Spletni brskalniki
Triki in nasveti
17.05.2023 15:04

Deli z drugimi:

Share

Google bo izbrisal Gmail in Photos račune, ki zadnji 2 leti niso bili aktivni

Če spadate med tiste Googlove uporabnike, ki imate kak račun, na katerega ste že skoraj pozabili, ali ga niste dalj časa uporabljali, bodite pozorni na zadnjo Googlovo potezo.

Leta 2020 je Google napovedal, da bo odstranil vsebino shranjeno v neaktivnem računu (vendar ne sam račun), da bi ohranil prostor za shranjevanje. Zdaj so se pri tehnološkem velikanu odločili za posodobitev svoje politike nedejavnosti, tako da bodo stari, neuporabljeni računi izbrisani še v tem letu.

»Če Google Račun ni bil uporabljen ali se vanj ni nihče ni prijavil vsaj 2 leti,« bo Google izbrisal ta račun in njegovo vsebino. Poleg tega, da bo e-poštni naslov postal nedostopen, bodo odstranjena sporočila v Gmailu, dogodki v koledarju, Drive, Dokumenti in druge datoteke Workspace ter varnostne kopije Google Photos.

Google trenutno ne namerava izbrisati računov z videoposnetki na YouTubu. (To bi bilo težavno, saj imajo lahko nekateri stari zapuščeni posnetki zgodovinski pomen.)

Google bo neaktivne račune začel brisati decembra 2023 (najhitreje), ubral pa bo »postopni pristop«, začenši z »računi, ki so bili ustvarjeni in nikoli več uporabljeni«. Podjetje pravi, da bo vse večje korake “uvedlo počasi in previdno.”

Google:

Preden bomo račun dokončno izbrisali, bomo v mesecih pred izbrisom poslali več obvestil na e-poštni naslov računa in obnovitveni e-poštni naslov (če je bil naveden).

Poudariti velja, da to velja le za brezplačne Google Račune in ne za tiste, ki jih upravlja podjetje ali šola.

Kako lahko ohranite račun aktiven?

Poleg občasne prijave se kot dejavnost šteje tudi prijava in izvajanje osnovnih dejanj:

  • Branje ali pošiljanje e-pošte (na primer ogled opozorila o nedejavnosti)
  • Uporaba Google Drive
  • Gledanje videa v YouTubu
  • Prenos aplikacije iz trgovine Google Play
  • Uporaba Google iskalnika
  • Uporaba Google računa za prijavo v aplikacijo ali storitev tretje osebe

Poleg tega nam Google sporoča, da se uporaba prijavljene naprave Android šteje za dejavnost.

Google Photos že ima ločen dveletni pravilnik o prijavi in uporabi, ki se šteje za aktivnega. Medtem se računi z aktivnimi naročninami na Trgovino Play, kot je Google One ali aplikacije drugih proizvajalcev, štejejo za aktivne.

Danes Google priporoča uporabnikom, da dodelijo obnovitveni e-poštni naslov, podjetje pa uporabnike usmerja k Inactive Account Manager-ju, kjer se odločijo, kaj se zgodi z njihovim računom in podatki, ko postanejo neaktivni za obdobje do 18 mesecev. Možnosti vključujejo pošiljanje datotek zaupanja vrednim stikom, nastavitev samodejnega odzivnika za Gmail ali izbris računa.

Zakaj Google briše račune?

Pri tej spremembi se Google sklicuje na varnost, saj je večja verjetnost, da bodo neaktivni računi – pogosto s »starimi ali ponovno uporabljenimi gesli, ki so bila morda ogrožena« – ogroženi.

“Naša notranja analiza kaže, da je pri opuščenih računih vsaj 10-krat manjša verjetnost, da bodo imeli nastavljeno dvofaktorsko preverjanje, kot pri aktivnih računih. To pomeni, da so ti računi pogosto ranljivi in ko je račun ogrožen, se lahko uporabi za kar koli, od kraje identitete do vektorja za neželeno ali celo zlonamerno vsebino, kot je neželena pošta.

To tudi “omejuje količino časa, katero Google hrani vaše neuporabljene osebne podatke”, pri čemer ta časovni okvir velja za industrijski standard. Za razliko od drugih storitev z drugačnimi posledicami glede varnosti/zasebnosti Google ne bo sprostil naslovov Gmail, da bi jih lahko povrnil z izbrisom.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Hestia Pro d.o.o.

Rakuševa ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 421 01 70

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več
Zlati partner

Medic sistemi d.o.o.

Jerebova ulica 18, 8000 Novo mesto, Tel: 07 332 16 10
Kdo smo? Smo družinsko podjetje z več kot 35 letno tradicijo poslovanja.Smo informacijsko podjetje, ki skrbi za trajnostni razvoj kakovostne storitve in rešitev.Smo pravi ... Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več