Življenjski slog
31.03.2021 21:00
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako pravilno skrbeti za električno kolo?

Električna kolesa so v zadnjih letih postala pravi hit. Pa znamo za njih skrbeti? Z upoštevanjem spodnjih nasvetov boste lahko v vožnji uživali dolga leta.

Dejstvo je, da je električno kolo velika investicija, vendar pa lahko že z osnovnim vzdrževanjem poskrbimo, da bomo brez skrbi uživali vožnji kar nekaj let. Vsako kolo potrebuje nekaj pozornosti, električno kolo pa sploh. Brez skrbi, nič zahtevnega, dovolj je že, če poznate osnove.

Redno vzdrževanje je ključno za varno in udobno vožnjo na kolesu“, pravi Gavin Brough, vodja Gamma Transfer Division Shimano Service Centra v Edinburghu na Škotskem. Kolo, ki je dobro vzdrževano in deluje brez težav, nudi večje udobje. Kako pogosto naše kolo potrebuje servis pa je odvisno od tega, kako pogosto ga vozimo, v kakšnih pogojih in celo od našega načina vožnje.

Predlagamo vsaj en obisk serviserja letno, vseeno pa je potrebno za kolo skrbeti tudi doma, torej redno čiščenje in mazanje, s čimer poskrbimo, da kolo ostane v polni formi, mi pa med vožnjo ne bomo deležni nobenih težav“, je še dodal Brough.

Vsakodnevni pregledi

Brough svetuje, da se navadimo sistematičnega pregledovanja kolesa, od zavor, prestav in vseh ostalih glavnih komponent. Odvisno od kolesa je potrebno imeti v mislih tudi programsko opremo, če jo kolo seveda uporablja. Podobno, kot pri telefonu, je tudi na kolesu potrebno konstantno posodabljati stvari, da bi te delovale brezhibno.

Čez čas pa je praktično neizbežno, da bodo določeni deli električnega kolesa popustili, sploh če veliko kolesarimo. V tem primeru je najboljše, če posamezen del zamenjamo. “Če ste navajeni na klasično kolo, boste lahko opazili, da se deli električnega kolesa hitreje izrabijo“, pravi Brough.

Zelo pomembno je, da vsakič preden se odpravimo na kolo, preverimo zavore. “Dodatne sile, ki jih proizvajajo električne kolesa, lahko povzročijo izrabo zavor hitreje, kot bi morda pričakovali. Električna kolesa so težja in potencialno hitrejša, kar pomeni, da bomo morda morali menjati zavore pogosteje“, pravi Brough.

Upravljanje z energijo

Menjava baterij električnih koles ni ravno poceni. Zato je pametno, da resnično skrbimo za svojo baterijo in na tak način karseda podaljšamo njeno življenjsko dobo. Prvo, kar moramo zagotoviti je, da je baterija čista in suha. Kaj pa polnjenje in upravljanje z energijo?

Baterijo lahko polnimo ne glede na to, koliko energije je še na voljo. Torej ni potrebno, da baterijo do konca izpraznimo, je pa res, da bo prazna baterija med vožnjo seveda povzročila precej nejevolje, saj bomo morali težko električno kolo poganjati brez pomoči“, pravi Brough.

Zelo pomembno je tudi to, da baterijo, v kolikor vemo, da kolesa ne bomo nekaj časa uporabljali, varno shranimo. Po nasvetih strokovnjakov moramo najprej baterijo napolniti na okrog 70 %, potem jo odstranimo iz kolesa in shranimo na varno.

Da bi baterijo ohranili v karseda najboljšem stanju, jo vsake pol leta napolnite vsaj do 70 %, preden pa se odpravite na prvo vožnjo po daljšem času, pa jo napolnite do 100 %“, dodaja Brough.

Kako pravilno skrbeti za karbon?

Nekatera električna kolesa namesto klasične verige uporabljajo karbonski pas. S tem se potreba po vzdrževanju precej zmanjša, kajti ni nam potrebno uporabljati maziv, karbonski pas pa lahko preprosto očistimo z vodo in mehko krpo. Ne glede na to pa Brough pravi, da so karbonski pogonski sistemi delikatni. Še posebej moramo biti pozorni na karbonska vlakna v pasu. “Ena najbolj pogostih poškodb karbonskega pasu je ob nalaganju kolesa v vozila, ko hitro pride do ukrivljanja delov“, opozarja Brough.

Programska oprema koles

Ob nakupu električnega kolesa ne smemo pozabiti na tehnologijo, ki spada zraven. Tako, kot pri vsaki računalniški napravi, je pomembno, da poskrbimo za redno posodabljanje programske opreme.

Najlažji način, kako preveriti potencialne težave programske opreme kolesa je, da uporabite aplikacijo E-Tube Project. S to aplikacijo boste lahko po svojih željah prilagajali nastavitve, posodabljali programsko opremo in se direktno povezali s kolesom“, razlaga Brough.

Težave je potrebno rešiti takoj

Vedno je dobro, da potencialne težave odpravimo čim bolj na začetku, da ne bi prišlo do resnejših zapletov na daljši rok, ali da kolo ne bi utrpelo težave, ki je ne bi mogli več odpraviti. Brough svetuje, da vedno preden se odpravimo na kolo, to pregledamo in se prepričamo, da nič ne škripa, odstopa, ali ne dela.

Poleg rednih pregledov lahko že z osnovnim domačim servisom podaljšamo življenjsko dobo električnega kolesa. Pomembno je tudi to, da pred vsako vožnjo preverimo tlak v gumah. Vožnja s praznimi gumami poveča porabo energije, ker prihaja do večjega trenja, prav tako pa seveda tvegamo, da pride do resnejše poškodbe gume“, dodaja Brough.

Če ima vaše kolo vzmetenje, se prepričajte, da tudi to deluje tako kot mora. Brough pa še posebej opozarja na skrb za verigo in celoten pogonski sistem. Kolikor se le da moramo preprečiti dostop umazaniji do verige.

Vožnja z električnim kolesom je vsekakor zelo zabavna in če bomo sledili tem nasvetom, bomo lahko v vožnji uživali dolga leta.

Vas zanima več iz te teme?
Električno kolo

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več
Diamantni partner

ISF TEAM d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
ISF Team poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več
Zlati partner

ANDECO d.o.o.

Industrijska cesta 33, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 22 22
Podjetje ANDECO d.o.o. je nastalo leta 1991. Andeco d.o.o. je zastopnik in distributer več vrst svetovno priznanih znamk. Med njimi izpostavljamo nekaj najpomembnejših: Camelion, ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več