Triki in nasveti
16.01.2022 15:07

Deli z drugimi:

Share

Kako narediti domačo pisarno prijetnejšo za delo?

Delo od doma oz. na daljavo ne odhaja nikamor in zato je zadnji čas, da se karseda dobro prilagodimo na novo realnost. Pa si poglejmo nekaj načinov, kako to storiti.

Zaradi še vedno trajajoče pandemije dela od doma in na daljavo več ljudi, kot kdaj koli prej. Čeprav je bilo na začetku kar nekaj navdušenja nad tem, da se nam ne bo potrebno vsak dan boste vozili na delo, da bomo lahko delali kar iz postelje in še bi se našlo, je lahko dejanska domača pisarna naravnost depresivna in/ali neprijetna. Morda se bo kdo v tem prepoznal.

Obstajajo tudi primeri ljudi, ki večino življenja delajo kot samostojni podjetniki in skoraj ves čas delajo od doma – tudi v avtodomih in podobno. Pogosto se je zgodilo, da so ljudje v takšnih situacijah imeli minimalno prostora za “domačo pisarno”, vendar so zaradi teh omejitev izpopolnili svoj način dela na daljavo, da bi ohranil zdravo telo in vsaj delno zdravo pamet. Tukaj je nekaj nasvetov (in predmetov), ki lahko pri delu od doma prinesejo največjo spremembo.

Delovna miza

Če na tem seznamu naredite le eno stvar, poskrbite, da bosta vaša miza in stol udobna. To je sicer zelo splošen nasvet, vendar mora biti, saj je vsako telo drugačno. Kar se vam zdi udobno, je za nekoga drugega lahko srednjeveška mučilna naprava. Primer: nakup pisalne mize preko spleta, ki je bila zelo dobro ocenjena, vendar se je potem izkazalo, da sprednji del mize, če je pripadajoči stol nastavljen na ustrezno višino, zažira v stegna. Ni ravno idealno kajne? Če je le mogoče, poskusite sedeti za mizo, preden jo kupite. Razmislite tudi o stoječi mizi, ki poveča število položajev, v katerih lahko delate. Mnogi enostavno ne morejo najti mize, ki bi se ujemala z ostalimi elementi postavitve delovnega okolja.

Skoraj prepričani smo, da je stol še pomembnejši od mize. Pomembno je, da izberemo nekaj ergonomskega in z nastavljivo ledvene opore (spodnji del hrbta). Delo v sklonjenem položaju lahko uniči vaše telo, pri čemer trpijo ramena, hrbet in vrat. Stoli lahko stanejo kar precej, vendar lahko dobimo kvaliteto že za solidno ceno. Craigslist, OfferUp, Nextdoor in podobna spletna mesta so lahko zakladnice rabljenih pisarniških stolov. Lahko razmislite tudi o posebnih “gaming” stolih, saj so namenjeni dolgotrajnemu sedenju. Prepričajte se le, da bo stol ustrezal vaši mizi.

Nazadnje v tem poglavju se dotaknimo še tega, kaj je na vaši mizi. Glede na vrsto dela, ki ga opravljate, je lahko dodatni zaslon velika pridobitev, zato razmislite o dodatnem monitorju za namizni ali prenosni računalnik. Omogoča veliko lažje večopravilnost z veliko manj klikanja. Če uporabljate prenosni računalnik, bo to morda še posebej pomembno. Če ne urejate fotografij ali videoposnetkov, morda ne potrebujete tako zmogljivega izdelka. Bistvo je, da si zagotovite več prostora za delo.

Svetloba

Obstaja več različnih študij, ki ugotavljajo, kako lahko različni odtenki svetlobe vplivajo na naš um in telo. Vplivajo lahko na vse, od kakovosti spanja, budnosti, razpoloženja, do produktivnosti pri delu. Naš najboljši nasvet bi bil, da si pisarno oz. domači delovni prosto uredite v bližini velikega okna, ki je primerno osvetljeno, vendar vem, da to ni vedno mogoče. Naslednja najboljša rešitev je komplet luči, ki spreminjajo barve in nudijo možnost nastavitve intenzivnosti svetlobe.

Mnogi testi kažejo na kvaliteto zelo dobro prodajanega Philips Hue. Digitalni nomadi, med katerimi najdemo tudi takšne, ki delajo kar iz predelanih kombijev, med tem ko potujejo po svetu, so si Philips Hue namestili celo v svoja vozila (ki so hkrati pisarne, spalnice in domovi) Philips je veliko časa posvetil svetlobnim eksperimentom, sistem pa je vnaprej programiran z nastavitvami “Energize” in “Concentrate”, ki so resnično uporabne. Recimo način “Energize” zna biti uporaben predvsem takrat, ko se zbudimo, nato pa “Concentrate” (ki je nekoliko toplejši) večji del delovnega dne. Ko se počasi poslavljamo od svojih delovnih aktivnosti, lahko preklopimo na nastavitev “Branje”, ki oddaja toplo in sproščujočo svetlobo. Obstaja seveda še veliko drugih blagovnih znamk luči, ki spreminjajo barvo in če nimajo prednastavitev, kot smo jih omenili, lahko eksperimentirate z različnimi odtenki svetlobe (bolj modra za večjo budnost, rdeča za sproščanje ali kaj podobnega). Gre za majhno stvar, ki pa v resnici močno vpliva na počutje v domači pisarni.

Rastline in živali

Zagotovo se vsi strinjamo, da je nekaj na tem, da se obkrožamo z živimi stvarmi, zaradi česar naša domača pisarna oddaja bolj naravni in manj sterilni občutek. Z nekaj sobnimi rastlinami lahko resnično spremenite vzdušje v celotnem prostoru, z njimi pa lahko celo nekoliko osvežite zrak. Priporočamo, da jih postavite v bližino pisalne mize, vendar dovolj blizu okna, da bodo imeli dovolj svetlobe.

Kar zadeva živali poznamo veliko ljudi, ki so v času pandemije posvojili kužke in mucke. To je super in morda se to odlično prilega vašemu načinu življenju, vendar vsekakor pa ne vsem. Zato se je najprej potrebno resno vprašati, ali smo prava oseba za kaj takega.

Prehranjevanje

To je eden izmed najzahtevnejših delov dela od doma. Nenadoma imate neomejen dostop do hladilnika in omaric s prigrizki, kar je lahko zelo mamljivo. Kaj torej storiti? Tukaj je strategija, ki se vam lahko obnese bolje, kot karkoli drugega: napolnite svojo kuhinjo z zdravimi živili in samo z zdravimi živili. Ja, prav ste prebrali. Če pridemo v kuhinjo in si zaželimo prigrizka, tam pa je recimo čips, obstaja verjetnost, da ga bomo pojedli. Če pa gremo v kuhinjo in so edini prigrizki korenje in podobni zdravi prigrizki, potem bomo jedli to, kar imamo.

Poleg površinskih razlogov za bolj zdravo prehranjevanje bo to pripomoglo k boljšemu in trajnejšemu ravnotežju energije, ne pa k njenemu konstantnemu naraščanju in upadanju. Ne samo, da subjektivno čutimo razliko, namreč ko so pred kratkim delali raziskavo s sistemom za neprekinjeno spremljanje glukoze, smo dobili trdne dokaze, ki to potrjujejo. Če je naša kuhinja polna okusnih, a hkrati predelanih živil, moramo imeti dovolj volje in samodiscipline, da se vsakič, ko si zaželimo prigrizka, odločimo za zdravo odločitev. Lažje je biti močan samo enkrat, v trgovini z živili, in potem nam ni treba sprejemati teh težkih odločitev desetkrat na dan v svojem domu.

Konec delovnega dne

Vedeti morate, kdaj je čas, da prenehate. Takrat se morate umakniti. Včasih je bil ta status za mnoge med nami bolj razmejen: če si bil v pisarni, si delal, če pa nisi bil v pisarni, je bil to tvoj osebni čas. Pri delu od doma so te meje veliko bolj zabrisane. Zlahka se zdi, da se delo nikoli ne ustavi, ali da morate biti vedno dosegljivi. Za svoje duševno zdravje je potrebno poskrbeti tako, da si postavite nekaj omejitev. Opravite svoje delo, po koncu “uradnih ur” pa vstanite in se za nekaj časa umaknite od računalnika. Veseli boste, da ste to storili in jutri se boste v “pisarno” vrnili bolj sveži in pripravljeni na delo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
delo od doma

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

TEAL d.o.o., Outletko.si

Kidričeva ulica 5, 3270 Laško, Tel: 03 734 00 70
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991. Od samega začetka se ukvarjajo s prodajo računalniških komponent. Leta 1999 so odprli poslovno enoto (trgovino) v Celju, pričeli pa so tudi ... Več

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več

Minifilm d.o.o.

Mala ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 730 865, 05 90 64 668
Pisarne brez papirja in digitalizacija dokumentov postajajo nekaj vsakdanjega za vse vrste poslovanja. Podjetja mrzlično iščejo enostavne načine za shranjevanje in zaščito kritičnih ... Več