Operacijski sistemi
10.08.2015 17:33
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google v nov poskus z Android One

Delež mobilnih naprav Android je v letu 2014 znašal kar vrtoglavih 81 odstotkov.
Delež mobilnih naprav Android je v letu 2014 znašal kar vrtoglavih 81 odstotkov.

Googlova iniciativa Android One, ki je obljubljala izjemno poceni pametne telefone na ravijajočih se trgih se od lanskoletnega začetka prodaje na indijskem trgu ni najbolje obnesla. Takrat je bil cilj podjetja ponuditi pametni telefon s ceno dobrih 90 EUR.

Težave za Google na indijskem trgu so številne. Rajan Anandan, vodja projekta, je nedavno za angleški Financial Times trenutno situacijo opisal kot zgolj začetniške težave, ki pestijo večino novih projektov. Pri tem naj bi šlo za težavo s proizvajalci pametnih telefonov, ki niso uspeli proizvesti zadostno količino pametnih telefonov za pokrivanje povpraševanja. Slednje je presenetljivo saj Google sodeluje z večjim številom proizvajalcev in hkrati strogo predpisuje specifikacije pametnih telefonov. Posledično naj bi delovanje Androida bilo optimizirano. Dodatni dvom o pomanjkanju ponudbe pa vplivajo tudi izjave o naporih za znižanje nakupne cene pametnih telefonov. Pri Googlu si namreč prizadevajo ceno pametnih telefonov približati 30 EUR, kar je po mnenju Rajan Anandana v tistem cenovnem razredu, kjer je možno v Indiji pridobiti prve uporabnike pametnih telefonov.

Drugi izziv s katerim se soočajo pa je razvoj poslovnega modela. Google prihodke ustvarja s prikazovanjem oglasov vendar pa to v tem trenutku v Indiji ne deluje optimalno. Prvi razlog je nerazviti trg digitalnega oglaševanja. Lokalna podjetja še nimajo dovolj zanimivih vsebin, ki bi uporabnike pritegnile in s tem pospešile uporabo spleta ter aplikacij. Iz tega razloga so pri Googlu oblikovali poseben investicijski program, ki bo lokalne ponudnike vabil na splet in s tem spodbujal rast digitalnega oglaševanja. Drugi razlog zakaj prikazovanje oglasov ni tako enostavno kot na razvitih trgih pa se skriva v spletnih povezavah. V tem trenutku večina prebivalstva ne dostopa do spleta po tako hitrih povezavah kot so jih vajeni mobilni uporabniki v Evropi ai ZDA. To pomeni, da je uporaba storitev kot sta Youtube in Google Maps manj privlačna saj zahteva večje količine prenosa podatkov. Iz teh razlogov so začeli ponujati možnost uporabe aplikacij tudi takrat, ko uporabnik nima neposrednega dostopa do spleta in temu primerno je prilagojen tudi iskalnik.

Razlog zakaj se Google na vse moči trudi povečati prisotnost na indijskem trgu je preprost. Do konca leta 2017 bo več kot 500 milijonov indijcev že imelo dostop do spleta in v naslednjem desetletju se bo ta številka povzpela čez eno milijardo. Trg je iz tega vidika enostavno prevelik, da bi ga lahko zanemarili. Svoj del prispeva tudi konkurenca. Facebook in Twitter že predstavljata resno grožnjo saj sta po številu uporabnikov tesno za Googlovimi petami.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku