Računalništvo, telefonija
18.11.2020 11:00

Deli z drugimi:

Share

Huawei P smart 2021: pametni telefon, ki vas bo zaradi tega ali onega prevzel

Dober nakup pomeni, da za svoj denar dobite čim več. Odlika, ki jo brez dvoma ima pametni telefon nižjega srednjega razreda Huawei P smart 2021. Prepričani smo, da bo vsak v njem našel nekaj, nad čimer bo navdušen! Naj bo to zaslon, bočno tipalo prstnega odtisa, ogromna baterija ali glavna kamera s tipalom ločljivosti 48 milijonov pik. A žal tudi ni brez slabosti!
Huawei P smart 2021: pametni telefon, ki vas bo zaradi tega ali onega prevzel
Huawei P smart 2021: pametni telefon, ki vas bo zaradi tega ali onega prevzel

P smart 2021 je plastičen telefon, česar mu zaradi dostopne cene ne moremo šteti v breme, še posebej ne, ker je dovolj kakovostno izdelan in vzdržljiv. Plastično hrbtišče je prevlečeno s sijajno plastjo, ki pričara videz stekla. Lepo vendar žal, kot pri večini podobnih pametnih telefonih, magnet za prstne odtise, tako da bosta zaščitni ovitek ali vsaj kakovostna krpica nujna dodatka. Ker gre kljub ozkim robovom okoli zaslona za fizično veliko napravo, je temu primerna ergonomija enoročno uporabe. Telefon je mogoče uporabljati tako, pri tem zelo pomaga primerno umeščeno bočno tipalo prstnih odtisov v tipki za vklop, vse dokler dlan ni premajhna. Z drugimi besedami velja zanj enako, kot za vsakega z zaslonom večjim od 6 palcev. Telefon je zaradi velike baterije težji od nekaterih tekmecev, ima lepo zaobljene boke, zato ga je prijetno držati v dlani in iz nje ne drsi. Kombinirana tipka za jakost zvoka je primerno odzivna in dovolj dolga, a bi lahko bila malo debelejša, da bi bila udobnejša za rabo in vizualno simetrična z debelejšo tipko za vklop.

Dovolj zmogljiv za večino dnevnih opravil

S sistemom na čipu (procesorjem) Kirin 710A telefon v zmogljivostih pretirano ne izstopa. Uvršča se namreč v sredino, česar so sodobni pametni telefoni sposobni. Kar ne pomeni, da ne bo uspešno izvajal nalog, pred katere ga bo postavil povprečno zahteven uporabnik. Kljub relativno veliki razločljivosti fotografskega tipala glavne kamere procesor brez težav prežveči fotografijo tudi v primeru zajema v polni ločljivosti, medtem ko se bo zataknilo med poganjanjem zahtevnih iger. Kar je razumljivo, saj temu ni namenjen. Pomnilnik velikosti 128 GB bo večini zadoščal, a če ne bo, je na voljo reža za pomnilniške kartice. Omeniti velja še zvočnik na spodnjem delu telefona, ki je dokaj glasen, brez omembe vrednih popačenj pri najvišji jakosti in s solidno kakovostjo reprodukcije zvokov.

Presenetljiv je 17,17-centimetrski (6,76-palčni) zaslon IPS, kajti dovolj je svetel za uporabo na prostem, čemur velikokrat ni tako med napravami tega cenovnega razreda. Podpira polno razločljivost HD (1080×2400 svetlobnih pik) in kljub temu da ni zaslonske tehnologije OLED, prikaže pravilne živahne barve in solidno kontrastno razmerje. Poleg živahnega je na voljo še navaden način, ki prikaže manj nasičene barve. V obeh lahko po želji spreminjate še barvno temperature in sliko prilagodite svojim potrebam. Zagotovljeno je še filtriranje modre svetlobe, ki prepreči pretirano utrujenost oči med dolgotrajno uporabo.

Izstopajoča je baterija, k s kapaciteto 5000 mAh in zaradi energijsko manj zahtevnega procesorja, poskrbi, da energije zlepa ne bo zmanjkalo. Sicer je avtonomija odvisna od načina uporabe, a dvodnevnega intervala med polnjenji ne bo težko doseči. Ko jo je treba napolniti, to poteka nekoliko hitreje zaradi podpore hitremu polnjenju z močjo 22,5 vata.

Siceršnjo solidno stojno zasnovo za napravo tega cenovnega razreda zmoti odsotnost vmesnika NFC, ki je postal pomemben dejavnik mobilnega plačevanja. Škoda, da ga telefon nima, kajti zaradi tega postane manj zanimiv za kar dobršen del kupcev.

Uporabni predvsem dve kameri!


Čeprav se telefon ponaša s štirimi zadnjimi kamerami, je za ta razred glavna bolj kot ne odlična v vseh lastnostih, kamera s širokim kotom je solidna, medtem ko drugi dve dvigata skupno številko vgrajenih. Z 2-milijonskim tipalom bližinska kamera ni kos sodobnim zahtevam glede kakovosti in številčnosti podrobnosti na fotografijah. Žal tudi barve niso prave in enake barvam, ki so jih sposobne zajeti glavna, širokokotna in delno celo sprednja kamera. Da težav z ostrenjem niti ne omenjam. Velja podobno kot za vse naprave s podobno konfiguracijo. Lepšo, bolj ostro in bližinsko fotografijo z več podrobnosti bo dal izrez iz fotografije glavne. Poleg te je v zadnjem sklopu še globinska kamera, prav tako z 2-milijonskim tipalom, katere uporabnost je težje oceniti. Portretni« učinek je zelo odvisen od kompleksnosti prizora, včasih zelo soliden, drugič malo manj in zamegli kaj, česar ne želite.

Za fotografije glavne kamere, naj bodo 12-milijonske (združevanje štirih pik v eno) ali polne ločljivosti so dobre in predvsem dajo dokaj stalne rezultate. V večini primerov, ne glede, ali smo se odločili za polno ločljivost ali združevanje pik, je kamera naredila solidne fotografije in le v manjšem številu se je pripetila neostrost ali napačna izostritev. Podobno velja tudi za kamero s širokim kotom, čeprav ima ta le 8-milijonsko tipalo. Na fotografijah obeh so barve enake, pravilne v primerjavi kakšne so v naravi, na njih je dovolj podobnosti in prav tako je dobra dinamika. Pričakovano se tako dobro ne obneseta v slabših svetlobnih razmerah, še posebej ne v temi, čeprav ima telefon dokaj solidno delujoč nočni način fotografiranja. Medtem ko so barve na fotografijah zadovoljive in so te dovolj svetle, zna nekatere motiti več šuma in nejasnosti.

Huaweiev P smart 2021 je v cenovni kategoriji malo preko 200 evrov dokaj uravnotežen pametni telefon, ki nudi dovolj in je zanimiv za marsikoga, vendar mu zamerimo odsotnost vmesnika NFC. Prav tako gre že za eno v vrsti naprav brez googlovih storitev in aplikacij, kar zna biti za nekatere ravno tako previsoka ovira.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Sidera logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku