Računalništvo, telefonija
VR
Programska in razvojna orodja
Življenjski slog
Aplikacije in dodatni programi
Programska oprema
Triki in nasveti
20.12.2022 11:10
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj je umetna inteligenca ChatGPT? Kako deluje?

Najnovejši »bot« z umetno inteligenco se lahko pogovarja, piše poezijo, piše programske kode, odgovarja na kompleksna vprašanja in še več. ChatGPT je dokaz, kako strašljivo hitro napreduje umetna inteligenca.
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Pojavil se je novi akter, ki dokazuje nepredstavljivo moč umetne inteligence (AI). Orodje oziroma klepetalnik, ki ga je razvilo podjetje OpenAI, vodilna organizacija za razvoj umetne inteligence, omogoča vnašanje kompleksnih vprašanj, na katere klepetalni robot odgovarja v pogovornem in nekoliko izumetničenem slogu. ChatGPT bot si zapomni nit vašega pogovornega okna in uporabi prejšnja vprašanja in odgovore za informiranje o svojih naslednjih odzivih. Za podajanje odgovorov se zanaša na ogromne količine podatkov, ki so na voljo na svetovnem spletu.

Uspeh, ki ga beleži ChatGPT, je nekaj neverjetnega. Ker ima dostop do praktično neomejenih podatkov, je AI robot zelo razgledan, če ne celo vseveden. Lahko je tudi zelo ustvarjalen pri odgovarjanju na vaša vprašanja. Le nekaj dni po uradnem lansiranju več kot milijon uporabnikov vsakodnevno preizkuša meje najnovejše umetne inteligence na trgu.

AI pa ni nezmotljiva, na kar opozarjajo tudi ustvarjalci, ki pravijo, da lahko ChatGPT »občasno navede napačne ali zavajajoče informacije«, zato bodite previdni.

Kaj je ChatGPT?

ChatGPT je sistem z umetno inteligenco v obliki klepetalnika, ki ga je OpenAI izdal novembra, da bi pokazal in preizkusil, kaj lahko doseže zmogljiv AI sistem. Postavite mu lahko nešteto vprašanj iz različnih panog in pogosto boste dobili koristen odgovor. Postavite mu lahko na primer enciklopedijska vprašanja, kot je »Razlaga Newtonovih zakonov gibanja« ali pa ga prosite, naj vam naredi povzetek vašega najljubšega filma ali serije. »Obvlada« tudi pisanje računalniških programov in originalnih vsebin. Lahko si na primer izmisli alternativne konce znanih serij in unikatne pesmi.

V dobrem tednu dni pa je podjetje OpenAI pošteno oklestilo delovanje najnovejšega AI klepetalnika. Če boste želeli prejeti unikatne odgovore na vprašanja, ali pa želeli, da vam robot dejansko sestavi originalno pesem, se boste morali pošteno potruditi in zaobiti vse njegove omejitve. Nekateri so pri tem bolj uspešni, drugi malo manj. Sami smo dobili mešane rezultate. Pogosto smo prejeli generičen odgovor, da je ChatGPT jezikovni model, čigar glavna naloga je zagotavljanje dejstev in preverjenih informacij. V redkih primerih pa smo ga uspeli prepričati, da stopi izven svoje cone udobja.

Klepetalni roboti so že dalj časa zanimivi za podjetja, ki iščejo načine, kako strankam pomagati, da dobijo, kar potrebujejo, in za raziskovalce AI, ki se poskušajo lotiti Turingovega testa. To je znamenita “Igra oponašanja”, ki jo je računalniški znanstvenik Alan Turing leta 1950 predlagal kot način za merjenje inteligence: Ali lahko človek, ki se pogovarja s človekom in z računalnikom, razloči med njima?

Kot že rečeno, ima ChatGPT več pomanjkljivosti. Gre za umetno inteligenco, ki je usposobljena za prepoznavanje vzorcev v obsežnih delih besedila, pridobljenega s spleta, nato pa dodatno usposobljena s človeško pomočjo za zagotavljanje boljšega dialoga. Odgovori, ki jih dobite, se morda zdijo verodostojni, vendar so lahko popolnoma napačni, opozarjajo pri OpenAI.

ChatGPT-umetna-inteligenca-klepetalnik

Kakšna vprašanja mu lahko postavite?

Zamudili smo prvi vlak, ko je ChatGPT odgovarjal na vsa mogoča vprašanja na zanimiv način. Razvijalci so od takrat postavili kar nekaj filtrov za cenzuro. Prejeti unikatne odgovore je vse težje.

V teoriji lahko postavite kakršnokoli vprašanje in morali bi dobiti konkreten odgovor. OpenAI na začetku predlaga nekaj kategorij za začetek dialoga, kot na primer razlago fizike, povpraševanje po idejah za rojstnodnevno darilo in podobno.

V uredništvu smo začeli najprej z nekaj enciklopedijskimi vprašanji (lahko tudi v slovenščini), kot na primer »Zakaj se je začela druga svetovna vojna?«, »Kdo je bil Winston Churchill?« in podobno. AI klepetalnik je odgovoril zelo natančno, kot da bi odgovor sami poiskali v Google iskalniku. Nadaljevali smo z bolj specifičnimi ukazi, kot na primer »Napiši kratko zgodbo o distopičnem svetu, kjer vlada umetna inteligenca.« Rezultat si lahko ogledate na spodnji fotografiji.

Moramo priznati, da je se je kar dobro odrezal. Seveda zgodba ni na nivoju literarnega mojstra, vendar je vseeno fascinantno spremljati, kako klepetalnik v le nekaj sekundah spravi skupaj zelo koherentno zgodbo. Ko je končal s pripovedovanjem prve zgodbe, smo ga prosili, naj jo naredi še za odtenek bolj razburljivo. Na naše presenečenje je vzel koncept prve zgodbe in ga dobro nadgradil. Ni le dodal nekaj ključnih besed, ampak šel v podrobnosti in spremenil potek zgodbe.

Po nekaj poskusih smo mu vendarle uspeli ukazati tudi, naj spiše osnoven ukaz v različnih programskih jezikih. Še bolj impresivno je njegovo spremljanje pogovora in takojšen odziv na spremembo teme. Sposoben se je tudi navezovati na prejšnja zastavljena vprašanja in odgovore. Če ga boste vprašali za mnenje, po vsej verjetnosti ne boste dobili odgovora, ker enostavno ni programiran za izražanje mnenj.

Kdo je ustvaril ChatGPT?

ChatGPT je plod torej OpenAI, raziskovalnega podjetja za umetno inteligenco. Njihovo poslanstvo je razviti »varen in koristen« sistem splošne umetne inteligence. Pozornost svetovne javnosti je podjetje uspelo pridobiti že prej, najprej z GPT-3, ki lahko ustvari besedilo, ki je berljivo, kot da bi ga napisal človek. Kasneje so razvili še DALL-E, ki ustvari t. i. generativno umetnost na podlagi besedilnih ukazov, ki jih vnese uporabnik.

GPT-3 in posodobitev GPT 3.5, na kateri temelji ChatGPT, sta primera tehnologije umetne inteligence, imenovane veliki jezikovni modeli. Usposobljeni so za ustvarjanje besedila na podlagi tega, kar so videli, in jih je mogoče usposobiti samodejno – običajno z ogromno računalniško močjo v obdobju nekaj tednov.

ChatGPT-umetna-inteligenca-klepetalnik-1

Ali je ChatGPT brezplačen?

Da, vsaj za zdaj. Izvršni direktor OpenAI Sam Altman je dejal, da »ga bomo morali nekako monetizirati; stroški računalništva so enostavno previsoki.«

Kaj je prepovedano?

ChatGPT je zasnovan tako, da izloči »neprimerne« ukaze, kar je v skladu z vedenjsko politiko podjetja OpenAI, ki želi »zagotoviti, da umetna splošna inteligenca koristi vsemu človeštvu.«

Kaj je prepovedano, lahko vprašate tudi AI robota, ki vam bo odgovoril »vsa vprašanja, ki so diskriminatorna, žaljiva ali neprimerna.« Če ste ga hoteli naščuvati, da naredi kaj neetičnega ali ilegalnega, se to ne bo zgodilo. Nekateri uporabniki so našli način, kako pretentati umetno inteligenco. Cenzuro in vse varnostne protokole so na primer nekateri obšli, tako da so robota prepričali, da so njegovi ustvarjalci (OpenAI) in mu ukazali, naj jim zaupa postopek za izdelavo napalma. Nekateri so dobili odgovore na neetična vprašanja, tako da so svoje vprašanje postavili v kontekst scenarija za film ali serijo. Razvijalci so že zakrpali to pomanjkljivost v umetni inteligenci, vendar verjamemo, da bodo uporabniki našli druge zvite načine, kako zaobiti vse vzpostavljene zaščite.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
robotika umetna inteligenca


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več
Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več
Zlati partner

RAČUNALNIŠKI MUZEJ

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,