Prenosni računalniki
13.07.2021 14:43
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako izbrati prenosnik za domačo uporabo vrednosti do 550 €?

V zadnjih letih je tehnologija v prenosnikih bliskovito napredovala. Ni vam več treba izbirati med kakovostjo in ceno, sedaj lahko pod enim zapeljivim ohišjem združite oboje.
Dobra novica: zanesljiv in kakovosten prenosnik lahko dobite za manj kot 550 evrov.
Dobra novica: zanesljiv in kakovosten prenosnik lahko dobite za manj kot 550 evrov.

Imate omejen proračun, a si vseeno želite zanesljivega dnevnega sopotnika? Za to ne potrebujete navitih zverin z vodnim hlajenjem in nabito polnim sistemskim pomnilnikom ali pa najnovejše grafične kartice, ki bo seveda prenesla vse napore, a bo tudi porabila veliko dragocene energije. Dobra novica je, da lahko dobite zanesljiv in kakovosten prenosnik za manj kot 550 evrov, ki vam bo zvesto služil še vrsto let.

Tako kot vedno imate tudi tu izbiro med novimi, rabljenimi ali refurbished napravami. O prednostih obnovljenih računalnikov smo že pisali. Na kratko, razlika med novim in obnovljenim prenosnim računalnikom je v razmerju med ceno in zmogljivostjo. Za isto ceno lahko pri obnovljenemu prenosniku nadgradite iz 4 GB pomnilnika na 8 GB, dobite zmoglivejši procesor ali več shranjevalnega prostora.

Tovrstne prenosnike uporabljajo skoraj vsi, tudi navdušenci nad računalniškimi igrami, saj so dovolj zmogljivi tudi za nekatere najnovejše in najbolj zahtevne igre. Priljubljeni so tudi med razvijalci in oblikovalci, saj imajo pogosto dovolj moči za upravljanje vrste aplikacij. Seveda ne morete pričakovati, da boste urejali v 4K ločljivosti ali 3D modelirali, za tovrstne procese boste morali ciljali na nekoliko višji razred.

Kaj lahko pričakujete za to ceno (550 €)?

Kot smo že izpostavili, v tem cenovnem razredu ni možnosti igranja iger na najvišji ločljivosti z vklopljeno funkcijo Ray Tracing. Kljub temu boste dobili napredno strojno opremo, ki bo konkurenčna in dovolj zmogljiva za vsakdanja opravila še vsaj nekaj let. Pojdimo kar po vrsti. Kaj lahko pričakujete pri sistemskem pomnilniku (RAM)?

Če pogledamo v spletno trgovino PoceniPC.com, boste opazili, da je najpogostejša nastavitev z 8 gigabajti pomnilnika. To je več kot dovolj za osnovne in nekatere zahtevne delovne procese, vključno z oblikovanjem in igranjem iger. Opazili boste tudi kar nekaj računalnikov z osnovno opremo 4 gigabajtov RAM-a, ki so dobra vstopna točka za začetnike. Ti uporabniki računalnik potrebujejo le za spletno brskanje, gledanje filmov in poslušanje glasbe. Presenetljiva najdba je računalnik s 16 GB spomina, ki bolj spominja na opremo občutno dražjih prenosnikov.

Pri zaslonu vam ne bo potrebno sklepati kompromisov, saj kljub nizki ceni lahko dobite 15-palčni (39,6 centimetrov) HD ali Full HD zaslon, kar je tudi zelo priljubljena prednastavitev v višjih cenovnih razredih. Torej, če želite dinamičen razpon barv in dobro svetilnost, v tem segmentu ne boste prikrajšani. Za tiste, ki iščejo resnično kompakten prenosnik, imajo na voljo tudi manjše zaslone vse do 11 palcev (29,5 centimetrov).

Kaj pa procesor?

Procesor je ena ključnih strojnih komponent, saj je odgovoren za upravljanje procesov in obdelavo podatkov. Je tudi ena prvih značilnosti, na katero se osredotočijo kupci. Tu nam pomagajo priročne oznake kot so i5, i3 pri podjetju Intel in Ryzen 5/3 pri AMD-ju. Presenetljivo sta i5 in i3 v tem cenovnem razredu dokaj izenačena, kar je dobra novica za uporabnike, saj to pomeni več raznolikosti.

Kako torej opraviti nakup ugodnega prenosnika?

Izbiro prilagodite okoli svojih potreb in zahtev. Včasih je bolje žrtvovati del shranjevalnega prostora za večji zaslon ali za boljši procesor. Prostor lahko kadarkoli na enostaven način nadgradite z zunanjimi SSD ali HDD diski.

Za same prenosnike pa obiščite spletno trgovino PoceniPC.com, kjer vas kot rečeno čaka pestra ponudba vrhunskih obnovljenih prenosnikov. Pri vsakem prenosniku vas čaka konfigurator, kjer lahko podaljšate garancijo, izberete protivirusno opremo, Microsoft Office paket in pa tudi nadgradnjo kapacitete shranjevalnih pogonov. Ko ste končali z izbiro, izdelek dodajte v košarico in sledite navodilom za dokončanje nakupa.

Več o ugodnih prenosnikih na spletni strani pocenipc.com.

Vas zanima več iz te teme?
Poceni PC

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INSIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INSIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INSIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NARVIS d.o.o.

Cesta XIV. divizije 5, 2000 Maribor, Tel: 02 620 35 90
Potrebujete kakovostne IT storitve, računalniško podporo in poslovne IT rešitve na ključ? Podjetje Narvis d.o.o. z najsodobnejšimi znanji zagotavlja kakovostno delovanje IT opreme ... Več

NKT d.o.o.

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 041 569 271
Dejavnosti podjetja NKT d.o.o. segajo na področje prodaje, vpeljave in uvedbe naprednih rešitev za poslovne avdio in video komunikacije. Njihovi strokovnjaki poskrbijo za načrtovanje ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več