Računalništvo, telefonija
17.07.2012 08:25

Deli z drugimi:

Share

Iskanje zaposlitve v IT-ju 2: Čas za akcijo – iskanje nove zaposlitve!

Iskanje nove zaposlitve v IT...
Iskanje nove zaposlitve v IT...

Uporabi rekruterje!

Če boste iskali delo, izkoristite kadrovske agencije in headhunterje. Ta podjetja (in osebe) živijo od tega, da delodajalcem posredujejo primerne sodelavce. IT-jevce imajo še posebno radi – rekruterji so namreč plačani glede na redkost in ceno kadrov, ki jih najdejo (v višini nekaj neto plač zaposlenega kandidata).

Rekruterje je vredno poznati in uporabljati, ker prvi izvedo za številna delovna mesta. Boljša delovna mesta na IT področju se pogosto iščejo izključno prek specializiranih agencij in headhunterjev.

Kako delati z rekruterji?

V Sloveniji je več kot deset kadrovskih agencij in headhuterjev, v čigar bazah je vredno biti. Vaše delo je, da jih obiščete in vstopite v njihove baze kandidatov. Dobri rekruterji vam bodo pomagali pri definiranju delovnih mest, ki bi najbolje ustrezala vašemu setu znanj, veščin in izkušenj. Povedali vam bodo, katera podjetja imajo za vas primerna prosta delovna mesta in vam poskušali urediti intervju.

Z rekruterji delajte s čim več – s tem boste prišli v stik z večjo količino primernih del. Vpišite se v baze vseh večjih kadrovskih agencij. Paziti morate, kam rekruterji pošiljajo vaše življenjepise – nerodno bi bilo, da bi po pomoti prišli v stik z vašim obstoječim delodajalcem. Verjetno ste zavezani s poslovnimi klavzulami, zato poskrbite, da bo vaš življenjepis posredovan samo z vašim dovoljenjem in tistim podjetjem, ki vas res zanimajo.

Boljši kot ste, več bo rekruterjev

Postani prepoznaven – predavanja, članki itd. Če boš prepoznaven in dober, se bodo rekruterji zate bolj trudili – več denarja jim prineseš + dobiš večjo plačo.

Iskanje dela prek zaposlitvenih oglasov

Kje iskati dela?

Po raziskavi MojeDelo.com 50 odstotkov IT-jevcev najde naslednjo zaposlitev preprosto – pokličejo jih. Podjetja izvedo za njih in pridejo neposredno v stik z njimi, ali pa jih priporočijo znanci. Preostalih 50 odstotkov iskalcev pa ima na voljo več možnosti iskanja nove zaposlitve.

Prijave na zaposlitvene oglase

Na internetu in v tiskanih medijih lahko vsak trenutek najdete prek sto aktualnih IT del. Problem teh delovnih mest je, da so javna – vidijo jih vsi iskalci, ki so trenutno zainteresirani za tako delovno mesto. To pomeni, da boste za to delovno mesto tekmovali z nekaj deset ali sto konkurenti. Če hočete, da boste izstopali, se boste morali potruditi.

Kako ugotovite, kakšnega kandidata podjetje zares išče?

Podjetja velikokrat objavljajo zaposlitvene oglase s pomanjkljivimi informacijami o zahtevah in nalogah razpisanega delovnega mesta. Objavljeni oglas vam preprosto ne pove, kaj pravzaprav podjetje potrebuje in pričakuje od pravega kandidata. Predvsem objave v časopisju (ki se plačujejo na velikost oglasa) so po navadi skope z informacijami.

Vaša glavna naloga pred prijavo na oglas je:

* Raziskati, kaj podjetje dejansko potrebuje.

* Ugotoviti, kdo odloča o zaposlovanju.

* Kaj so delovne naloge razpisanega mesta?

* Katera znanja in veščine podjetje pričakuje?

* Kaj bo vplivalo na izbiro kandidata?

Zakaj te informacije?

Vaša prijava bo pri osebi, odgovorni za kadrovanje, prejela uvodnih 15 sekund pozornosti. Pregledala bo vašo prošnjo in jo primerjala s sliko kandidata, ki jo ima v mislih za to delovno mesto. Če vaša prošnja ne ustreza sliki, potem … več sreče prihodnjič. Ker pa vi veste, kaj podjetje ZARES išče, bosta vaše spremno pismo in življenjepis vsebovala informacije, ki jih delodajalec želi videti.

Kako boste prišli do informacij o pravih potrebah podjetja?

Kot proaktivni iskalec lahko pokličete v podjetje osebo, ki je odgovorna za kadrovanje in pridobite potrebne informacije. Kako?

Dober dan, sem _____________ in bi rad govoril z osebo _________ (ali osebo odgovorno za zaposlovanje). Ko dobite pravo osebo… Pozdravljeni, sem ____________ in kličem zaradi vašega

zaposlitvenega oglasa za delovno mesto _________________. Premišljujem, da bi se prijavil, vendar bi potreboval nekaj dodatnih informacij. Ne bi vam namreč želel jemati časa, če zahtevam vašega

delovnega mesta ne ustrezam popolnoma. Bi mi lahko povedali _______________?

Vse informacije, ki jih boste dodatno izvedeli, skrbno zapišite, saj jih boste pri pripravi vaše prijave potrebovali!

Ko zberete dovolj podatkov o zahtevah prostega delovnega mesta, sestavite spremno pismo in življenjepis, ki kar se da dobro ustrezata zahtevam delovnega mesta. Ne lažite, svojo predstavitev omejite le na informacije, ki so za to delovno mesto relevantne. Več o življenjepisih in spremnih pismih preberite v poglavju o življenjepisu.

Kaj če zahtevam oglasa ne ustrezam

Pogosto podjetja pretiravajo z zahtevami za delovno mesto – kandidat, ki bi jim ustrezal, bi bil že preveč popoln. Takih kandidatov ni, zato morajo ta podjetja sprejeti manj ustrezne kandidate, če hočejo zapolniti ta delovna mesta. Kar v praksi pomeni: če zahtevam razpisa ustrezate vsaj 60 odstotkov, potem se nanj prijavite. V spremnem pismu razložite, katera znanja že obvladate in kaj boste storili, da boste osvojili še manjkajoča znanja.

p.s. Prosta delovna mesta s področja IT-ja, so zbrana tukaj.


Prijavi napako v članku