Računalništvo, telefonija
14.05.2019 13:00

Deli z drugimi:

Share

Google že razvija svoj upogljivi telefon Pixel

Google že razvija svoj upogljivi telefon Pixel
Google že razvija svoj upogljivi telefon Pixel

Google že kar nekaj časa intenzivno dela na prototipu tehnologije za upogljive telefone, vendar to še zdaleč ne pomeni, da lahko kmalu pričakujemo upogljivo verzijo Googlovega “flagship” telefona. Dejstvo je, da so telefoni z ekrani, ki se zložijo oz. upognejo v zadnjem času poželi veliko zanimanja, mnogi strokovnjaki pa celo trdijo, da te naprave predstavljajo prihodnost mobilne telefonije. S tem, ko se iz telefona preobrazijo v tablico, nedvomno so zanimivi, vprašanje pa je, ali lahko govorimo o novi revoluciji na področju mobilne telefonije.


Nekaj začetne vneme je nekako uplahnilo predvsem, ko so se ekrani telefona Samsung Galaxy Fold lomiti. Ne ravno najboljši prvi vtist je botroval, da se je Samsung odločil za prestavitev datuma izida za svojo skoraj 2.000 eur, vredno upogljivo napravo. Dotični telefon je bil sploh eden prvih med večjimi akterji na trgu, ki je bil uradno predstavljen kot upogljivi telefon.


Vodja razvoja telefonov Pixel, Mario Queiroz, pravi, da Google že kar nekaj časa eksperimentira z upogljivo obliko naprav. Pred letno I/O razvijalsko konferenco je povedal, da se jim sicer nikamor ne mudi, kljub temu pa si resno želijo vstopiti na trg upogljivih naprav.


Google si želi na trg upogljivih naprav

“Definitivno lahko potrdim, da razvijamo prototip tehnologije že kar nekaj časa in upamo, da bomo kmalu lahko pokazali oprijemljive rezultate”, je povedal Queiroz v intervjuju za spletni portal CNet. “Še vedno pa nisem ravno prepričan, da smo začrtali jasno strategijo, kam želimo iti”, je še dodal.


Vsi dobro vemo, da so upogljivi telefoni koristni predvsem za tiste, ki si želijo večjih ekranov, ampak to ne bo dovolj. “Mislim, da mora tehnologija pokazati veliko več inovativnosti kot to. Upogljive naprave morajo v kupcih vzbuditi nujo, torej občutek, da “ja, to pa moram imeti”. Danes tega ne čuti nihče. Zakaj bi sploh nekdo kupil upogljivi telefon? Dejstvo je, da moramo narediti takšne naprave, ki vzbujajo željo in na koncu celo nujo po nakupu”, dodaja Queiroz in se navezuje na to, zakaj proizvajati upogljive telefone.

Za zdaj nimamo podrobnih informacij o tem, kako daleč je Google v fazi razvoja svojega upogljivega telefona Pixel, niti ne vemo, kako točno bi delovala Googlova tehnologija. Samsung Galaxy Fold ima na sprednji strani manjši ekran in se potem odpre v večji ekran na notranji strani. Huawei Mate X, še eden od upogljivih telefonov, pa ima drugačen dizajn, ki postavlja večji ekran na notranjo stran.

Kaj nam pripravlja Google?

Queiroz je za CNet povedal, da v tem trenutku Google ne načrtuje vstopa na trg z upogljivim telefonom. “Trenutno nimamo nobenega produkta, ki bi ga v tej smeri lahko naznanili, je pa res, da razvijamo prototipe večih novih produktov in tehnologij strojne opreme. Osredotočamo se na nova člana družine Pixel, in sicer Pixel 3A and 3A XL,” je dodal. Gre za zanimivi napravi, kateri smo sicer potihem pričakovali, vendar smo lahko vseeno zadovoljni.


Medtem, ko se proizvajalci pametnih telefonov izven meja ZDA borijo z nekoliko slabšimi prodajnimi rezultati, se je torej Google odločil za eksperimentiranje z upogljivimi telefoni. “High-end” naprave so torej dosegle nek nivo prodaje, za katerega tudi strokovnjaki niso ravno prepričani, ali ga lahko še kdaj dosežejo. Prejšnji teden je recimo tudi Google javno potrdil, da je prodaja telefonov Pixel napram lanskemu letu precej padla. Googlova direktorica financ pravi, da je glavni razlog, zakaj je do tega prišlo, ker naj bi bili pritiski na premium trgu pametnih telefonov enostavno preveliki. Tudi vsi Googlovi rivali so pod enakim pritiskom, najbolje pa jo bo odnesel tisti, ki bo najbolj mirno reagiral. Apple je prejšnji teden prav tako potrdil, da je letos prodal manj iPhonov kot v istem časovnem obdobju lani, medtem ko se tudi Samsung muči s slabimi prodajnimi rezultati, ko govorimo o prodaji pametnih telefonov.


Novi Google Pixel 3A

Google je izdal novi model Pixel 3A, katerega začetna cena je polovico manjša od premium modela telefona. Takšna cenovna politika je namenjena ravno slabšim prodajnim rezultatom, katere Google seveda želi ponovno dvigniti na predhodno raven. Pixel 3A je Google izdelal zato, da se celotna linija Pixel bolj približa kupcem. Upogljivi telefon Pixel, če bo ta sploh kdajkoli ugledal luč svet, pa se bo po vseh napovedih boril na drugi strani spektruma. Na primer, upogljivi model Motorola Razr se bo prodajal po začetni ceni 1.500 ameriških dolarjev.


Glede na napovedi Gartnerja naj bi prodaja upogljivih telefonov do leta 2023 dosegla 30 milijonov enot, kar bi takrat predstavljalo 5 % vseh “high-end” pametnih telefonov na trgu. Kot vse kaže bodo ravno upogljivi telefoni še kar nekaj let označeni za luksuzne produkte.


Prijavi napako v članku