Računalništvo, telefonija
01.03.2019 11:00

Deli z drugimi:

Share

Google Asistant se potihoma vtihotapi v vaše življenje

Google Asistant se potihoma vtihotapi v vaše življenje
Google Asistant se potihoma vtihotapi v vaše življenje

Google je v lanskem letu predstavil svoj projekt Google Asistant, ki za vas s pomočjo Duplex tehnologije opravi telefonske pogovore. Sistem avtomatiziranega glasovnega klica, ki bazira na umetni inteligenci, lahko v vašem imenu naredi rezervacijo v restavraciji ali vas naroči k frizerju. Pri svojem delu pa je tako avtentičen, da sogovorniki na drugi strani niso niti posumili, da nimajo opravka s pravim človekom. Ob demonstraciji na lanskoletni I/O konferenci so namreč predvajali resnični pogovor med umetno inteligenco in frizerskim salonom, ki je požel veliko navdušenja.

Oktobra lani so lansirali beta verzijo in trenutno jo Google ponuja v določenih državah za nekatere poslovne kategorije znotraj My Business (Moj Posel) orodja. Asistent je brezplačen, Google pa ga promovira kot odlično orodje za povezovanje kupcev in ponudnikov. Če bi vas na primer poklicala stranka in povprašala po delovnem času, bi Google Asistant preveril, če so podatki, ki so navedeni v Googlu, posodobljeni. V primeru, da niso, vas bo Google Duplex poklical in preveril ter samodejno posodobil informacije.

Vse lepo in prav, če Google ne bi te novosti potihoma forsiral. Tam (sklepamo, da gre za angleško govoreča področja) namreč, kjer je ponudil opcijo sprejemanja klicev, je ta opcija privzeto omogočena. Na socialnih omrežjih je kar nekaj lastnikov My Business profilov pokazalo nejevoljo zaradi tega presenečenja. O novi funkcionalnosti seveda niso bili obveščeni, še bolj pa jih je motilo dejstvo, da jo je bilo potrebno onemogočiti, če je niso želeli.

Resda bomo najbrž Slovenci zaradi jezika na repu implementacije tovrstnih zadev, je pa vseeno potrebno biti previden, da te nekdo pod pretvezo zastonjske funkcionalnosti le nima za poskusnega zajčka ter brezplačen vir informacij za trening lastne umetne inteligence.


Prijavi napako v članku