Računalništvo, telefonija
16.05.2015 10:41

Deli z drugimi:

Share

Googlov avtomobil brez volana in stopalk pripravljen na javne ceste!

Googlov samovozeči avtomobil naj bi precej zmanjšal število prometnih nesreč.
Googlov samovozeči avtomobil naj bi precej zmanjšal število prometnih nesreč.

Pri podjetju Google so konec lanskega leta naznanili, da so zaključili z razvojem prototipa lastnega samovozečega avtomobila, ki je brez volana in brez stopalk. Googlov projekt avtomobilov brez voznika je nedvomno eden izmed najbolj drznih projektov spletnega giganta, za samodejno vožnjo pa uporablja kombinacijo laserskih in radarskih senzorjev, visokoločljive kamere in Googlovih zemljevidov Maps. Vozilo nenavadne oblike je opremljeno le z gumbom za vžig, saj potniki za upravljanje z njim volana in stopalk ne potrebujejo.

Direktor in odgovoren za razvoj Googlovega samovozečega avtomobila Chris Urmson je v nedavni izjavi za javnost potrdil, da je njihov visokotehnološki avtomobil že pripravljen za preizkušnjo na javnih cestah. Na vozilih bo nameščena preizkušena programska oprema avtomobilov Lexus RX450h, zaradi varnosti pa bo končna hitrost omejena na zgolj 40 kilometrov na uro. Avtomobil bo seveda sprva preizkušen le v Združenih državah Amerike, z nekoliko sreče pa bi lahko vozilo že v naslednjem letu pristalo na evropskih tleh.

Z uvedbo tovrstnih vozil naj bi se precej zmanjšalo število prometnih nesreč, ki letno terjajo več kot 1,2 milijona smrtnih žrtev. Največ tovrstnih nesreč je namreč posledica človeških dejavnikov, kot so prehitra vožnja, utrujenost in nepazljivost. Googlov samovozeči avtomobil je sicer doslej bil vpleten v 11 prometnih nesrečah, vse pa so bile verjeti ali ne posledica zunanjega dejavnika.


Prijavi napako v članku