Strojna oprema
17.11.2006 13:07
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

IBM-ove strežniške rezine so najvarčnejše


IBM misli na vse!

IBM je razglasil, da njegovi sistemi BladeCenter porabljajo do 30 odstotkov manj energije kot primerljivi HP-jevi sistemi BladeSystem. Ker so cene električne energije v mestu New York narasle na skoraj 15 centov na kilovatno uro, v Tokiu 21 centov na kilovatno uro in do 23 centov na kilovatno uro v Londonu, bodo lahko podjetja letno privarčevala na stotine, tisoče ali celo milijone dolarjev pri stroških za električno energijo letno.

Glede na rezultate IBM-ovega testiranja IBM-ov sistem BladeCenter (LS21), ki temelji na mikroprocesorju AMD Opteron in se nahaja znotraj sistema BladeCenter, porablja v prostem teku do 30 odstotkov manj električne energije kot primerljivi HP-jev sistem BladeSystem (BL465c), ki prav tako temelji na istem mikroprocesorju. Pri polni obremenitvi pa je IBM-ov sistem do 18 odstotkov varčnejši. Podobna razlika je tudi pri strežnikih, temelječih na Intel Xeon procesorjih. IBM-ov sistem BladeCenter (HS21) je za 26 oziroma 13 odstotkov varčnejši od primerljivega HP-sistema BladeSystem (BL460c).

Glede na poročilo iz leta 2006, ki ga je pripravila skupina Robert Frances Group za celotno industrijo, znaša povprečna poraba procesorjev v podatkovnih središčih med 15-20 odstotkov. Zato je upravljanje strežnika, ko je ta v najmanj produktivnem stanju, lahko kritičnega pomena za nadzorovanje električne porabe v podatkovnih središčih.

Ključne novosti IBM-ovih rezin so deljena napajalna infrastruktura z do 90-odstotnim učinkovitim električnim napajanjem, ki lahko doseže najvišjo učinkovitost tudi pri majhnih obremenitvah, in IBM-ova tehnologija zračenja IBM Calibrated Vector Cooling, ki omogoča dvosmerni pretok zraka do vsake komponente za izboljšano neprekinjeno delovanje in življenjsko dobo ter zmanjšanje gibanja potratnega zraka. Svoje pa prispeva tudi IBM-ova energetsko varčna oblika sistema BladeCenter, ki ga je izdelal IBM Research.

IBM je predstavil tudi drugo generacijo tehnologije PowerExecutive, prve tehnologije za energetsko upravljanje v industriji, ki strankam omogoča, da izračunajo količino električne energije, ki jo porabi en strežnik ali skupina strežnikov, in tako optimizirajo porabo električne energije in zmogljivost aplikacij. PowerExecutive, podaljšek IBM-ove programske opreme za upravljanje direktorskih sistemov, strankam omogoča, da “izmerijo” dejansko porabo energije in podatke trendov za katerikoli posamezni fizični sistem ali skupino sistemov.


Prijavi napako v članku