Programska in razvojna orodja
26.06.2012 16:15
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google uspešno simuliral delovanje človeških možganov

Googlovi umetni človeški možgani so se izkazali za nadvse učinkovite pri iskanju mačk na slikah.
Googlovi umetni človeški možgani so se izkazali za nadvse učinkovite pri iskanju mačk na slikah.

Google razpolaga z majhno skupino strokovnjakov, ki se že dalj časa ukvarjajo z raziskavami na področju simulacije delovanja možganov. Ti so pred kratkim dosegli svojevrsten dosežek, saj so pripravili največjo nevronsko mrežo za posnemanje delovanja človeških možganov doslej. To so dosegli s povezavo 10-tisoč računalniških sistemov s kar 16-tisočimi procesorskimi sredicami. S tem so dejansko ustvarili nevronsko mrežo z eno milijardo povezav.

Delovanje umetnih človeških možganov so Googlovi strokovnjaki preizkusili s pomočjo spletnega portala YouTube. Njihova primarna naloga je bila iskanje mačk v slikah, pridobljenih iz videoposnetkov. Nevronski stroj je imel na voljo kar deset milijonov slik, ki so bile narejene iz naključnih videoposnetkov. Ta se je pri »ogledovanju« slik dejansko sam učil, kako naj bi izgledale mačke. Za razliko od podobnih poskusov, kjer je vedno prisotno nekaj ročnega usmerjanja in upravljanja, Googlovi »umetni« možgani te pomoči niso bili deležni.

Googlovi »umetni« možgani so se najprej s pomočjo svetovnega spleta učili, kako naj bi izgledale mačke oziroma kakšna je njihova telesna zgradba. Ko je to »osvojil«, je pričel s »pregledovanjem« slik, pridobljenih iz videoposnetkov na portalu YouTube. Umetni možgani so v preizkusu dosegli 15,8-odstotno natančnost in skupno prepoznali okoli 20-tisoč mačk. Čeprav se to navadnim smrtnikom sliši malo, so Googlovi strokovnjaki z novimi umetnimi možgani dosegli kar 70-odstotno izboljšanje v primerjavi s predhodni mi preizkusi. Google bo raziskavo javnosti podrobneje predstavil na konferenci, ki se bo konec poleta odvijala v škotski prestolnici Edinburgh.

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku