Telefonija
15.12.2007 07:38
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ipko Net je postal iPKO


Utrinek s tiskovne konference.

Po dobrega pol leta od pridobitve koncesije za drugega mobilnega operaterja GSM na Kosovu je konzorcij Skupine Telekom Slovenije, katerega nosilec je iPKO, v njem pa sta še Telekom Slovenije in Mobitel, izpolnil obljubo in komercialno zagnal mobilno omrežje. V prvem obdobju uvajanja bo Skupina Telekom Slovenije postavila 144 baznih postaj, od katerih jih ta hip deluje več kot šestdeset. Opremo ter druge telekomunikacijske in prenosne sisteme za omrežje je zagotovilo podjetje Ericsson Nikola Tesla. Skupaj s koncesnino je doslej v gradnjo omrežja vložila skoraj 100 milijonov evrov, kar je polovica vseh načrtovanih vlaganj v mobilno omrežje v vrednosti skoraj 200 milijonov evrov.


Kljub pozni uri otvoritve in slabemu vremenu, je bila pred novo iPKO-trgovino nepopisna gneča.

Zanimanje za novo omrežje in uporabo storitev iPKO GSM na Kosovu je zelo veliko. Pred štirinajstimi dnevi so, na primer, poslovni uporabniki na Kosovu dobili možnost, da rezervirajo številke v novem omrežju. Prejeli so kar deset tisoč rezervacij. iPKO ponuja vse najsodobnejše rešitve, ki jih omogočajo sodobne tehnologije, predvsem pa stavijo na raznovrstno ponudbo, pestre možnosti paketiranja storitev, storitve z dodano vrednostjo, kakovost, zanesljivost, varnost in dobro, 24-urno podporo uporabnikom. Skupaj s preprosto uporabo storitev in transparentnostjo so to osnovne konkurenčne prednosti. Ponudba iPKA je prilagojena različnim skupinam uporabnikov. Ponudba za mlade poudarja cenejša SMS sporočila, ponudba za družine omogoča cenejše telefoniranje med člani družine, ponudba za podjetja pa temelji na cenejših klicih med zaposlenimi. Načrtujejo, da bodo v prihodnjih petih letih dosegli 50-odstotni tržni delež in v zreli fazi dosegli okrog milijon naročnikov.


50-metrski oddajni stolp se nahaja poleg nove poslovne zgradbe, ki te dni dobiva končno podobo.

iPKO ima velike načrte tudi na drugih področjih elektronskih komunikacij. Od junija letos ima licenco za opravljanje fiksne telefonije, tako da ponuja tudi storitve fiksne telefonije, hkrati pa je tudi vodilni internetni ponudnik na Kosovu. Uveljavlja se tudi na področju sistemske integracije.

iPKO ima svoje lastno fiksno in brezžično omrežje. Uporabljajo zelo hitro IP/MPLS hrbtenično omrežje, ki zagotavlja prilagodljive in zmogljive internetne storitve, vključno z telefonijo IP in internetno televizijo. S svojim omrežjem pokriva 80 odstotkov naseljenega območja Kosova. Trenutno ima na lastnem omrežju po vseh večjih mestih na Kosovu več kot 32.000 širokopasovnih naročnikov, od tega preko 2.000 poslovnih uporabnikov.

Kot tak postaja iPKO prototip sodobno organizirane in v prihodnost usmerjene organizacije, ki v največji možni meri izkorišča konvergenco omrežij. Nova celostna podoba in ime, ki se uveljavljata skupaj z zagonom mobilnega omrežja, zrcalita prav sodobne trende v razvoju elektronskih komunikacij.

V Skupini Telekom Slovenije so ponosni, da jim je v dobrem letu dni uspel tako uspešen prodor na perspektivno kosovsko tržišče elektronskih komunikacij z izjemno velikimi možnostmi nadaljnjega razvoja. Na Kosovu dela tudi skoraj dvesto strokovnjakov iz Mobitela in Telekoma Slovenije. To je pomembno še zlasti zato, ker je širitev poslovanja na tuje trge rdeča nit in imperativ dolgoročne strategije poslovanja in razvoja celotne skupine.


Soba s strežniki – srce sodobnih telekomunikacij.

Kosovo je zanimivo tudi zaradi svoje evropske in razvojne naravnanosti, podobne velikosti trga ter regionalnih značilnosti, na katerih temeljijo načrti skupine pri nadaljnjem širjenju na območje jugovzhodne Evrope. Poleg naložb v mobilno omrežje je Telekom Slovenije dokapitaliziral iPKO že s 16,5 milijona evrov. Sicer pa ima Telekom Slovenije v iPKU 63,75-odstotni delež, Faktor banka 15-odstotni delež in drugi delničarji 21,25-odstotni delež.

Predsednik uprave Telekoma Slovenije mag. Bojan Dremelj je ob zagonu mobilne operacije dajal: “Ko sem marca letos dal obljubo, da bomo omrežje komercialno vključili pred julijem 2008, kot smo zapisali v tenderski ponudbi, sem se globoko in tudi s strahom zavedal odgovornosti izrečene izjave. Danes lahko rečem samo: obljubo smo izpolnili!” Izvršni direktor iPKA Akan Ismaili pa dodaja: “Kosovski uporabniki imajo od danes možnost uporabljati enega najsodobnejših in najkvalitetnejših brezžičnih GSM omrežij, na katerem bomo v iPKU ponujali storitve, ki bodo pisane na kožo uporabnikom z različnimi potrebami in prednostnimi zahtevami. Z današnjim zgodovinskim korakom – uvedbo drugega mobilnega omrežja – postaja Kosovo del globalne mobilne mreže.”

Današnjega dogodka na Kosovu se je udeležil tudi slovenski razvojni minister dr. Žiga Turk, ki je ob tej priložnosti dejal: “Slovenska podjetja s svojimi investicijami dokazujejo, da verjamejo v prihodnost tega prostora. Gre za eno največjih slovenskih investicij v tujini pri čemer Slovenija izvaža znanje in visoko tehnologijo ter na Kosovo prinaša najsodobnejše internetne in komunikacijske tehnologije, ki so osnova za sodobno gospodarjenje.”


Prijavi napako v članku