Računalništvo, telefonija
28.12.2010 17:32

Deli z drugimi:

Share

Fujitsu v vrhu zelenega IT-ja

Fujitsu je varovanju okolja zavezan že 20 let
Fujitsu je varovanju okolja zavezan že 20 let

Konec meseca oktobra sta raziskovalni podjetji Gartner in WWF predstavili do sedaj najbolj podrobno neodvisno raziskavo v kateri je podana analiza prizadevanj IT ponudnikov na področju zmanjševanja toplogrednih izpustov. Poročilo izpostavlja družbe, ki so k varovanju okolja usmerjena na globalni ravni, med njimi je tudi Fujitsu.

V poročilu »Nizko karbonske in okoljevarstvene organizacije na področju informacijsko komunikacijske tehnologije« sta raziskovalni podjetji Gartner in WWF razvrstila IT ponudnike v pet kategorij na temelju obširne raziskave. Družba Fujitsu je v dveh kategorijah, “Transformacija informacijske tehnologije” in “Notranje okolje” zasedla 1. mesto.

Raziskovalni podjetji sta v študijo zajeli 19 tehnoloških in storitvenih IT podjetij. Gartner in WWF sta se pri raziskavi osredotočila na zadovoljevanje potreb potrošnikov danes in v prihodnosti, s poudarkom na zmanjševanju toplogrednih izpustov.

Fujitsu je varovanju okolja zavezan že 20 let. Načela zelene informacijske tehnologije izpolnjuje preko celotnega življenjskega cikla izdelka – od osnovnih tehnoloških raziskav in razvoja do oblikovanja proizvodov ter operacij in storitev recikliranja. Preko svoje globalne pobude uresničevanja načel zelenega IT-ja, Green Policy Innovation, Fujitsu stremi k kumulativnem zmanjšanju svetovnih izpustov CO2 za več kot 15 milijonov ton v štirih letih (od finančnega leta 2009 do finančnega leta 2012). Med finančnim letom 2009 je Fujitsu dosegel zmanjšanje izpustov za 2.37 milijonov ton na svetovni ravni in s tem presegel zastavljenih 2.13 milijonov ton.

Fujitsu je zavezan k oblikovanju proizvodov, ki uporabnikom omogočajo zmanjšanje njihovega okoljskega odtisa in izpolnjevanje lastnih okoljevarstvenih ciljev. Med zadnjim finančnim letom je bila več kot polovica na novo predstavljenih Fujitsujevih proizvodov nagrajena s statusom »Super Green« ali s tremi zvezdicami v okviru označevalne sheme »Green IT«.

Fujitsujevo lastno označevanje proizvodov po načelih zelene informacijske tehnologije postavlja nove standarde ekonomije podatkovnih centrov z optimizacijo dejavnikov ki povečujejo operativne stroške – poraba energije, proizvajanje vročine in poraba prostora. Primeri optimizirane IT opreme prestavljajo monitorji, osebni računalniki in strežniki z 0-Wattno tehnologijo ter strežnik Primergy CX1000 za okolja računalništva v oblaku.

Computerworld je imenoval Fujitsu za vodilno družbo na področju informacijske tehnologije

Meseca novembra je revija Computerworld izbrala Fujitsu za vodilno družbo leta 2010 na področju zelenega IT-ja in izpostavila zavezanost družbe k ohranjanju okolja na globalni ravni.

Computerworld je že tretje leto zapored izbral družbe, ki izvajajo pametne in učinkovite strategije na področju zelenega IT-ja. Priznana IT revija je organizacije povabila k izpolnitvi obsežnega vprašalnika, na kar se je odzvalo 95 družb. Computerworld je po končanem izpolnjevanju vprašalnikov preveril in potrdil resničnost ter ustreznost posredovanih informacij in pri ocenjevanju upošteval le tiste organizacije, ki so izpolnile pismo verifikacije.

Pri ocenjevanju zmanjšane porabe energije z določeno IT opremo in tehnologij, ki podpirajo varčevanje z energijo ter nižjimi karbonskimi izpusti je Computerworld uporabil nabor kriterijev, ki jih je razvil skupaj s strokovnjaki s področja zelenega IT-ja. Na podlagi razvite sheme ocenjevanja je Computerworld izbral 12 uporabnikov in 12 ponudnikov zelene informacijske tehnologije. Celotna raziskava je na voljo na: http://www.computerworld.com/html/research pod Top Green-IT Organizations.

Greenpeace je objavil četrto oceno IT sektorja na podlagi varovanja okolja

Meseca aprila je Greenpeace četrtič objavil svojo oceno IT sektorja glede na okoljevarstvena prizadevanja podjetij v industriji. Spodnja tabela prikazuje razvrstitev najbolj pomembnih in vplivnih podjetij v sektorju. Fujitsu je uvrščen v sam vrh podjetij, ki delujejo v smeri preprečevanja klimatskih sprememb, celoten prispevek je na voljo na: http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/climate-change/cool-it/leaderboard/

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Fujitsu Technology solutions GesmbH
Za več informacij so vam na voljo pri Fujitsu Technology solutions GesmbH
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Fujitsu logo

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Fujitsu Technology solutions GesmbH? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več