Računalništvo, telefonija
23.04.2013 07:09
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Green IT

Nenehen napredek tehnologije je povzročil, da nas obdaja cel kup takšnih in drugačnih računalniških naprav, ki porabijo vedno več energije in posledično višajo že tako velik račun za električno energijo.
Green IT
Green IT

Čeprav ni mogoče primerjati vpliva računalnikov na okolje z avtomobili in drugimi, do okolja neprijaznimi tehnološkimi dosežki, vendarle njihove vloge vseeno ne gre podcenjevati.

Stroški električne energije, ki jo potrošijo računalniki, so že presegli tisto mejo, do katere smo jih še bili pripravljeni zanemarjati. Danes vsak direktor, manager in lastnik podjetja gleda na to, da bo čim bolj znižal stroške, še posebej pa stroške IT-ja, ki jih v večini podjetij vidijo bolj kot nujno zlo in ne kot investicijo. Enako, kot nas danes zanimajo avtomobili s čim manjšo porabo goriva, (kljub temu da še nekaj let nazaj na to nismo bili tako pozorni) nas prav tako zanima ali obstajajo na tržišču takšna strojna oprema, ki nam bo prinesla manjše stroške energije in ali je njena cena še upravičena. Današnji računalniki so vse bolj zmogljivi in posledično vse bolj potratni z električno energijo, in ker na njih tečejo razne storitve, aplikacije,… so v večini primerov prižgani noč in dan.

Na tržišče prihajajo razni artikli Green IT-ja ali zelenega IT-ja, ki so v večini primerov veliko dražji od klasične strojne opreme, ki bi jo uporabili, saj nam tudi prihranijo stroške. Vendar pa se na tržišču že nekaj časa pojavljajo naprave, ki niso dražje od klasične strojne opreme, znižajo pa nam stroške energije porabljene za računalnike do 75%, stroški nakupa naprave pa so cenovno tako ugodni, da se nekateri ponudniki oglašujejo, da lahko opremijo 4 delovna mesta za ceno enega klasičnega PC-ja. Te naprave so Tanki odjemalci ali Thin Clients, ki se večinoma uporabljajo v izobraževalnih ustanovah trend uporabe v podjetjih pa narašča, saj podjetja kot že omenjeno v teh težkih časih vse bolj skušajo oklestiti svoje stroške.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INOVIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INOVIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Logotip podjetja

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INOVIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku