Facebook
27.09.2011 14:59

Deli z drugimi:

Share

Facebook vam sledi tudi po odjavi

Facebook zelo rad vohuni za uporabniki!
Facebook zelo rad vohuni za uporabniki!

Neki računalniški zanesenjak je pred kratkim razril, da gumb “Všeč mi je” skrivoma pošilja podatke Facebooku tudi v primeru, da uporabnik nanj sploh ne klikne. V obsežni raziskavi je bilo namreč ugotovljeno, da če smo prijavljeni s Facebookovim računom na neko določeno spletno stran, se to pridno zabeleži na strežnike podjetja. Kot vse kaže Facebooku to ni bilo dovolj, saj ta odslej aktivnosti uporabnikov spremlja kar preko piškotkov.

Računalničar Nik Cubrilovic je namreč pri preverjanju Facebookovih piškotov ugotovil, da kljub odjavi priljubljeno družbeno omrežje še naprej beleži, katere strani obiskujemo. Facebook nam seveda lahko sledi le na tistih spletnih straneh, ki so opremljene z gumbom “Všeč mi je” oziroma Facebookovimi programskimi dodatki. Strežnikom priljubljenega družbenega omrežja se posredujejo tako podatki o obiskanih spletnih straneh kot identifikacijska številka našega Facebook profila.

Čeprav vodilni podjetja Facebook skrito beleženje podatkov o uporabnikih ostro zanikajo, to seveda še ne pomeni, da tega ne počno. Računalničar Nik Cubrilovic zato svetuje, da vsakič, ko končamo z uporabo družbenega omrežja, ročno izbrišemo vse Facebookove piškotke. Ker je to opravilo zelo »nadležno« vam priporočamo uporabo programske opreme AdBlock Plus. Tu zadošča, da med pravila dodamo naslednje vrstice:

facebook.com^$domain=~facebook.com ~facebook.net|~fbcdn.com|~fbcdn.net
facebook.net^$domain=~facebook.com|~facebook.net|~fbcdn.com|~fbcdn.net
fbcdn.com^$domain=~facebook.com|~facebook.net|~fbcdn.com|~fbcdn.net
fbcdn.net^$domain=~facebook.com|~facebook.net|~fbcdn.com|~fbcdn.net


Prijavi napako v članku