Računalništvo, telefonija
03.12.2018 14:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Inventura za manjša in srednja podjetja

Če vodite manjše ali srednje podjetje, potem veste, kako zamudna in draga je lahko inventura, ki jo je potrebno opraviti konec leta. Popis je potrebno opraviti tudi na začetku in ob prenehanju opravljanja dejavnosti, vendar pa najmanj enkrat letno, saj je potrebno preveriti, ali se stanje posameznih aktivnih in pasivnih postavk v poslovnih knjigah ujema z dejanskim stanjem.

Ugotovitve popisa vplivajo na bilanco stanja podjetja, zato je potrebno popis opraviti natančno. Digitalna inventura s terminalom in programom za inventuro, je skorajda brez napak, saj se s branjem črtnih kod izognemo človeškim napakam kot so napake pri štetju in dnevne operativne napake, kot so ujemanje ali razvrščanje.

Inventura za manjša in srednja podjetja
Inventura za manjša in srednja podjetja


Predpriprave imajo velik vpliv na sam potek inventure

Najpomembnejši element uspešnega in natančnega inventarja je pravilno načrtovanje in priprava. Pisna priprava postopkov je prvi dober korak, ki bo pomagal zagotoviti dobro nadzorovano in natančo štetje. Popis je najboljše izvajati takrat, ko je imamo najmanjšo zalogo, in ko je obremenjenost v panogi, v kateri popisujemo, najmanjša. Cilj je, da je izvedba čim cenejša in da ne moti rednih delovnih procesov.


Pred popisom je potrebno vso blago / osnovna sredstva označitii z nalepkami, na katerih je črtna koda ali RFID oznaka. Za sredstva, ki so shranjena v zahtevnih pogojih (prah, vlaga, tresljaji, visoka temperatura, kemikalije) se zagotovi posebne nalepke, ki so odporne na te pogoje.


Programska rešitev za inventuro vam prihrani čas

Fizično štetje inventarja verjetno ni na vašem seznamu najljubših stvari, ki jih radi počnete. Dolgočasna naloga, ob upoštevanju števila blaga v nekaterih panogah, lahko traja nekaj ur, ali pa je celo potrebno zapreti podjetje. Čeprav lahko opravite delo po tej metodi, je zelo neučinkovita. Veliko bolj optimalna rešitev je programska oprema za popis.


Če že uporabljate računovodsko rešitev (Pantheon, Birokrat, SAOP, Navision) se lahko programska oprema za upravljanje inventarja PSC (ProCodeScan) enostavno prilagodi vašemu računovodskemu sistemu. S tem prihranite dragoceni čas pri ročnem popisu. Prav tako se je enostavno vključiti v zgodnje poslovanje in vam bo pomagal optimizirati vsako fazo proizvodnje in ponudbe, da bi pomagali rasti vašega podjetja.


Robustni terminal za inventuro in skladišče

Terminal Unitech PA726 lahko revolucionira vaš način popisa – popis s terminalom poteka namreč veliko hitreje kot pri ročnem popisu. Terminal je zasnovan z elegantnim in inuitivnim dizajnom, operacijskim sistemom, Android 7.1.2, 4G prenosom podatkov, robustno zasnovo in integriranim čitalnikom črtnih kod, kar ga naredi idealno, vsestransko orodje za zbiranje podatkov v skladišču ali trgovini. Ohišje odporno na vodo in prah je primerno tudi za zahtevne pogoje, kar pomeni, da terminal ne boste uporabljali samo enkrat letno, ob letni inventuri, temveč skozi celo leto za vhod in izhod blaga v skladišče.


Za več informacij o inventuri za manjša in srednja podjetja se obrnite na podjetje Info-kod.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INFO-KOD d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INFO-KOD d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

info-kod logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INFO-KOD d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku