Računalništvo, telefonija
10.08.2020 11:14

Deli z drugimi:

Share

Iz šifrirane datoteke ZIP jim je uspelo izvleči sto tisoč evrov bitcoinov

Rus je imel srečo, da je varnostnemu strokovnjaku uspelo zlomiti zaščito datoteke Zip.
Rus je imel srečo, da je varnostnemu strokovnjaku uspelo zlomiti zaščito datoteke Zip.

Danes praktično ni več človeka, ki ne bi še slišal za kriptovalute. Kriptomrzlica je namreč zajela cel svet, razlog pa je preprost: njihova dosnosnost. Cena nekaterih kripto oziroma digitalnih valut se je namreč v zadnjem letu pognala v nebo, glavni tukaj pa je seveda bitcoin, ki je med nami prisoten že vse od leta 2009. Kriptomrzlica je leta 2016 zajela tudi nekega Rusa, ki je v nakup priljubljene digitalne valute vložil za približno 10.000 dolarjev, danes pa so ti vredni okoli preračunanih 254 tisoč evrov. Težava tu pa je bila ta, da je Rus pozabil geslo, s katerim je zaščitil njegovo premoženje, ko ga je arhiviral s pomočjo arhivskega algoritma ZIP.

Možakar se je po pomoč obrnil na varnostnega strokovnjaka, saj je slednji bil prepričan, da zaščita šifrirnega standarda Zip 2.0 ni popolna in da se jo da prelisičiti. Pri tem podvigu so mu bili v pomoč izvorni prenosni računalnik, ki je opravil šifriranje, datum nastanka arhiva ZIP, pa tudi programska različica, s katero je bila ustvarjena datoteka Zip. Na srečo se je omenjeni »preizkus« izkazal za uspešnega, saj je varnostnemu strokovnjaku uspelo prelisičiti zaščito in se dokopati do skorajda izgubljenih bitcoinov.

Postopek povrnitve bitcoinov iz šifrirane datoteke Zip je varnostni strokovnjak predstavil v okviru konference DEF CON. Videoposnetek predstavitve ja na voljo na spletni povezavi https://youtu.be/iFS25HfTe20.


Prijavi napako v članku