Računalništvo, telefonija
25.01.2019 07:17

Deli z drugimi:

Share

Google ob 50 milijonov evrov zaradi posega v osebne podatke

Google je kazen prejel zaradi neustreznega ravnanja z osebnimi podatki uporabnikov.
Google je kazen prejel zaradi neustreznega ravnanja z osebnimi podatki uporabnikov.

Čeprav je od uveljavitve uredbe o varstvu osebnih podatkov (GDPR) minilo že nekaj mesecev, je vseeno še prezgodaj za konkretno oceno, kaj nam uredba resnično prinaša v praksi. Podjetju Google pa je prinesla kazen, in sicer v višini kar 50 milijonov evrov. Kazen je računalniškemu gigantu prisodil francoski urad za varstvo osebnih podatkov, saj ni izpolnil obveznosti z naslovna varstva osebnih podatkov. To je hkrati tudi najvišja kazen, ki so jo evropski varuhi osebnih podatkov izrekli do sedaj.

Podjetju Google je francoski urad za varstvo osebnih podatkov očital, da uporabnikom ni zagotovil dovolj informacij o svojih pravilih ter da uporabniki nimajo dovolj nadzora nad tem, kaj podjetje Google počne z njimi. Pri računalniškem gigantu so sporočili, da bodo odločitev francoskega urada preučili in se nanjo tudi ustrezno odzvali. Pri tem pa mora biti podjetje Google še posebej previdno, saj če ne bo odpravilo vseh neskladji, bi ga lahko doletela še precej višja kazen. To bi lahko znašala do štiri odstotke letnih prihodkov oziroma več milijard evrov.

Podjetje Google sicer ni edino, ki je prejelo kazen zaradi kršitve uredbe GDPR. Druga najvišja kazen s tega naslova je doletela neko bolnišnico na Portugalskem, ki je zaradi neustreznega ravnanja s podatki pacientov dobila kazen v višini 400 tisoč evrov. Druga evropska podjetja in ustanove pa so dobile kazni v višini nekaj deset tisoč evrov ali manj.


Prijavi napako v članku