Računalništvo, telefonija
07.05.2016 13:49

Deli z drugimi:

Share

Gesla bodo kmalu nadomestili sebki!

Sebki naj bi pripomogli k zmanjšanju števila zlorab finančnih in drugih aplikacij.
Sebki naj bi pripomogli k zmanjšanju števila zlorab finančnih in drugih aplikacij.

Podpredsednik finančna družbe za korporativno varnost USAA Tom Shaw je v nedavnem intervjuju za ameriško medijsko hišo izjavil, da so vsaj po njegovem prepričanju gesla mrtva, saj so prelahka tarča spletnih nepridipravov. Gesla bi bilo čim prej potrebno zamenjati z drugimi prijavnimi mehanizmi, kar še posebno drži za področje mobilnega bančništva in mobilnih aplikacij, s katerimi dostopamo do ključnih informacij. Finančna družba za korporativno varnost USAA je klasična gesla že nadomestila s sebki, odzivi uporabnikov pa so izjemno pozitivni, saj so sebki enostavni »za uporabo« in jih ni mogoče »ukrasti«.

Gesla so pred kratkim s sebki nadomestili tudi Pri podjetju MasterCard, novi sistem pa se trenutno preizkuša v kar 15 državah širom sveta. Nov sistem plačevanja trenutno preizkuša okoli 500 prostovoljcev, uporabniki pa so novi sistem za potrjevanje plačil sprejeli z odprtimi rokami, saj je znatno enostavnejši v primerjavi z vnosom številke PIN. Za potrditev transakcije namreč zadošča, da uporabnik pogleda v kamero telefona. Drugi način potrditve plačila pa je uporaba prstnega odtisa, ki je prav tako nadvse enostavno opravila.

Novi sistem za potrjevanje plačil naj bi pripomogel k zmanjšanju števila zlorab mobilnega plačilnega sredstva, saj je pri uporabnikih najpogosteje uporabljen PIN še vedno 123456. Kdaj pa bo nov sistem dejansko zaživel, še ni znano. Po vsej verjetnosti se bo to zgodilo še pred koncem poletja.


Prijavi napako v članku