Življenjski slog
Triki in nasveti
31.03.2022 15:43

Deli z drugimi:

Share

Kako izboljšati natančnost GPS signala?

Tukaj je nekaj načinov, kako lahko popravite in izboljšate natančnost lokacije GPS na svojem pametnem telefonu.
Nekaj nasvetov, kako izboljšati sprejem signala GPS
Nekaj nasvetov, kako izboljšati sprejem signala GPS

GPS na vašem pametnem telefonu je nujno potreben za uporabo navigacijskih aplikacij in različnih storitev, kot je Google Maps. Vendar pa včasih vaš GPS signal lahko oslabi.

Koristno je razumeti, kako deluje GPS, da bi ga optimizirali. GPS pomeni Global Positioning System in ga je razvila ameriška vojska leta 1973, vendar je bil v civilne namene izdan šele v osemdesetih letih. Sprva je bil uporabljen s 24 sateliti, zdaj pa je v orbiti 31 delujočih satelitov GPS.

Vaš pametni telefon komunicira s temi sateliti prek antene GPS, ki je del strojne opreme v veliki večini trenutnih pametnih telefonov in tablic. Antena je preko gonilnika povezana s programsko opremo. To pomeni, da obstajajo trije glavni viri, iz katerih lahko nastanejo težave z GPS-om:

  • Število satelitov GPS na trenutni lokaciji
  • Kakovost antene GPS v pametnem telefonu
  • Implementacija gonilnika v operacijskem sistemu

Če želite dobiti najboljši možni signal, morate biti pripravljeni žrtvovati baterijo nekoliko več kot običajno.

Pojdite v Nastavitve in izberite Lokacija, kjer se prepričate, da so vaše lokacijske storitve vklopljene. Prav tako jih lahko omogočite s hitrim preklopom, ko povlečete vrstico z obvestili navzdol.

V razdelku “Lokacija” morate iti na “Napredno” in nato “Natančnost lokacije”. Tapnite ga in se prepričajte, da je drsnik za izboljšanje natančnosti lokacije vklopljen. Tako boste uporabili ne samo vaš GPS, temveč tudi povezavo Wi-Fi in mobilno omrežje, da boste zagotovili natančnejšo oceno vaše lokacije. Seveda bo ta nastavitev porabila dodatno življenjsko dobo baterije, vendar bo v zameno uporabila vse razpoložljive metode, da vam zagotovi najbolj natančno lokacijo.

Na nekaterih pametnih telefonih boste našli tudi dodatne možnosti na strani z nastavitvami lokacije. Omogočite lahko skeniranje Wi-Fi in/ali iskanje Bluetooth. To bo še bolj izboljšalo natančnost, saj bo aplikacijam in storitvam omogočil, da ves čas zaznavajo omrežja Wi-Fi. Enako velja za skeniranje Bluetooth, ki zazna bližnje naprave Bluetooth.

Če sumite, da vaš signal GPS ni dovolj natančen, ga lahko prisilite v ponovno umerjanje. Če želite to narediti, boste potrebovali aplikacijo kompas. Nekateri pametni telefoni so že opremljeni s tovrstno aplikacijo. Če jo imate, jo zaženite in pojdite skozi postopek ponovne kalibracije.

Če vaša naprava Android nima aplikacije za kompas, jo lahko prenesete iz Trgovine Play popolnoma brezplačno. Compass Galaxy je dobra in zanesljiva možnost s povprečno oceno 4,1 zvezdice in z več kot 100.000 uporabnikov.

<aside class="articleInstallAppContainer">
<a class="articleInstallApp" href="https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.nenter.app.compass_app&amp;referrer=utm_source%3DAndroidPIT%26utm_medium%3DAndroidPIT%26utm_campaign%3DAndroidPIT" data-app-id="pl.nenter.app.compass_app" target="_blank">
<span class="articleInstallAppIcon" style="background-image:url(https://lh3.googleusercontent.com/5XUO9Z75xJ1bF6VqngARmb8kWjBmqUOVHLfC4612tXd0aFWIGmiP7tLn5WRCbl38ng=w80)">
</span>
<span class="articleInstallAppNotIcon">

<span class="articleInstallAppTitle">Compass Galaxy</span>
<img src="https://static.npstatic.com/img/article/google-play-install-en.png?v=2" alt="Install on Google Play" data-pagespeed-url-hash="3920880467" data-pagespeed-onload="pagespeed.CriticalImages.checkImageForCriticality(this);" onload="var elem=this;if (this==window) elem=document.body;elem.setAttribute('data-pagespeed-loaded', 1)" data-pagespeed-loaded="1">
</span>
</a>
</aside>

Alternativno lahko kompas kalibrirate tudi prek Google Zemljevidov. Če želite to narediti, zaženite aplikacijo Google Zemljevidi in kliknite modro piko. Pojavilo se bo pojavno okno »Vaša lokacija«. Na voljo je možnost ‘Izboljšanje lokacije’, ki jo lahko izberete. Kliknite na gumb in aplikacija vas bo prosila, da narišete osmico. Tako boste kalibrirali kompas v vaši napravi.

Ena glavnih težav je tudi, da se pri preklapljanju iz ene aplikacije v drugo GPS izklopi zaradi varčevanja z baterijo. Na primer, kadar koli igrate Pokemon Go in si želite ogledati svoja najnovejša sporočila se lahko GPS izklopi.

Lahko pa zagotovite, da je signal GPS ves čas aktiven. Če to želite narediti, bo potrebno namestiti dodatno aplikacijo. Priporočamo Connected GPS. To je preprosta aplikacija in naredi vse potrebno. Še enkrat, ne pozabite, da bo to najverjetneje povzročilo krajšo življenjsko dobo baterije.

<aside class="articleInstallAppContainer">
<a class="articleInstallApp" href="https://play.google.com/store/apps/details?id=org.bruxo.gpsconnected&amp;referrer=utm_source%3DAndroidPIT%26utm_medium%3DAndroidPIT%26utm_campaign%3DAndroidPIT" data-app-id="org.bruxo.gpsconnected" target="_blank">
<span class="articleInstallAppIcon" style="background-image:url(https://lh3.ggpht.com/C55EaX2_BZyPLGILJDhoFDzf8azTLlBbTkimeRhS-54ogIU4U-BxruqZHy6MM8Ab_xo=w80)">
</span>
<span class="articleInstallAppNotIcon">
<span class="articleInstallAppTitle">GPS Connected</span>
<img src="https://static.npstatic.com/img/article/google-play-install-en.png?v=2" alt="Install on Google Play" data-pagespeed-url-hash="3920880467" data-pagespeed-onload="pagespeed.CriticalImages.checkImageForCriticality(this);" onload="var elem=this;if (this==window) elem=document.body;elem.setAttribute('data-pagespeed-loaded', 1)" data-pagespeed-loaded="1">
</span>
</a>
</aside>

Z GPS Essentials pa lahko ugotovite, ali je slab signal GPS posledica težave s strojno ali programsko opremo. V glavnem meniju aplikacije izberite “Satellites”, nato pa opazujte, kako se vaš pametni telefon povezuje s številnimi sateliti, ki lebdijo okoli Zemlje.

Če se sateliti ne prikažejo, je to lahko posledica motenj kovinskih predmetov okoli vas, ohišja pametnega telefona ali celo okvarjene strojne opreme GPS. Če se sateliti pojavijo, vendar vaš GPS še vedno ne deluje, je potem težava s programsko opremo. V vsakem primeru bi morali biti vedno zunaj na odprtem prostoru in ne v stavbah ali v kleti, ko poskušate pridobiti GPS signal.

Včasih pa se bo zgodilo, da se bo vaša naprava “prilepila” na določen satelit GPS, tudi če ni v dosegu, zaradi česar ne bo deloval pravilno. To težavo lahko rešite z aplikacijo, kot je GPS Status & Toolbox, s katero počistite svoje podatke GPS in se začnete optimalno povezovati z vsemi razpoložljivimi sateliti.

Če pa vse ostalo odpove in vaš pametni telefon ne pridobi več signala GPS ali ne deluje pravilno, bi bilo morda vredno kupiti zunanji sprejemnik. S pametnim telefonom ga je mogoče seznaniti prek Bluetootha. Takšni sprejemniki stanejo okrog 100 evrov.

Lahko pa seveda zamenjate telefon ali ga nesete na popravilo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google Zemljevidi

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Posblagajna.com, Matic Laneger s.p.

Turje 74, 1431 Dol pri Hrastniku, Tel: 040-238-346
Zmogljiva rešitev za poslovno upravljanje, kot je to davčna blagajna, je pomembna za vsakega lastnika manjšega ali večjega podjetja v različnih panogah. Podjetje Matic Laneger ... Več
Zlati partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več