Operacijski sistemi
03.06.2012 21:40
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Internet Explorer 10 bo oglaševalcem preprečeval vohljanje za uporabniki

Spletni brskalnik Internet Explorer 10 bo opremljen s privzeto zasebnostjo za uporabnike.
Spletni brskalnik Internet Explorer 10 bo opremljen s privzeto zasebnostjo za uporabnike.

Spletni brskalniki danes oglaševalcem privzeto omogočajo, da sledijo vsem vašim aktivnostim na svetovnem spletu. Čeprav tehnologija za omejevanje spletnega sledenja obstaja že več let, jo večina uporabnikov ne koristi, saj je zanje bodisi prezapletena ali je preprosto ne poznajo. Kot vse kaže pa bo Microsoft prvi, ki bo pripravil brskalnik, ki bo oglaševalcem privzeto onemogočil sledenje uporabnikom na svetovnem spletu.

Microsoft bo prihajajoči spletni brskalnik Internet Explorer 10 namreč opremil s tehnologijo, ki bo samodejno blokirala radovedne oglaševalce. Tu bo šlo za tako imenovani koncept »opt-in«. To dejansko pomeni, da bodo lahko oglaševalci sledili uporabniku le, če bo ta to želel. Uporabnik bo moral možnost sledenja namreč sam vključiti znotraj spletnega brskalnika. Microsoft bo s to potezo uporabnikom zagotovil t. i. »privzeto zasebnost«. Spletni brskalnik Internet Explorer 10 s privzeto zasebnostjo za uporabnike lahko že preizkusimo v operacijskem sistemu Windows 8 Release Preview. Ta je vsem uporabnikom na voljo za prenos od prvega junija, in sicer na spletni strani http://goo.gl/xHH57.

Glede na to, da Internet Explorer danes obvladuje okoli 54-odstotkov trga spletnih brskalnikov, bodo ponudniki spletnega oglaševanja zagotovo prikrajšani za zajeten kup denarja. Med njimi naj bi največ izgubilo podjetje Google, ki je sicer z Microsoftom že daj časa na bojni nogi. Ali to dejansko pomeni tudi začetek konca podjetja Google, kot ga poznamo danes?

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku