Programska in razvojna orodja
05.05.2014 15:55
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Googlovo samovozno vozilo hitro napreduje

Googlovo samovozno vozilo hitro napreduje
Googlovo samovozno vozilo hitro napreduje

Testiranja samovoznega vozila, ki se izvajajo v Kaliforniji, so se začela že pred dvema letoma. Zdaj so pri Googlu objavili nov velik mejnik pri razvoju tehnologije. Samovozno vozilo se je namreč sposobno vključiti v mestni promet in pri tem normalno voziti brez nevarnosti povzročanja nesreč.

Glavni izzivi v mestnem prometu so namreč ostali udeleženci. Kolesarji, pešci, križišča in gostejši avtomobilski promet predstavljajo mnogo več informacij in podatkov, ki jih je treba analizirati v najkrajšem možnem času. Poleg pričakovanega obnašanja, kot je zaustavljanje ostalih vozil ob rdeči luči, je treba upoštevati tudi nepričakovane reakcije, npr. voznika, ki izsiljuje prednost. Googlovo vozilo se mora tako prilagoditi razmeram, ko ostali udeleženci ne upoštevajo prometnih predpisov.

Vozilo si z laserji in radarji sproti ustvarja sliko okolice z vsemi premikajočimi se elementi. Vozila ostalih voznikov so v tem primeru roza kvadrati, kolesarji rdeči in pešci rumeni. Okolica se spremlja večkrat na sekundo. Na ta način se ustvari mnogo boljši pregled nad dogajanjem okoli vozila, kot se danes v primeru človeškega voznika. Nesreče, ki so posledica trenutka nepazljivosti ali utrujenosti, so s tem preteklost.

Pri Googlu nadaljujejo z intenzivnimi testiranji. Do danes so opravili prek 1,2 milijona prevoženih kilometrov.

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku