Računalništvo, telefonija
Telefonija
Triki in nasveti
07.06.2023 13:50
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tokrat na testni mizi Honor Magic5 Pro: ali je ujel čarovnijo?

Ne moremo si pomagati, da si ne bi v glavi peli hit Queenov »It's a kind of magic«, ko v roke vzamemo katerikoli Honor telefon. Jim je uspelo ujeti čarovnijo?

Honor je imel vzpone in padce po razcepu od Huaweia. Dalj časa so se borili s predstavo, da ne gre za srednjerazrednega proizvajalca, ki žanje uspeh po zaslugi nekdanjega matičnega podjetja Huawei. Z lanskoletnim Honor Magic4 Pro so po našem mnenju razblinili vse dvome, da so sposobni pripraviti zastavonoša, ki se lahko zoperstavi Samsungu, Applu, Xiaomiju, Googlu in vsem ostalim, ali pa jih celo zasenči.

Medtem ko so na »hardverski« plati sijali, je bila programska plat vedno korak zadaj oziroma smo dobili občutek, da niso veliko pozornosti namenili njenemu razvoju ali personalizaciji. Vedno je bil prisoten pridih Huaweijevega sistema in ne samostojnega.

Leto kasneje imamo pred seboj Honor Magic5 Pro. Poglejmo si, kakšno je vzdušje v Honor delavnici.

PrednostiSlabosti
📱 Najmočnejša strojna oprema na trgu📵 Pregrevanje pri zahtevnejših opravilih
📱 Vsestranske kamere📵 Slabša fotografska zmogljivost pri povečavi
📱 Hitro polnjenje (a počasnejše od lani)📵 Uporaba brez ovitka je recept za katastrofo
📱 Čudovit zaslon s poudarkom na zaščiti oči📵 Programska plat boljša, a potrebna še nekaj prenove

Honor Magic5 Pro cena v Sloveniji?

  • Honor Magic5 Pro 12GB/512GB: 1.199 €

Honor Magic5 Pro: lepotec, ki mu bolj pristoji zelena barva

Vsi, ki niste edinci v svoji družini, ste zagotovo kdaj posnemali svojega starejšega brata ali sestro. To je storil tudi Honor Magic5 Pro, ki je kar nekaj dizajnerskih smernic prevzel od Honor Magic4 Pro. Ni pa naredil samo copy/paste, kot na primer Samsung Galaxy S23 Ultra, ampak si je dovolil nekoliko svobode, ki se je po našem mnenju izplačala.

Še vedno imamo zasnovo dvojnega stekla (spredaj in zadaj), vendar pri naši različici (črna) nismo dobili zaželenega mat premaza, ki ga najdemo na zelenem hrbtišču. Škoda, kajti prstni odtisi so zelo prominentni, svetlobni odboji pa nadležni. Brez uporabe ovitka je stekleno hrbtišče tudi zelo drseče, kar je skupaj z zaobljenim okvirjem lahko hiter recept za zdrs z rok ali ravnih površin.

Všeč pa nam je, kar so storili z obročem kamere. Znebili so se tistega znamenitega obroča in splošen izgled minimalizirali. Obroč kamere je sedaj zlit s hrbtiščem in izgleda kot ena celota. Kamere delujejo, kot da se naravno dvigujejo s hrbtišča, podobno kot se v naravi dvigujejo hribi. Ta izgled nam je veliko bolj privlačen kot prejšnje leto in zagotovo pritegne več pogledov (še posebej v zeleni barvi). Prav tako se uporabnik takoj zaveda, da je to telefon, kjer je v središču pozornosti kamera.

Honor Magic5 Pro: zaslon deluje identičen, v ozadju nove funkcije za zaščito oči

Velik 6,81-plačni LTPO OLED zaslon je sposojenka iz lanskega leta, vendar je zaslon še vedno aktualen in primeren za flagship telefon. Osvežuje se lahko med 1 Hz in 120 Hz, kar lahko razbremeni breme baterije v situacijah, kjer hitra odzivnost ni potrebna.

Kot pri dizajnu, tudi tukaj ne gre samo za kopiraj in prilepi. Lanskoletni Magic4 Pro je imel težave z jasnostjo na soncu, zato so letos povečali največjo svetilnost na 1.800 nitov (prej 1.000 nit). Ima tudi namenski zaslonski čip, ki lahko na primer SDR vsebino poveča (angl. upscale) na HDR, HDR pa na HDR10+.

Največ poudarka so namenili tehnologiji za zaščito oči. Izboljšali so PWM zatemnitev, ki se sedaj osvežuje pri 2.160 Hz. To pomeni, da tisti, ki so občutljivi na utripanje zaslona (ki ga s prostim očesom ne opazimo), še posebej v temnih prostorih (na primer v postelji pred spanjem), pri Honor Magic 5 Pro ne bi smeli imeti tovrstnih težav ali pa bi se morale vsaj zmanjšati. Če vklopite še dodatno funkcijo Udobje za oči in Spanje (ali Način e-knjige), bi ti sindromi sploh morali skorajda v celoti izginiti. Ker doslej nikoli nismo bili občutljivi na utripanje zaslona, ne moremo preveriti njihovih trditev.

Zaslon varuje Gorilla Glass Victus 2, splošno pa si je telefon prislužil oceno IP68 za zaščito pred vodo in prahom.

Spodaj in zgoraj sta stereo zvočnika, ki pa kljub funkciji DTS:X Ultra, nista ravno najboljši glasbeni sistem. Za mobilne standarde je zvok dober, nikakor pa ne presežek. Kot vedno priporočamo uporabo (brezžičnih) slušalk ali zvočnika.

V nastavitvah si lahko prilagodite barvne tone (Navaden ali Živahen profil) in ločljivost zaslona: 2848 x 1312, 2492 x 1148 ali 2136 x 984 slikovnih točk.

Preobilica računske moči pod pokrovom

  • Snapdragon 8 Gen 2
  • 12 GB LPDDR5X
  • 512 GB UFS 4.0
  • 5.100 mAh
  • 66 W žično polnjenje in 50 W brezžično polnjenje

Pretirano ne bomo izgubljali besed in vašega časa z metrikami in grafi zmogljivosti. Honor Magic5 Pro vsebuje vse, kar mora vsebovati flagship telefon v 2023. Ima najmočnejši procesor, najhitrejši UFS 4.0 disk, ki je obenem dovolj prostoren, prav tako je več kot preveč sistemskega pomnilnika (12 GB). Ni naloge, ki je Magic5 Pro ne bi mogel opraviti ali pa bi pri njej sopihal. Tako kot pri večini telefonov v tem rangu in s tem procesorjem smo opazili nekoliko hitrejše pregrevanje, vendar nič pretiranega alarmantnega. Če boste želeli igrati Genshin Impact, Honkai: Star Rail ali katero koli drugo intenzivno igro več kot eno uro, to ne bo nikakršna težava.

Najnovejša strojna oprema je dobrodošla tudi zaradi dolgoživosti telefona. Vsa ta zmogljivost bo aktualna tudi čez tri ali več let. Honor je v enačbo dodal še zavezo za 3 leta Android nadgradenj in 5 let varnostnih popravkov.

Baterija bo brez težav zdržala cel dan pri zmerni uporabi. Pri lahki uporabi bi lahko iztržili še do nekje pol dneva, pri bolj intenzivni rabi pa bi morali še pred večerom poseči po polnilniku. Hitrost slednjega je še vedno odličnih 66 W, čeprav je to manj kot pri Magic4 Pro.

Uporabniški vmesnik Magic OS 7.1 bo poznan Huawei uporabnikom

Naš dnevni spremljevalec je že dalj časa Huawei telefon. Prehod na Honor Magic5 Pro nam ne bi delal velikih preglavic, saj sta operacijska sistema zelo podobna. Pravzaprav so razlike skorajda neopazne, kar je dobro in slabo.

Honor ima seveda omogočen privzet dostop do Googlovih storitev, kar je točka v njihov prid. Prav tako se na vsakem koraku ne spopadamo z oglasi (ki jih niti zasebni DNS strežnik ne more v celoti odpraviti) kot pri Huaweiju. Manj je tudi programske navlake (asortima čudnih iger, plačanih aplikacij …), vendar se je v celoti ne moremo ogniti. V nastavitvah najdemo veliko podobnih funkcij, kot na primer Brezžična projekcija, katero vedno pohvalimo v testih Huawei telefonov.

Prva razlika je dodatna funkcija za povezovanje z Windows napravami, podobno kot jo ima tudi Samsung. Že prej omenjene funkcije za zaščito oči so prav tako pomemben dodatek sistema Magic OS 7.1. Po zaslugi vgrajenega biometričnega senzorja v sprednji kameri ima tudi nekaj dodatnih (zračnih) kretenj za upravljanje s telefonom, katerih pa se nikakor nismo uspeli privaditi. Preveč smo zasidrani v klasične geste in bližnjice, vendar je to na koncu subjektivna preferenca uporabnika. Morda boste imeli vi več uspeha.

Seznam posebnih ali izstopajočih funkcij se tukaj konča. Dobra novica je, da med testiranjem nismo naleteli na hrošče, zatikanja ali počasne prehode, na kar so opozarjali drugi preizkuševalci. Ali je to znak, da je Honor izpilil programsko plat, je težko reči, a znaki so dobri.

Če ste dolgoletni uporabnik Samsung, Xiaomi ali Google telefonov, boste naleteli na nekatere nevšečnosti. Widgeti oziroma pripomočki so na voljo v drugačni obliki, ki jo Honor imenuje Kartice. Manjka priročna opcija, da s dolgim pritiskom lahko izvemo več o aplikaciji ali izberemo hitre bližnjice. Baterijska optimizacija je zelo agresivna do aplikacij. Tega smo že vajeni od kitajskih telefonov. Če smo na primer prenašali aplikacijo in med prenosom zaklenili zaslon, se je prenos ustavil. Razumljivo to lahko spremenimo v nastavitvah, vendar je za privzeto nastavitev, v katero večina uporabnikov ne posega, preveč agresivna.

Kratek čas okronan za najboljšega fotografa

  • 50 MP (f/1,6) PDAF, OIS glavna kamera
  • 50 MP (f/3,0) periskopska telefoto kamera, OIS, 3,5x optična povečava
  • 50 MP (f/2,0) ultraširoka kamera (122°)
  • 12 MP (f/2,4) sprednja kamera z biometričnim globinskim 3D senzorjem

DXOMARK mu je ob izidu namenil največ fotografskih točk, v dobrem mesecu sta ga prehitela Huawei P60 Pro in Oppo Find X6 Pro, kar pa ne pomeni veliko za končnega uporabnika.

Vseeno pa bo zlato medaljo, ki jo je nosil kratek čas, Honor Magic5 Pro z veseljem pribil na steno zmagoslavja. In po našem mnenju tudi povsem upravičeno, kajti ogromne kamere na hrbtišču niso samo za okras.

Glavna kamera uporablja velik 1/1,12-palčni senzor, ki pa ni tako velik kot senzor IMX989, ki smo ga letos lahko že preizkusili pri vivo X90 Pro in Xiaomi 13 Pro. Ne zaostaja veliko, vendar mu vseeno nekoliko zmanjka, ampak samo na velikosti in ne na kakovosti.

Galerija fotografij

50 milijonov slikovnih točk najdemo čez celoten sklop kamer, vendar je kot vedno zvezda glavna kamera z optično stabilizacijo in aperturo f/1,6. Z glavno kamero smo lahko ne glede na pogoje ujeli čudovite fotografije z odlično barvno reprodukcijo in detajli. Tudi v bolj zapletenih svetlobnih pogojih smo kamero enostavno usmerili v prizor in kliknili na zaslonko. Ponoči je, tako kot je Honor, obljubljal senzor lahko zajel dovolj svetlobe, da smo dobili atraktivne fotografije z minimalnim šumom. Zajem fotografij je po zaslugi funkcije Falcon Capture tudi zelo hiter oziroma takojšen v dobrih pogojih. Po občutku bi rekli, da je malenkost počasnejše od fotografskega sistema na vivo X90 Pro, a razliko merimo v milisekundah.

Ultraširoka kamera prav tako dostavi zelo dobre fotografije, čeprav nekoliko zadržane kar se tiče kontrastov in barve. Periskopska kamera lahko pri 3,5x optični povečavi zelo podrobne in dobro osvetljene, tudi pri bolj šibki svetlobi. 10-kratni (hibridni) zoom pa dostavi bolj povprečne rezultate. 100-kratni zoom, čeprav se sliši impresivno, ne bo pogosto prišel v poštev fotografa.

Video sposobnosti se ustavijo pri 4K 60 fps pri glavni kameri, 4K 30 fps pri sprednji kameri. Za entuziaste manjka 8K snemanje, kar pa ni pomanjkljivost za vse ostale uporabnike.

Končno mnenje

Honor Magic5 Pro je dostojno nadaljevanje Magic4 Pro oziroma nadgradnja vredna svojega imena. Ob bok se lahko postavijo vsem ostalim prestižnešem letošnjega in lanskega leta na skoraj vseh področjih – zaslon, zmogljivost, kamere – malce pa jim zmanjka na plati funkcionalnosti in programske izpiljenosti.

Všeč nam je posodobljen dizajn (bolj v zeleni barvi) in njihova zaveza k triletni Android podpori. Če iščete nov vrhunski telefon, ni razloga, zakaj letos ne bi pokukali v Honor delavnico.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
HONOR telefoni HONOR Magic5 Pro


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

PRONET Kranj, d.o.o.

Ljubljanska cesta 24b, 4000 Kranj, Tel: 04 2 800 800
Današnja podjetja se soočajo z več izzivi kot kdaj koli prej. Ali veste, kaj povezuje vsa podjetja na svetu? Vsi se sprašujejo, kako najbolje pristopiti k delovnemu dnevu in kako ... Več