Računalništvo, telefonija
27.10.2019 21:10
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj lahko pričakujemo od Tesle do konca letošnjega leta?

Kaj lahko pričakujemo od Tesle do konca letošnjega leta?
Kaj lahko pričakujemo od Tesle do konca letošnjega leta?

Tesla si je za drugo polovico leta 2019 zastavila cilj, prodanih 100.00 avtomobilov. Zgrešili ga bodo le za malo, vendar je tisto, kar je bolj pomembno, da so uspeli ustvariti 143 milijone ameriških dolarjev dobička. Poleg tega je pozitivna novica za Muska tudi ta, da tovarna v Šanghaju napreduje hitreje kot načrtovano. Ena najbolj medijsko izpostavljenih korporacij v zadnjih letih je v zadnjem četrtletju ustvarila 6,3 milijarde ameriških dolarjev prihodkov. To je 1% manj kot predhodno četrtletje in 8% manj kot v enakem obdobju lani. Z zniževanjem operativnih stroškov so uspeli ustvarti soliden dobiček, Musk pa je ob predstavitvi rezultatov povedal, da je hvaležen vsem zaposlenim za neverjetno opravljeno delo na vseh frontah.


Tesla še vedno upa, da bo do konca leta dosegla zastavljeni cilj prodanih med 360.000 in 400.000 avtomobilov, kar pa bo vsekakor težka naloga. Zanimov je morda to, da je Musk na dogodku izpostavil segment, o katerem ni veliko znanega, pa Tesla resno razmišlja, da bi še bolj intezivno poprijela zanj. Govorimo o energetiki (Tesla Energy), ki naj bi po obsegu bila približno enaka avtomobilskemu stebru.


Tesla do konca leta s popolnoma avtonomnim načinom vožnje

Teslin glavni izvršni direktor Elon Musk je na predstavitvi rezultatov po tretjem kvartalu povedal, da naj bi njihov popolnoma avtonomni način vožnje bil na voljo še letos. V Teslinih vozilih bi naj ta način vožnje bila na voljo kot »early access« način, ki je bolj kot ne omejena beta verzija. Musk sicer ni v celoti potrdil teh napovedi in tudi mi nismo čisto prepričani, ali lahko Tesla v tako kratkem času dokonča razvoj novosti.


»Res je, da smo si zadali kratek rok, kar pomeni, da bomo morali še bolj intenzivno delati, vendar verjamem, da bo novi način avtonomne vožnje na voljo vsaj v omejeni izdaji. Govorimo seveda o verziji s polnimi lastnostmi«, je Musk povedal dogodku ob predstavitvi rezultatov. K temu je dodal še to, da ni čisto prepričan, ampak se mu zdi, da so v roku s časom za izid omejene beta verzije za fizične osebe.


Tesla v zadnjem času resnično intenzivno dela na področju avtonomne tehnologije vožnje. Teslina tehnologija Smart Summon tako voznikom omogoča, da na parkirišču pokličejo svoje vozilo, ki jih potem pobere na določenem mestu na parkirišču. Do zdaj je dotična lastnost bila že večkrat uporabljena, vendar so končni rezultati in uporabniška izkušnja mešani. Musk je povedal, da bodo v naslednjem tednu izdali posodobljeno verzijo programske opreme, z določenimi izboljšanimi lastnostmi.


Smart Summon posodobitev temelji na podatkih dosedanjih uporabnikov, ki so lastnost uporabili več kot milijon krat. Od konca septembra, ko je tehnologija na voljo, vozniki Tesle lahko na parkiriščih s Smart Summon lastnostjo počakajo na svojega jeklenega konjička kar na pločniku pred nakupovalnim centrom.


Za to, da bi lahko voznik Tesle uporabil popolnoma avtonomen način vožnje, bo moral imeli FSD posodobitev. Ta od zdaj naprej stane dobrih 6.500 evrov. Musk je mnenja, da si njihovi kupci želijo avtonomnih lastnosti v vozilih in zato se bodo pri Tesli še naprej trudili, da tem željam ustrežejo.


Tesla je prva vozila s popolnoma avtonomnim načinom vožnje opremila že v aprilu, od takrat naprej pa se s to tehnologijo lahko pohvalijo vsa novo proizvedena vozila. Ob tem so se pri Tesli odločili tudi za premik na lastni čip.


Musk je na koncu dogodka še dodal, da kot že omenjeno pričakuje, da bo omejena verzija popolnoma avtonomnega načina vožnje na voljo konec letošnjega leta, medtem ko bo prava, celotna verzija načina tehnologije po vsej verjetnosti na voljo šele konec naslednjega leta. Pri slednji verziji gre seveda za v celoti zanesljiv sistem, katerega ni potrebno nadzirati. Dejstvo je, da se tudi Teslini vozniki, ki so sicer v večji meri navajeni avtonomnih lastnosti kot ostali, do določene mere bojijo končnega rezultata, kajti vseeno so oni tisti, ki morajo zaupati sistemu, da jih pripelje do želenega cilja.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več
Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več