Strojna oprema
06.11.2007 16:45

Deli z drugimi:

Share

Intel predstavil sedem novih procesorjev Itanium

Intel je na temelju močne rasti in industrijske podpore predstavil nove procesorje serije Dual-Core Intel® Itanium® Processor 9100. Procesorji serije 9100 so razviti za zahtevne aplikacije in opremljeni z naprednimi funkcijami, ki izboljšajo zanesljivost in zmanjšajo porabo energije. Novi izdelki še krepijo potekajoč prehod z izdelkov RISC na izbiro, ki jo nudijo strežniki s procesorji Itanium. Predstavljajo šesto generacijo čipov Itanium, trenutno pa so v razvoju tudi že tri naslednje generacije.

“Ekosistem Itanium beleži nadaljnjo rast, saj uporabniki izbirajo standardne platforme, ki jih podpirajo vodilni proizvajalci opreme. Te jim zagotavljajo tudi največjo izbiro aplikacij,” je dejal Pat Gelsinger, višji podpredsednik in generalni direktor Intelove skupine Digital Enterprise Group.

Poslovno-kritično podporo platforme Itanium krepi nova funkcija, poimenovana Core Level Lock-Step, ki izboljša integriteto podatkov in zanesljivost aplikacij z odpravljanjem neodkritih napak v jedru. Core Level Lock-Step se pri zagotavljanju zanesljivosti, dosegljivosti in storitev pridružuje obstoječi tehnologiji Socket Level Lock-Step, ki skrbi, da so rezultati izračunov enaki med jedri in podnožji.

Nova je tudi funkcija Demand Based Switching (DBS), ki v obdobju manjše izrabe zmanjša porabo energije strežnika. Serija 9100 omogoča delovanje do hitrost 1,66 GHz, prednje vodilo pa deluje pri 667 MHz. Vodilo, ki podpira trojno obremenitev – dva procesorja in nabor čipov na istem vodilu – nudi večjo pasovno širino za poslovne aplikacije in visoko zmogljive računske naloge.

Serija 9100 je z obsežnimi virtualizacijskimi funkcijami vrhunska platforma za prehod iz sistemov RISC in osrednjih računalnikov (mainframe). Nudi enotno platformo za virtualizacijo različnih operacijskih okolij, kot so zOS, Unix, Linux in Windows. Serija 9100 je prav tako pridobila virtualizacijsko podporo ključnih razvijalcev, vključno s podjetjema Transitive in SWsoft. Na voljo je široka izbira programske opreme z več kot 12.000 aplikacijami v produkciji.

Vsi proizvajalci strežnikov, člani združenja Itanium Solutions Alliance (ISA), so že napovedali izdelke z novimi procesorji Dual-Core Intel Itanium Processor 9100, vključno s podjetji Bull, Fujitsu, Fujitsu Siemens Computers, HP, Hitachi, Intel, NEC, SGI in Unisys.

Na voljo je že šest eno- in dvojedrnih procesorjev serije Itanium 9100. Deli za podporo tehnologiji Core Level Lock-Step bodo na voljo v prvem četrtletju 2008.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več
Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več
Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več