni in podajte mu kontekst

Za splošne odgovore lahko uporabite enostavčne pozive.

  • Kdaj se je rodil France Prešeren?
  • Kako bi prevedel »raytracing« v slovenščino?

Če pa boste želeli bolj konkretno vsebino, se splača potruditi in v besedilni poziv dodati kontekst.

Namesto »Pripravi mi urnik za potovanje po Sloveniji« uporabite »S punco želiva potovati po Sloveniji. Časa imava 10 dni. Jaz sem ljubitelj umetnosti in arhitekture, ona se bolje počuti v naravi in obožuje naravne znamenitosti. Potovala bi z avtom, zato prevoz ni ovira. Nama lahko predlagaš, kaj in kako bi lahko videla čim več Slovenije v 10 dneh?«

Vzelo vam bo nekaj sekund več časa, ampak dobili boste veliko bolj utemeljen odgovor. Nič ne škoduje, da ga že na začetku tudi omejite. Postavite mu na primer omejitev 300 besed, da ne bo dolgovezil v nedogled.

ChatGPT deluje bolje, če mu dodelite naziv, podate kontekst, ga omejite na določeno tematiko, slog pisanja ...
ChatGPT deluje bolje, če mu dodelite naziv, podate kontekst, ga omejite na določeno tematiko, slog pisanja …

ChatGPT se obnese bolje, če mu dodelite naziv ali identiteto

ChatGPT je, če nič drugega, zelo prilagodljiv. Govori lahko kot Shakespeare ali pa v slogu najstnika z vsemi žargonskimi izrazi in ulično govorico. Če ga uporabljate v službi, mu dodelite naziv, ki je primeren za podano nalogo. Če želite, da napiše marketinško strategijo za lansiranje določenega produkta, mu na začetku recite, naj se postavi v vlogo direktorja marketinga ali kaj podobnega. Če bi radi, da opiše določene produkte, naj bo profesionalni pisec, novinar, urednik …

Doma, ko boste brskali po spletu in morda našli produkt, ki ga želite kupiti, lahko z botom ChatGPT skupaj ocenita izdelek. Naj se postavi v vlogo potrošnika in naj našteje pomanjkljivosti in prednosti, tako kot bi jih opazil običajen uporabnik.

Kot rečeno, dodelite mu lahko tudi slog in register. Piše naj kot vaš najljubši avtor, lahko mu rečete, naj bo besedilo sproščeno, strogo profesionalno, prodajno, izobraževalno in podobno. Recite mu tudi, naj upošteva, da je odgovor namenjen določeni ciljni skupini (poslovnemu partnerju, javnosti, otrokom …)

Vodite ga skozi pogovor

ChatGPT lahko zelo hitro izgubi rdečo nit. Če boste že med njegovim pisanjem opazili, da je zašel, ga ustavite in v poziv dodajte, naj se drži samo podane tematike. Ko boste dobili odgovor, ga lahko vedno vprašate, na čem temelji njegov odgovor oziroma kje je črpal informacije.

Opazili boste, da zelo rad ponavlja uvode, zaključke in mednaslove. In še posebej obožuje sestavke, kot so: »v prihajajočem …, v tem digitalnem okolju …«. Če ne želite, da besedilo izpade generično, ga ročno popravite ali pa že na začetku opozorite ChatGPT, da tega ne sme uporabljati.

Naj vas ne bo strah eksperimentiranja

Če mislite, da je vaš poziv dober, ga ni potrebno spreminjati. Lahko ga samo ponovite in ChatGPT bo ustvaril povsem drugačen odgovor. Lahko mu ukažete tudi, da želite podatke v obliki tabele, ali pa to, da iz določenega besedila/članka v nekaj alinejah izlušči najpomembnejše informacije. Uporabljate ga lahko na sto in en način. Informacije vam lahko razvrsti po abecedi ali pa po kakšnem drugem kriteriju. Lahko tudi goljufate in mu ukažete, naj kar sam pripravi najboljši besedilni poziv za pripravo besedila ali fotografije, ki jo želite.

Dokler boste imeli pogovor odprt, si bo ChatGPT zapomnil vajin pogovor in vaše preference. Pri tem ni 100 % zanesljiv, zato je dobro, da za različne scenarije naredite več pogovorov.

Lahko pa ustvarite tudi lastnega klepetalnega bota GPT, a o tem več naslednjič.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google umetna inteligenca ChatGPT


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več