Telefoni
22.01.2013 09:15

Deli z drugimi:

Share

Kako Apple določa cene svojim izdelkom?

Applova skrivnost politike oblikovanja cen tiči tako v visokih nabavnih cenah njihovih izdelkov kot nagrade, ki jo trgovci prejmejo le, če njihove izdelke ne tržijo pod priporočeno ceno.
Trgovci pri prodaji Applovih izdelkov zaslužijo le, če jih ne prodajo pod priporočeno ceno!
Trgovci pri prodaji Applovih izdelkov zaslužijo le, če jih ne prodajo pod priporočeno ceno!

Menja glede tega, ali so Applovi izdelki predragi za tisto, kar ponujajo, so zelo različna. Ena skupina uporabnikov visoke cene izdelkov podjetja iz Cupertina upravičuje z vrhunsko obliko, zanesljivim delovanjem in večjo varnostjo, medtem ko drugi trdijo, da so izdelki precenjeni in da Apple le izkorišča naivnost uporabnikov, ki so za enak izdelek pripravljeni plačati več, če se na njem nahaja logotip odgriznjenega jabolka. Neglede na to gre podjetju Apple priznati, da se maloprodajne cene njegovih izdelkov med različnimi prodajalci komajda kaj razlikujejo in da ti skoraj nikoli niso deležni popustov.

Applovo skrivnost politike oblikovanja cen njihovim izdelkom so za nas raziskali člani spletnega portala MacWorld. Ti so prepričani, da skrivnost tiči v visokih nabavnih cenah njihovih izdelkov, kar pomeni, da imajo končni prodajalci zelo nizke marže in s tem posledično zelo malo prostora za nižanje cen. Dejanska marža trgovcev naj bi znašala le nekaj odstotkov maloprodajne cene izdelkov podjetja iz Cupertina.

Trgovci lahko pridejo pri prodaji Applovih izdelkov do dodatnega zaslužka le na način, da jih ne tržijo pod priporočeno ceno, kar pomeni, da jim pravi zaslužek dejansko prinašajo višje cene. Dodatni zaslužek trgovci od Appla prejmejo v obliki »nagrade«, ki je kakopak znatno večji od marže na prodan izdelek. S to cenovno politiko podjetje iz Cupertina dejansko preprečuje, da bi ga veletrgovci izsiljevali za nižje cene. Prebrisano, mar ne?

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku