Računalništvo, telefonija
11.08.2019 10:08
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Huawei razkril lasten operacijski sistem, uperjen proti Androidu!

Novi operacijski sistem Huawei HarmonyOS naj bi bil precej boljši od Androida!
Novi operacijski sistem Huawei HarmonyOS naj bi bil precej boljši od Androida!

Razmere med ameriškimi podjetji in podjetjem Huawei so se nedavno nekoliko »umirile«, kar posledično pomeni, da bo kitajski gigant svoje pametne mobilne telefone tudi v prihodnje opremljal z mobilnim operacijskim sistemom Android, saj je ta med uporabniki storitev mobilne telefonije nadvse priljubljen. Poleg tega je zanj na voljo na milijone različne brezplačne in plačljive mobilne programske opreme in mobilnih iger, brez katere danes seveda enostavno ne gre več. Kljub temu pri podjetju Huawei nadaljujejo z razvojem lastnega mobilnega operacijskega sistema. Ta je bil nedavno prvič predstavljen na razvojni konferenci Huawei Developers Conference, nad njim pa so bili navdušeni mnogi, saj predstavlja zanimivo evolucijo mobilnega operacijskega sistema Android.

Na to, da je mobilni operacijski sistem Huawei HarmonyOS nekaj posebnega, kaže predvsem dejstvo, da novost podpira vse mobilne aplikacije, ki so bile pripravljene za Android, za nameček pa lahko na njem poganjamo tudi aplikacije za Linux in aplikacije, napisane v programskem jeziku HTML5. Poleg tega gre tu za univerzalni operacijski sistem, ki ga je mogoče uporabljati na različnih napravah. Operacijski sistem Huawei HarmonyOS namreč ni primeren zgolj za pametne mobilne telefone, ampak tudi za nosljive naprave, pametne televizije, prenosne računalnike in celo sodobne avtomobile.

Nadvse zanimivi operacijski sistem Huawei HarmonyOS bo v navezi z zanimivimi napravami končnim uporabnikom na voljo še pred koncem letošnjega leta. Te naprave bodo seveda sprva naprodaj zgolj na Kitajskem, nekoliko kasneje pa še drugod posvetu. Ker bo novost odprtokodna, bodo pri njenem razvoju lahko sodelovali številni programerji širom sveta. Za ta namen je bila pričakovano ustanovljena tudi posebna organizacija, ki bo skrbela za sodelovanje z najboljšimi programerji.


Prijavi napako v članku