Programska in razvojna orodja
01.09.2012 06:04
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google bo natančno vedel, kakšne videoposnetke gledamo

YouTube tako kot njegov lastnik Google -  raste!
YouTube tako kot njegov lastnik Google - raste!

Spletni portal Youtube je med nami prisoten že sedem let. Dandanes je nanj vsako sekundo naložena dobra ura videoposnetkov. Dnevno uporabniki pogledajo več kot štiri milijarde videov. YouTube ima mesečno že okoli 800 milijonov edinstvenih obiskovalcev, samo v lanskem letu pa je spletni portal imel več kot tisoč milijard ogledov.


Ročno pregledovanje videoposnetkov, predvsem z namenom zagotavljanja skladnosti z zakonodajo o avtorskih pravicah, je fizično nemogoče. Zaradi tega je podjetje Google zanj že pred časom pripravilo programsko opremo, ki lahko samodejno prepoznava obraze in glasbo v objavljenih videoposnetkih. Da bi lahko preglede opravljal še bolj temeljito, je računalniški gigant pred časom vložil patent za napredno tehnologijo, ki mu bo omogočala samodejno prepoznavanje živih in neživih predmetov v videoposnetkih.


Ker je podjetju Google ameriški patentni urad (Patent and Trademark Office) pred kratkim podelil omenjeni patent, so njegovi programerji seveda že pošteno zavihali rokave. Ta tehnologija računalniškemu gigantu ne bo le v veliko pomoč pri odstranjevanju nelegalnih videoposnetkov, ampak bo uporabnikom znatno olajšala njihovo nalaganje, saj jim ne bo več potrebno ročno dodajati oznak, temveč bodo algoritmi samodejno zaznali, kaj je na posnetku ter mu dodali ustrezne oznake. Google naj bi se o novi tehnologiji razgovoril predvidoma že konec leta.

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku