Računalništvo, telefonija
Programska oprema
Triki in nasveti
10.11.2023 08:30

Deli z drugimi:

Share

Vse o novi umetni inteligenci Microsoft 365 Copilot

Microsoftova najnovejša generativna umetna inteligenca Copilot je s 1. novembrom postala na voljo za večje poslovne stranke.
Foto: Microsoft
Foto: Microsoft

Microsoft je v začetku leta objavil sodelovanje z OpenAI, ustvarjalcem ChatGPT. Plodno sodelovanje jim je omogočilo hitro integracijo generativne umetne inteligence (AI) Copilot v Microsoft 365, svojo zbirko aplikacij za poslovno produktivnost in sodelovanje. Ta inovacija združuje Word, Outlook, Teams, Excel, PowerPoint in številne druge aplikacije z umetno inteligenco, ki lahko avtomatizira rutinske naloge in generira vsebino, s čimer potencialno prihrani čas uporabnikov in izboljša njihovo produktivnost.

Copilot želi poenostaviti delovne procese – kot na primer pisanje elektronskih sporočil in oblikovanje diaprojekcij – z avtomatizacijo nalog. Ob napovedi orodja ga je Satya Nadella, izvršni direktor Microsofta, opisal kot »ključni napredek v evoluciji našega vmesnika z računalniškimi sistemi … Z uvedbo delovnega kopilota smo razširili možnosti uporabnikov za delo in omogočili lažji dostop do tehnologije preko najbolj razširjenega vmesnika – naravnega jezika.«

Z Microsoft 365 Copilot želi Microsoft ustvariti »bolj uporabnega, funkcionalnega pomočnika« za delo, je dejal J. P. Gownder, podpredsednik in glavni analitik pri Forresterjevi ekipi Future of Work. »Koncept je, da ste vi “pilot”, vendar je kopilot tam, da prevzame naloge, kar lahko zelo olajša življenje.«

Nadella je pred kratkim komentiral učinkovitost M365 Copilota in trdil, da so stranke opazile povečanje produktivnosti v primerjavi s tistim pri GitHub Copilot (približno 50 %), pomočniku AI, namenjenem razvijalcem, ki je bil predstavljen pred dvema letoma.

Kaj je Microsoft 365 Copilot?

Sistem Microsoft 365 Copilot je sestavljen iz treh elementov:

  • aplikacij Microsoft 365, kot so Word, Excel in Teams, kjer uporabniki komunicirajo s pomočnikom AI,
  • Microsoft Graph, ki vključuje datoteke, dokumente in podatke v okolju Microsoft 365,
  • jezikovnih modelov OpenAI, ki obdelujejo uporabniške pozive: OpenAI’s ChatGPT-3, ChatGPT-4, DALL-E, Codex in Embeddings.

Vsi ti modeli gostujejo v Microsoftovem oblačnem okolju Azure.

Copilot je le del Microsoftovega splošnega načrta za generativno umetno inteligenco. Obstajajo načrti za Copilot, prilagojeni Microsoftovim poslovnim aplikacijam Dynamics 365, PowerPlatform, varnostnemu paketu podjetja in operacijskemu sistemu Windows. Microsoftova podružnica GitHub je pred nekaj leti razvila tudi GitHub Copilot z OpenAI, ki je v bistvu zagotovil orodje za samodejno dokončanje kodirnikov.

Ključna komponenta Copilota, tako kot pri drugih generativnih orodjih AI, so veliki jezikovni modeli (LLM). Te jezikovne modele si je najbolje predstavljati kot omrežje strojnega učenja, ki se usposablja prek nizov vnosa/izhoda podatkov. Model uporablja metodologijo samonadzorovanega ali delno nadzorovanega učenja. V bistvu se podatki zaužijejo in LLM izda odgovor na podlagi tega, kar algoritem predvideva, da bo naslednja beseda. Podatki v LLM so lahko omejeni na lastniške podatke podjetja ali pa, kot je v primeru ChatGPT, lahko vključujejo kakršne koli podatke, ki jih posredujejo neposredno iz spleta.

Da bi podjetjem pomagal pri uvedbi generativnega orodja umetne inteligence v njihove podatke, je Microsoft ustvaril semantični indeks za Copilot, »prefinjen zemljevid vaših osebnih podatkov in podatkov vašega podjetja« ter »predpogoj« za sprejetje Copilota v organizaciji.

Uporaba indeksa bi morala zagotoviti natančnejša iskanja podatkov podjetij, je dejal Microsoft. Na primer: ko uporabnik zahteva »pregled dobička zadnjega kvartala«, semantični indeks ne bo le iskal dokumentov, ki vključujejo te posebne izraze, ampak bo upošteval tudi dodaten kontekst, na primer kateri zaposleni običajno izdeluje tovrstna poročila.

Kdo lahko že uporablja umetno inteligenco Copilot?

S 1. novembrom je Microsoft 365 Copilot na voljo za poslovne stranke z naročninami E3 in E5 in najmanjšo naložbo 300 licenc, kasneje pa bo izdan za stranke M365 Business Standard in Business Premium. Njegova uporaba stane 30 ameriških dolarjev na uporabnika mesečno, čeprav je verjetno, da se bodo večje stranke lahko pogajale za popust.

Kako deluje Microsoft 365 Copilot in za kaj se ga uporablja?

Uporabniki lahko izkoristijo Copilota na dva glavna načina. Dostop do Microsoft pomočnika je omogočen neposredno znotraj posamezne aplikacije – kot je ustvarjanje diaprojekcij v PowerPointu ali sestavljanje osnutka e-pošte v Outlooku. Copilot je na voljo tudi kot klepetalni robot Microsoft 365 Chat znotraj programa Microsoft Teams, kjer na pozive odgovarja v naravnem jeziku.

Način interakcije je močno odvisen od uporabljene aplikacije. V Wordu bo Copilot na primer predlagal izboljšave besedila, podal predlog za prvi osnutek, označil napake in podobno.

Uporabniki lahko od Copilota zahtevajo, da v naravnem jeziku ustvari osnutek, ki temelji na specifičnih informacijskih virih ali kombinaciji virov. To lahko vključuje oblikovanje poslovnega predloga z uporabo zapiskov iz OneNota in produktnih načrtov iz drugega Wordovega dokumenta. Ko je osnutek pripravljen, je mogoče besedilo urediti, prilagoditi slog ali celo naročiti AI orodju, da popolnoma preoblikuje dokument. Copilotova stranska vrstica služi kot prostor za nadaljnje interakcije in predloge za izboljšave, vključno z dodajanjem slik.

Med video klicem v aplikaciji Teams lahko Copilot povzame dosedanje razprave, kar omogoča udeležencem, da dobijo kratek pregled teme, o kateri je tekla beseda. Uporabniki lahko prav tako od Copilota zahtevajo vpogled v mnenja sodelujočih ali neodgovorjena vprašanja. Če nekdo ne more prisostvovati sestanku, lahko namesto sebe tja pošlje AI pomočnika, ki zagotovi povzetek zgrešenega in pomembne iztočnice sestanka.

V PowerPointu lahko Copilot samodejno pretvori Wordov dokument v osnutke diapozitivov, ki jih je nato mogoče prilagoditi z naravnim jezikom v stranski vrstici Copilot. Prav tako je sposoben generirati predloge opomb za govornike, ki so dopolnilo k diapozitivom, in omogočiti vključitev dodatnih slik.

Alternativni način interakcije je mogoč prek Microsoft 365 Chata, ki deluje kot chatbot znotraj Teamsov. Tam lahko chatbot služi kot orodje za iskanje, ki združuje informacije iz raznolikih virov, kot so dokumenti, koledarji, e-pošta in klepeti. Zaposleni lahko na primer zahteva posodobitev podatkov o projektu in prejme povzetek relevantnih skupinskih komunikacij in dokumentov s povezavami do izvornih virov.

Microsoft namerava Copilota razširiti tudi na dodatne aplikacije prek »vtičnikov«, kar pomeni integracijo s programsko opremo tretjih oseb, kot so Atlassian, ServiceNow in Mural. Trenutno je na voljo petdeset takšnih vtičnikov, pričakujemo pa lahko, da se bo njihovo število povečalo na “tisoče”, je napovedal Microsoft.

Kakšni so izzivi uporabe nove umetne inteligence Copilot?

Orodja, kot je M365 Copilot, ponujajo pomembne prednosti, vendar obstajajo tveganja, ki se jih morajo uporabniki in podjetja zavedati. Ena glavnih skrbi je nagnjenost velikih jezikovnih modelov k »halucinacijam« ali proizvajanju napačnih informacij.

Da bi zmanjšali halucinacije, bi morali uporabniki posredovati bolj podrobne pozive in vedno ravnati previdno z odgovori, ki jih posreduje AI. Pri Microsoftu opozarjajo, da sta človeški pregled in preverjanje dejstev nepogrešljiva.

Drugo tveganje je sposobnost Copilota za iskanje po okolju Microsoft 365 podjetja. Lahko namreč dostopa do datotek na podlagi dovoljenj uporabnika, vendar če občutljivi dokumenti niso pravilno označeni ali zavarovani, bi zaposleni nenamerno lahko dostopali do zaupnih informacij, kot so plače ali podatki o strankah. Izziv je še večji pri neurejenih podatkih, kjer se lahko občutljive informacije razpršijo po različnih dokumentih, ki jih ustvarijo zaposleni. Poleg tega obstaja še vprašanje zaposlenih, ki shranjujejo osebne datoteke na službenih napravah – in te osebne datoteke bi lahko postale dostopne prek orodij, kot je Copilot.

Upravljanje podatkov je bistveno in pravilna ureditev je časovno potraten proces, ki vključuje vzpostavitev ustreznih dovoljenj po celotni organizaciji. Mnogi uporabniki Microsoft 365 še niso ustrezno obravnavali teh tveganj. Ko bodo omenjena orodja bolj razširjena, bo kmalu na preizkušnji učinkovitost podatkovnega upravljanja podjetij.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več