Računalništvo, telefonija
21.10.2019 16:00

Deli z drugimi:

Share

Huaweiev oblikovalec zvokov je navdih poiskal v naravi

Huaweiev oblikovalec zvokov je navdih poiskal v naravi
Huaweiev oblikovalec zvokov je navdih poiskal v naravi

Najbolj odmevni so zvoki narave. Kapljanje vode, šumenje listov in žuborenje potoka. Celo nežen vsakdanji zvok, skriva v sebi raznolikost življenja in lepoto narave. Nick pa ima prirojeno sposobnost ločevanja zvokov, saj prepozna človeka po zvokih hoje ali dihanja v telefonsko slušalko.

Nick od malih nog zbira in preučuje snemalne naprave in prenosne glasbene predvajalnike, lotil pa se je tudi gradnje radijskih sprejemnikov in fonografov. Njegova zbirka z zvokom povezanih naprav je zato občudovanja vredna. Med njimi pa so najbolj edinstvene vakuumske cevi, ki jih je v sedemdesetih letih kupoval v Nemčiji, Združenih državah, Rusiji, Veliki Britaniji, Kitajski in drugje. Nick je namreč obseden s toplim blagim zvokom ojačevalnika, v katerem igrajo osrednjo vlogo, zato redno preizkuša različne kombinacije. Da ustvari jasen zvok z izrazitimi »plastmi«, ki prenašajo najširši razpon obogatenih zvokov, od edinstvenosti človeškega glasu do mogočnih ritmov nizkih tonov.

Občutljivost in neomejena radovednost je Nicka spodbudila, da uporabi zvok kot orodje za izražanje čustev in prodorno opazovanje. Prvo glasbeno skupino je ustanovil v srednji šoli, od takrat pa igra v različnih zasedbah s široko paleto glasbenih slogov. Nick je namreč vsestranski glasbenik, igra kitaro, klaviature in bas, pa tudi petje mu ni tuje. Kljub zasedenosti z delom je sodeloval na sedmih albumih, v pripravi pa je že osmi. Igral pa je tudi na glasbenih festivalih po vsej Kitajski, vključno z Macaom in Tajvanom, kjer je po lastnih besedah nepopisno užival.

Motocikli so še en njegov konjiček. Tako kot pri glasbi ga tudi tu privlačijo zvoki. Rohnenje motorja motocikla. »Avtomobili so le vozila, motocikli pa imajo moč, da vas resnično osvobodijo«, pojasnjuje. Ob delovnikih vozi rdečo Hondo CB500 po mestnih ulicah, ob vikendih pa z Yamaho Magician uživa pišu vetriča med vožnjo s prijatelji po podeželju.

Visoka občutljivost za zvoke, ljubezen do glasbe in bogate življenjske izkušnje so Nicku pomagale, ko je sestavljal zvoke in melodije zvonjenja za sistem EMUI. Obsegajo različne sloge in so tudi samostojno zelo izvirna domiselna dela. Izražajo celotno paleto čustev in poosebljajo utripe in tokove vsakodnevnega življenja s toni, tempom, glasnostjo, višavami in barvami. Pri zvoku alarma na primer, je vključil instrumente s svežimi toni in sestavil melodijo, ki brezhibno dviguje tempo. Ritem marimbe in zvok čeleste ob ptičjem žvrgolenju in šumenju valov pa dajejo vtis, da se prebujate v mirnem naravnam okolju.

Zvoki in melodije zvonjenja v sistemu EMUI 10 so bili natančno posneti in večkrat predvajani na zvočnikih in slušalkah, da bi ugotovili njihov učinek v različnih primerih rabe. Zvočniki v pametnih telefonih zaradi kompaktnosti in majhnosti oddajo drugačne zvočne frekvence, zato se lahko »zveni« enakih zvokov opazno razlikuje od naprave do naprave. Poleg tega zvoke različno občutimo, odvisno od barv in višav. Zato EMUI 10 zvoke in melodije oddaja v frekvenčnem razponu med 20 Hz in 220 kHz, kar optimizira njihove učinke, poveča udobje in zmanjšuje zvočno utrujenost, dobro pa so slišni tudi v hrupnem okolju.

Čeprav EMUI omogoča prilagajanje melodij zvonjenja in zvokov, se Nick zaveda, da večina obdrži tiste, ki jih ponudi sistem. To dejstvo navdihuje njegovo delo in poudarja njegov perfekcionizem. Opazil je, da med vsemi melodijami zvonjenja najbolj priljubljena Huawei Tune Living, sledi pa ji Tune Clean. Ženskam pa sta najbolj všeč klasični melodiji Hello Ya in Dream It Possible.

Ker je Nicku strast do zvokov poklic in konjiček, ostaja zavezan, da bo svoj dar še dolgo delil z milijoni uporabniki ekosistema EMUI.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Sidera logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Karierni portal Optius.com Optius.com je eden izmed večjih karierno zaposlitvenih portalov v Sloveniji. Že enajsto leto ga upravlja in sooblikuje strokovna ekipa, katere poslanstvo ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za svoje naročnike skrbijo z najsodobnejšimi tehnološkimi rešitvami. Med prvimi v svetu so ponudili storitve prek VDSL tehnologije, kmalu za tem pa so svojo ponudbo razširili ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več