Telefoni
19.08.2014 12:06

Deli z drugimi:

Share

Hekerji lahko giroskop pametnih mobilnih telefonov prelevijo v mikrofon!

Raziskovalci stanfordske univerze so dokazali, da je mogoče povsem običajni giroskop mobilnih naprav Android preleviti v čistokrvni mikrofon.
Raziskovalci stanfordske univerze so dokazali, da je mogoče povsem običajni giroskop mobilnih naprav Android preleviti v čistokrvni mikrofon.

Vsi sodobni pametni mobilni telefoni so opremljeni z giroskopom, saj ta omogoča delovanje številnih nadvse uporabnih aplikacij, kot so na primer vodna tehtnica in merilec kotov ter za igranje iger z nagibanjem telefona. Na žalost pa se uporabno funkcionalnost pametnega telefona lahko koristi tudi za prisluškovanje, kar so z nedavnim preizkusom dokazali raziskovalci stanfordske univerze. Ti so namreč povsem običajni giroskop prelevili v mikrofon in s tem pridobili možnost prisluškovanja tudi takrat, ko mobilnik ni v uporabi.

Za preobrazbo giroskopa pametnega mobilnega telefona v mikrofon, so raziskovalci stanfordske univerze uporabili namensko programsko opremo imenovano »Gyrophone«. Ta dejansko vibracije zraka, ki nastanejo pri govoru in jih zazna giroskop, pretvori ponovno v govor. Pri tem se najbolje odrežejo pametni mobilni telefoni Android, saj je mogoče z njimi zajeti celoten frekvenčni spekter človeškega govora (od 80 hercev do 250 hercev).

Podjetje Google se ja nad ugotovitve raziskovalci stanfordske univerze že odzval in zagotovil, da bo poiskal ustrezno rešitev za vse uporabnike mobilnih naprav Android. Tu bo po vsej verjetnosti šlo za vgradnjo dodatne varnostne zaščite v sam operacijski sistem, kar posledično pomeni, da bodo nadgradnje kakopak deležni le lastniki novejših mobilnih naprav.


Prijavi napako v članku