Triki in nasveti
12.01.2012 11:00
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook Timeline: Če ga izbereš, ga obdržiš

Ideja o onemogočanju Facebookovega Timeline-a temelji na konceptu, da se vaš spletni brskalnik predstavlja kot starejši brskalnik oz. kot mobilni brskalnik.
Ideja o onemogočanju Facebookovega Timeline-a temelji na konceptu, da se vaš spletni brskalnik predstavlja kot starejši brskalnik oz. kot mobilni brskalnik.

Družbeno omrežje Facebook je konec lanskega leta uvedlo tako imenovano časovnico (Timeline). Tu gre za to, da priljubljenemu družbenemu omrežju izročimo svoje življenje, od rojstva pa do trenutka v katerem se nahajamo sedaj. Pri časovnici ima uporabnik dejansko na voljo grafiko in orodja, ki pri običajni različici niso dostopna.

Časovnico bodo morali kmalu uporabljati vsi Facebookovi uporabniki. Sedaj pa jo uporabljajo le tisti, ki so se za to zavestno odločili. Če se uporabnik odloči za časovnico, ima na voljo vrsto izjemno uporabnih orodij, s katerimi lahko povsem prilagodi svoj profil. Facebook naj bi vse svoje uporabnike prisilil k uporabi časovnice takoj, ko bo razrešil težave, povezane z varovanjem zasebnosti. To se po mnenju strokovnjakov lahko zavleče celo v naslednje leto.

Ko se odločamo o možnosti vklopa časovnice, moramo biti zelo previdni. Tu poti nazaj ni. Ko boste namreč enkrat vključili časovnico, te ne boste več mogli izključiti. Poleg tega boste ob vključitvi časovice izpostavljeni še varnostni težavi, imenovani »Click-Jacking«. Tu dejansko gre za zlonamerno tehniko kraje uporabniških klikov. Nepridipravi na spletno stran vstavijo skriti okvir, ki se praviloma nahaja nad kakšno povezavo ali simbolom za predvajanje videoposnetka. Ta na zlonamerno spletno stran prinese več »klikov« in s tem oglaševalskega denarja oziroma v primeru okužbe z virusi še kaj drugega.


Prijavi napako v članku