Slika, tv, avdio
Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Triki in nasveti
14.03.2022 08:10
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kakšna je razlika med LCD, LED, QLED in OLED zasloni?

Čeprav so slišati zelo podobno, med njimi obstajajo velike razlike. Katera zaslonska tehnologija je najboljša in zakaj?

Nakup televizorja je v letu 2022 še vedno izredno naporen. Proizvajalci televizorjev uporabljajo številne izraze, kot so HDR, Ultra HD 4K, HDMI 2.1, Dolby Atmos, Dolby Vision, zaradi katerih uporabniki zelo težko ugotovijo, kaj potrebujejo in kaj je vredno njihovega denarja. V zadnjem času ste lahko zasledili dva najbolj priljubljena izraza – QLED in OLED televizorji. Čeprav je razlika le v eni črki, sta si tehnologiji popolnoma različni.

Če ste tudi vi zmedeni zaradi vseh teh televizijskih izrazov, vam bomo v nadaljevanju pomagali razumeti njihov pomen.

LCD televizorji

LCD je oznaka za »zaslon s tekočimi kristali« (Liquid Crystal Display). Gre za tehnologijo ravnih zaslonov, ki se običajno uporablja v pametnih televizorjih in računalniških monitorjih. So nasledniki CRT zaslonov, pred katerimi je marsikatera generacija preživela svoje otroštvo. Nadomestili so tudi plazemske zaslone, ki so bili med najbolj priljubljenimi v prejšnjem desetletju. LCD tehnologija s pojavom LED in OLED zaslonov počasi postaja zastarela. Boljša tehnologija pa je le eden izmed razlogov za neuspeh LCD zaslonov. Slednji oddajajo modro svetlobo, ki vpliva na vid in splošno počutje. Po daljši uporabi so posamezniki lahko priča rahlo zamegljenemu vidu, občutijo glavobol in utrujene oči. Čeprav je LED le nadgradnja LCD zaslonov, ima kar nekaj prednosti, zaradi katerih je med najbolj uporabljenimi tehnologijami na trgu.

LED televizorji

Večina današnjih televizorjev spada v LED kategorijo. LED (oznaka za svetlečo diodo) televizorji so z razvojem postali ena najbolj priljubljenih izbir med potrošniki, predvsem zaradi privlačnih cen, boljših kotov gledanja in bolj dinamičnih barv v primerjavi s predhodniki. LED televizorji so tudi energetsko učinkovitejši, saj porabijo manj energije v primerjavi z LCD-ji, ki uporabljajo fluorescentne sijalke s hladno katodo (CCFL). LED svetilke omogočajo prihranek do 30 %. Konkurenco na današnjem trgu pa jim delajo OLED televizorji.

OLED televizorji

OLED je kratica za »Organic Light-Emitting Diode« (organsko svetleča dioda). Čeprav se na prvi pogled sliši podobno kot LED, gre pravzaprav za zelo različni tehnologiji. LED v OLED nima nič opraviti z osvetlitvijo ozadja zaslona (za razliko od LED zaslona). Namesto tega se nanaša na dejstvo, da je vsaka posamezna slikovna točka v OLED tudi majhna, drobna LED lučka, ki lahko proizvede tako svetlobo kot barvo v enem samem elementu. Preprosto povedano, OLED televizorji ne potrebujejo osvetlitve ozadja, ker vsaka OLED slikovna točka proizvaja svojo svetlobo.

Največja prednost te oblike je vrhunska raven črne barve. Za razliko od QLED ali LED televizorjev, ki morajo zatemniti osvetlitev ozadja, OLED preprosto izklopi slikovno točko. Ta posledično ne oddaja svetlobe in barve, zato lahko govorimo o pravih črnih barvah. Brez ločene osvetlitve ozadja ali LCD matrike imajo proizvajalci tudi več svobode pri oblikovanju OLED zaslonov. LG je razvil več televizorjev, ki se zvijejo in popolnoma izginejo. LG je tudi največji proizvajalec OLED zaslonov, obenem pa jih prodaja drugim podjetjem, kot so Sony, Vizio, Philips, Panasonic in drugi. Neposredna konkurenca OLED zaslonom je nadgradnja LED tehnologije v QLED. V prihodnosti pa strokovnjaki napovedujejo, da bodo mini-LED zasedli zaslonski prestol.

QLED televizorji

QLED je kratica za »Quantum Light-Emitting Diode«, kar v preprostem jeziku pomeni, da je televizor QLED zelo podoben klasičnemu LED zaslonu, le da uporablja drobne nanodelce, imenovane kvantne pike, s katerimi poveča svetilnost in dinamičnost barv. Čeprav se kvantne pike slišijo kot neka vesoljska tehnologija, gre za enak princip osvetlitve kot pri LED zaslonih, torej z uporabo osvetlitve ozadja, sestavljenega iz več sto ali tisoč LED svetilk. Kar resnično opredeljuje televizor QLED, je filter kvantnih pik, film drobnih molekul, ki ob udarcu svetlobe oddajajo različno obarvano svetlobo. Te kvantne točke zaradi tega ustvarjajo svetlejšo sliko in globlje barve.

Katera zaslonska tehnologija je najboljša?

Sedaj bolje razumete, kaj pomenijo različne kratice in kako delujejo različne zaslonske tehnologije. Čas je, da jih primerjamo na podlagi parametrov, ki so najpomembnejši pri nakupu televizorja: kontrast, koti gledanja, življenjska doba, odzivni čas in podobno.

Črna barva in kontrast

Kontrast je razlika med najtemnejšim in najsvetlejšim delom slike. Če lahko televizor prikaže resnično črne barve, potem svetli deli ne rabijo biti zelo svetli, da bi dosegli dobre ravni kontrasta. Ko gre za ravni črne barve, je OLED zaradi svoje sposobnosti, da ugasne posamezne slikovne točke, nesporni prvak.

Če QLED televizorji želijo doseči prave črne barve, morajo zatemniti LED osvetlitev in blokirati preostalo svetlobo, kar je zelo težko narediti v celoti. V nekaterih primerih se svetloba lahko razlije v sosednje črne slikovne točke. Je razlika opazna? Zagotovo, še posebej v temnih prizorih. Proizvajalci QLED televizorjev se nadejajo, da bodo z mini-LED osvetlitvijo zmanjšali vrzel med QLED in OLED kakovostjo kontrasta.

Zmagovalec: OLED

Svetlost

QLED televizorji imajo precejšnjo prednost, ko gre za svetlost. Ker uporabljajo ločeno osvetlitev ozadja, lahko dosežejo večjo svetilnost od OLED različic. Vključitev tehnologije kvantnih točk še dodatno poveča svetlobo tako, da ustvari svetlejše odtenke v barvnem spektru, ne da bi pri tem izgubili nasičenost. Končni rezultat je zaslon, ki premore dovolj svetlobe, da je slika jasno vidna tudi v najbolj osvetljenih prostorih.

Posamezne slikovne točke na OLED zaslonih preprosto ne zmorejo proizvesti enake količine svetlobe. V zatemnjenem prostoru se ta razlika ne bo opazila. Toda v dobro osvetljenih prostorih ali v prostorih, kjer je veliko dnevne svetlobe, so televizorji QLED bolj vidni, še posebej, če v teh pogojih predvajate HDR vsebino.

Zmagovalec: QLED

Barvni prostor

OLED televizorji do pred kratkim niso imeli konkurence na tem področju. Z razvojem QLED tehnologije je napredek barvne natančnosti, svetlosti in volumna barv več kot očiten in primerljiv z OLED tehnologijo.

Zmagovalec: neodločen izid

Vidni kot

Pri zaslonih QLED je najboljši vidni kot na sredini, kakovost, svetlost in kontrast slike pa se zmanjšujejo, ko se pomikate stran od sredine zaslona. Vsebina na OLED zaslonih se ne poslabša niti pri bolj drastičnih kotih gledanja. Nekateri QLED televizorji so izboljšali svoje vidne kote gledanja, pri čemer jim pomagajo antirefleksni sloji, vendar OLED ohranja jasno prednost. Za skupinski ogled filmov ali serij je najboljša izbira OLED televizor.

Zmagovalec: OLED

Velikost in cena

Ko je bila tehnologija OLED še na začetku razvojnega cikla, se je njihova velikost ustavila pri 55 palcih. Danes najdemo OLED zaslone z diagonalo do 97 palcev, seveda za absurdno visoke cene. Tehnologija QLED je enostavnejša in cenejša za izdelavo ekranov večjih velikosti.

Zmagovalec: QLED

Mrtve točke

Tako pri QLED kot OLED televizorjih se lahko občasno pojavi pojav zadrževanja slike. To se zgodi, ko televizor začasno še naprej prikazuje del slike, medtem ko izvirni prizor že izgine. Do zadrževanja slike pride, ko je isti vizualni element na zaslonu dalj časa. Zadrževanje običajno izgine samo od sebe, pri OLED pa se lahko pojavi njegova trajna različica, izgorevanje slike. Izgorevanje nastane, ko se svetlost OLED slikovne točke trajno zmanjša na nižje stanje. Edina rešitev za to je znižanje vseh preostalih slikovnih točk na isto raven, vendar to ni praktična rešitev.

Zmagovalec: QLED

Več trikov in nasvetov v naši spletni rubriki Triki in nasveti.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več