Namizni računalniki
05.10.2021 13:15
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Gigabyte BRIX – majhni, a zmogljivi računalniki!

Na kaj pomislite, ko vam omenimo namizni računalnik? Običajno pride na misel slika velike škatle poleg zaslona monitorja.

Na kaj pomislite, ko vam omenimo namizni računalnik? Običajno pride na misel slika velike škatle poleg zaslona monitorja. Velikokrat zato potrošniki raje kupimo prenosni računalnik in ga namesto »velike škatle« priklopimo na monitor, saj so namizni računalniki obsežni in zasedajo kar nekaj prostora.

Intelovi mini računalniki NUC (Small Form Factor Mini) so spremenili način, kako ljudje definirajo namizni računalnik. Namen teh mini računalnikov je, da visoko zmogljivost prilegajo majhni računalniški enoti, ki je sposobna opravljati vaša vsakodnevna opravila. Znano pa je, da so precej dragi. Večinoma so nedosegljivi tistim z omejenim proračunom. Drugi proizvajalci osebnih računalnikov so nato predstavili svoje različice mini računalnika. Ena izmed najbolj priljubljenih serij, GIGABYTE BRIX, prinaša na trg enako vrednost kot Intel NUC. In ker je v zadnjem času vse težje dobiti Intelove NUC sisteme, se vse več uporabnikov obrača k alternativam.

Mini računalniki se ne uporabljajo le za vsakodnevno računanje ampak se uporabljajo tudi v industrijskih in podjetniških aplikacijah, na primer kot krmilna naprava za kioske brez nadzora, prodajne avtomate, prodajne sisteme itd. GIGABYTE BRIX je seveda zasnovan kot vsestranski, sposoben za vse te aplikacije. Na voljo so tudi različni modeli za različne primere uporabe. Danes si bomo ogledali GIGABYTE BRIX 1165G7, ultra kompakten računalnik, ki je bil pravkar osvežen z najnovejšimi procesorji Intel Core 11. generacije za odlično zmogljivost in učinkovitost.

Mini računalnika ni enostavno ustvariti. Ker je vsa strojna oprema gosto zapakirana v majhno škatlico, mora biti dobro zasnovana, da ustrezno odvaja toploto stran od osnovnih delov. Pogosto morajo proizvajalci sklepati kompromis med fizično velikostjo stroja in njegovo zmogljivostjo, saj njegove zmogljivosti odvajanja toplote preprosto ne morejo slediti proizvedeni toploti. Kar zadeva GIGABYTE BRIX 1165G7, poskuša doseči ravnovesje.

GIGABYTE BRIX 1165G7 je opremljen s procesorjem Intel Core i7, ki je spada med najhitrejše Intelove procesorje iz celotne ponudbe Intel Core. Te procesorje običajno najdemo v tankih in lahkih profesionalnih prenosnikih in 2-v-1. Procesor je štirijedrni in ima 12M predpomnilnika ter deluje v frekvencah od 1.2 do 4.8GHz.

Upoštevajte, da je to enota »barebone«, zato boste morali dodati svoj pomnilnik SO-DIMM DDR4 RAM in pogon za shranjevanje. Večinoma so podprti 2.5” pogoni ali M.2 NVMe. V dotičnem modelu BRIX-a je prosta reža za M.2 2280 NVMe disk, sprejme pa do dve ploščici 3200 SODIMM DDR4 pomnilnika v dual-channel vse do skupno 64GB.

BIOS

S sistemom UEFI BIOS GIGABYTE BRIX i veliko dela. Je zelo podoben vsem drugim prenosnim računalnikom, saj je sistem bolj ali manj vezan na tovarniške nastavitve. Spreminjati je mogoče le preproste nastavitve, na primer prednost zagonskih možnosti, omogočanje/onemogočanje zunanjih naprav, komponent in funkcij. Iz tega mini računalnika ne morete dodatno povečati zmogljivosti, saj je overclocking privzeto onemogočen in uporabnik nima možnosti za kakršno koli »navijanje«.

KOMPATIBILNOST

Integrirana grafika Intel Iris Xe preko HDMI 2.0a vhoda omogoča predvajanje v resoluciji 4K in pri 60Hz, kar zadostuje tudi za večje zaslone.

Dva gigabitna LAN vhoda bosta poskrbela za svetlobne hitrosti pretoka podatkov. Za vse tiste, ki želite brezžično povezavo pa je vgrajen WiFi 6 standard ter Bluetooth 5.2.

Za priklop periferije so spredaj štirje USB 3.2 priklopi in zadaj 2 USB 3.2 gen2 priklopa ter Thunderbolt 4 / USB 4.0.

Vsi BRIX računalniki imajo možnost montaže na VESA luknje direktno na monitor zadaj in sicer v razmakih 75×75 in 100×100.

POVZETEK

Če iščete majhen osebni računalnik, ki bi lahko zelo dobro opravljal vaša vsakodnevna opravila, je vsekakor GIGABYTE BRIX prava izbira. GIGABYTE BRIX je opremljen z vsemi najnovejšimi tehnologijami. Lahko bi rekli, da ima vse kar imajo »veliki«.

Že na voljo pri slovenskem distributerju Elkotex d.o.o. za nadaljno prodajo na https://b2b.elkotex.si oz. pri vseh bolje založenih spletnih trgovcih z računalniško opremo.

Vas zanima več iz te teme?
Gigabyte računalniki

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ELKOTEX d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ELKOTEX d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ELKOTEX d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več

shopi.eu, PAB d.o.o.

Kranjska cesta 14, 4202 Naklo, Tel: 04 257 51 50
Podjetje se ukvarja z zastopanjem in prodajo tujih blagovnih znamk. Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več