Telefoni
09.03.2019 12:00

Deli z drugimi:

Share

Iščete poceni prenosno polnilno baterijo? Utegne vas presenetiti pesek

Iščete poceni in zmogljivo polnilno baterijo? Verjetno boste najprej pogledali na kakšno priljubljeno Kitajsko spletno trgovino. Vendar pozor! Nekatere poceni in zmogljive baterije imajo zelo zanimivo vsebino.
Previdnost ni nikoli odveč
Previdnost ni nikoli odveč

100.000 mAh baterija za le nekaj evrov. Odličen nakup ali prevara? Na YouTubu namreč kar mrgoli videoposnetkov o takšnih polnilnih baterijah oziroma t.i. power bankih, ki pa niso nič kaj prida pozitivni.

Večkrat uporabniki namreč po nakupu tudi testirajo takšne prenosne baterije in kaj hitro ugotovijo, da namesto “obljubljenih” 100.000 mAh dobijo zgolj 2000 mAh.

Vendar tukaj ne gre za pretvorbo (namreč baterije imajo napetost zgolj 4.2V, kar pa ni dovolj za polnjenje telefona, ki zahteva 5V napetost. Zato s pomočjo posebnega vezja proizvajalci dvignejo to napetost, kar se potem občuti pri izgubi kapacitete. Tako je vedno v realnosti vsaj 10 % manjša od navedene), ampak za preračunljivo prevaro.

Če uporabnik takšno polnilno baterijo odpre, jo razstavi, hitro najde v njej lažne baterijske celice, narejene kar iz stiropora ali kakšne folije. Bolj prektani goljufi pa uporabijo kovinsko ohišje prave celice in jo preprosto napolnijo z peskom. To lahko hitro sami preverite brez odpiranja celice, in sicer tako, da polnilno baterijo preprosto odprete in preverite napetost na vsaki celici. Če je ta enaka 0V, potem je to znak za alarm.

Tako ste namesto 100.000 mAh zmogljive prenosne baterije prejeli nekaj dekagramov finega Kitajskega peska. Zato prodajalce vedno preverite in si oglejte komentarje pod posameznim izdelkom, ki ga nameravate kupiti. Več v videoposnetku v nadaljevanju.


Prijavi napako v članku