Računalništvo, telefonija
03.03.2020 08:56

Deli z drugimi:

Share

Facebook nam lahko sedaj ustvari 3D fotografije iz kateregakoli vira!

Za prikaz 3D fotografij in slik na Facebooku ne potrebujemo več namenskih pametnih mobilnih telefonov.
Za prikaz 3D fotografij in slik na Facebooku ne potrebujemo več namenskih pametnih mobilnih telefonov.

Možnost zajemanja tridimenzionalnih fotografij in njihovega nalaganja na priljubljeno družbeno omrežje Facebook obstaja že dve leti. Težava pa je bila v tem, da je priljubljeno družbeno omrežje doslej podpiralo le fotografije, ki so bile posnete s točno določenimi pametnimi mobilnimi telefoni. Tu gre za pametne mobilne telefone iPhone X ali novejše ter za pametne mobilne telefone z operacijskim sistemom Android, ki razpolagajo z vsaj dvema digitalnima fotoaparatoma.

Podatke o tridimenzionalni postavitvi predmetov je podjetje Facebook pridobilo iz poglobljene slik, ki jo je izdelal napredni sistem kamer. Odslej za dosego tega namena to ni več potrebno, saj je tovrstno delo v »roke« prevzela umetna inteligenca. To v praksi pomeni, da je odslej mogoče izdelati tridimenzionalno fotografijo iz fotografije, ki je bila zajeta tudi s klasičnimi mobilnimi telefoni. Nevronsko računalniško omrežje, ki je bilo »naučeno« s pomočjo številčnih javno dostopnih fotografij, namreč poskrbi za ustrezno osvetlitev predmetov v ospredju in razlikovanje od ozadja.

Vse kar mora uporabnik narediti je to, da pred zajemom ali objave fotografije na svoj profil izbere možnost »3D Photo«. Takoj ko uporabnik zajeme fotografijo ali pa jo izbere iz obstoječe galerije, Facebook poskrbi, da se ta »pretvori« v tridimenzionalni posnetek, celoten postopek pa traja zgolj nekaj sekund. Končni rezultati se bodo seveda razlikovali pp kakovosti, vendar bodo fotografije nekoliko bolj privlačne in interaktivne za tiste, ki jih bodo videli na družbenem omrežju.


Prijavi napako v članku