Računalništvo, telefonija
01.05.2010 08:17
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

AOL prodal ICQ združenju DST za 140 milijonov evrov

Ali bo ICQ lahko še kdaj konkuriral Windows Live Messengerju, bo pokazal le čas.
Ali bo ICQ lahko še kdaj konkuriral Windows Live Messengerju, bo pokazal le čas.

Nekdaj tudi pri nas zelo priljubljeni program za instantno sporočanje, ICQ, je dobil novega lastnika. Dosedanji lastnik AOL ga je namreč prodal ruskemu internetnemu združenju Digital Sky Technologies (DST) za 187,5 milijona dolarjev oziroma 140,5 milijona evrov. Prvi mož AOL-a, Tim Armstrong, je prepričan, da je ICQ prišel v prave roke.

Dejstvo, da je ICQ kupilo to rusko združenje, ne preseneča pretirano, saj je prav v Rusiji najbolj popularen. Tam ICQ precej raje uporabljajo kot na primer pri nas in drugod po svetu zelo priljubljeni Windows Live Messenger. Trenutno ICQ po vsem svetu redno uporablja približno 32 milijonov uporabnikov, 25 odstotkov vseh pa je ruskih državljanov.

Prve špekulacije o prodaji programa ICQ so se sicer začele že lanskega novembra. Nove govorice so se pojavile meseca decembra, ko naj bi interes za njegov nakup pokazala tudi velikana Google in Skype. AOL naj bi ICQ sprva želel prodati za ceno od 200 do 250 milijonov dolarjev (od 150 do 187 milijonov evrov), a se mu želje le niso povsem izpolnile.

Omenjeni DST sicer zapravlja kar velik kup denarja za investicije v spletne servise. Spomnimo, da je samo lanskega maja to združenje investiralo v Facebook 200 milijonov dolarjev, s čimer je postalo njegov 1,96 odstotni lastnik.


Prijavi napako v članku