Obvestila podjetij
09.02.2012 09:45
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Izjemna računska moč superračunalnika Arctur-I povečana za posebne namene

Za učinkovito izpeljavo nekaterih obsežnejših simulacij in raziskav potrebujemo veliko delovnega pomnilnika (RAM), da lahko naenkrat obravnavamo zelo zapletene in medsebojno močno odvisne podatke. Takšne raziskave večinoma niso dobro vzporedljive, zato je možno, da veliko razpoložljivih procesorskih jeder sploh ne pospeši dela.
Zemljevid interneta - analiza takih povezav potrebuje izjemne količine pomnilnika saj je postopek težko paralelizirati
Zemljevid interneta - analiza takih povezav potrebuje izjemne količine pomnilnika saj je postopek težko paralelizirati

V teh primerih ni dovolj, da imamo na razpolago samo zelo hitro infrastrukturo, kakršna je superračunalnik Arctur-I. Ta v osnovni postavitvi sicer ponuja 84 vozlišč IBM iDataPlex dx360 M3, vsako z dvema procesorjema Intel Xeon X5650 (s po 6 procesorskimi jedri na procesor pri hitrosti 2,66 GHz) in 32 GB delovnega pomnilnika. Vozlišča so medsebojno povezana s hitro InfiniBand QDR 40 Gbps povezavo. Skupaj to pomeni celoto s 1008 procesorskimi jedri, 2,66 TB RAMa in zmogljivostjo 10 TFlops, a „le“ 2,66 GB RAMa na procesorsko jedro.

Z rekonfiguracijo vozlišč superračunalnika Arctur-I lahko prilagodimo njegove zmogljivosti željam raziskovalcev in dosežemo izjemne računske lastnosti. Z vzpostavitvijo 128 GB RAMa na enem vozlišču dobimo na voljo že 10,66 GB RAMa na procesorsko jedro, v skrajnem primeru pa lahko omogočimo dostop do vseh 128 GB pomnilnika iz enega samega jedra. S tem dosežemo rekordnih 128 GB RAMa / jedro, kar je po objavljenih podatkih veliko več kot ponujajo najzmogljivejši svetovni superračunalniki na seznamu TOP 500.

Družba ARCTUR d.o.o. tako sledi potrebam raziskovalcev in nudi v posebnih primerih tudi prilagojene superračunalniške zmogljivosti, kar je izjemen primer v HPC sferi.

Za več informacij obiščite hpc.arctur.si ali pišite na hpc@arctur.si.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ARCTUR d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ARCTUR d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Podjetje Arctur

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ARCTUR d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku