Računalništvo, telefonija
08.12.2010 06:06

Deli z drugimi:

Share

Google Cr-48: Prvi prenosni računalnik z operacijskim sistemom Chrome OS

Prenosnik Google Cr-48 z operacijskim sistemom Chrome OS je bil deležen številnih pozitivnih kritik!
Prenosnik Google Cr-48 z operacijskim sistemom Chrome OS je bil deležen številnih pozitivnih kritik!

Inženirji podjetja Google so držali pred nekaj meseci zadano obljubo. Pripravili so namreč njihov prvi prenosni računalnik, opremljen z Googlovim operacijskim sistemom Chrome OS. Prenosni računalnik Google Cr-48 je primeren tako za študij kot za delo, saj je opremljen s kakovostnim 12,1-palčnim oziroma 30,7-centimetrskim zaslonom, polno tipkovnico in napredno sledilno ploščico Touchpad.

Povezljivost z zunanjim svetom omogočata modul za mobilno omrežje 3G in brezžična povezava Wi-Fi 802.11n. Prenosni računalnik Google Cr-48 je opremljen še s spletno kamero in pogonom Solid State. Avtonomija prenosnega računalnika Google Cr-48 je več kot zadovoljiva. Eno polnjenje standardne baterije namreč zadošča za dobrih osem ur dela oziroma dobrih osem dni v pripravljenosti.

Googlov prvi prenosni računalnik Google Cr-48 z operacijskim sistemom Chrome OS je vsaj zaenkrat mogoče dobiti le v okviru programa Chrome OS Pilot Program (http://skrci.me/Google-48). Prve komercialne prenosne računalnike z operacijskim sistemom Chrome OS bosta v naslednjem letu ponudila v prodajo podjetji Acer in Samsung. Ti bodo naprodaj v povsem običajnih računalniških trgovinah. Morda celo pri nas.

Računalničarji, ki se bodo odločili za nakup prenosnega računalnika s prednameščenim operacijskim sistemom Chrome OS, ne bodo prikrajšani v ničemer. Večina programske opreme jim bo namreč brezplačno na voljo kar v okviru storitev računalništva v oblaku. Za tiskanje dokumentov na izbrani tiskalnik iz katerekoli naprave bo poskrbela storitev Google Cloud Print, ki bo samodejno poiskala želen tiskalnik in poskrbela za pričetek tiskanja.

Pri tem velja še omeniti, da lahko »v živo« preizkusimo operacijski sistem Chrome OS, ki se ponaša z nazivom RC. Tu gre za kandidata za končno izdajo, ki je na voljo za prenos na spletni strani http://getchrome.eu/download.php. V primeru težav ali dvomov pri uporabi prvega Googlovega operacijskega sistema lahko seveda vedno računate na pomoč uporabnikov Foruma Računalniških novic (http://skrci.me/forum).


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Endava

, ,
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več
Srebrni partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več
Zlati partner

RMC Pro d.o.o.

Brilejeva 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 36 33, 031 475 850
Podjetje RMC Pro vam bo pomagalo pri postavljanju in uresničevanju strateških ciljev. Kolikokrat ste se kot odgovorni, kot lastnik podjetja, kot direktor, kot vodja projekta spraševali, ... Več