Facebook
17.02.2013 06:10
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook je za posameznika nevaren

Aplikacija ROIT podjetja Raytheon brez težav sledi posamezniku na družbenem omrežju Facebook in celo napoveduje njegova prihodnja dejanja na podlagi podatkov, ki jih ta javno objavlja. Ta bo po prepričanju mnogih kaj kmalu zašla v roke ameriške vlade.
Družabno omrežje Facebook je zdaleč največja grožnja za vašo zasebnost!
Družabno omrežje Facebook je zdaleč največja grožnja za vašo zasebnost!

Ameriško podjetje Raytheon je s pripravo programske rešitve ROIT (Rapid Information Overlay Technology) dokazalo, da je mogoče posamezniku na družbenem omrežju Facebook slediti brez težav in celo napovedovati njegova prihodnja dejanja na podlagi podatkov, ki jih ta javno objavlja. Aplikacija za sledenje uporabniku pri tem uporablja podatke, kot so lokacijski podatki, podatki iz objavljenih fotografij, objave na družbenih omrežjih in druge javno dostopne podatke. Na podlagi zbranih podatkov in s pomočjo naprednega algoritma dejansko izdela posnetek posameznikovega življenja.

Programska rešitev ROIT je po prepričanju številnih poznavalcev izjemno nevarna za zasebnost posameznika, saj ta ustvari popoln profil osebe zgolj na osnovi podatkov, ki so javno dostopni na družbenih omrežjih in svetovnem spletu. Ta lahko na osnovi izdelanega profila celo v realnem času napove, kje se bo oseba nahajala v določenem trenutku in kaj bo počela. Zanesljivost napovedi naj bi bila po zagotovilih programerjev nadvse visoka.

Čeprav ameriško podjetje Raytheon, ki je specializirano za razvoj in proizvodnjo vojaške in obveščevalne opreme, zatrjuje, da novo informacijsko rešitev še ni prodalo nikomur, bo ta skoraj zagotovo kmalu zašla v roke ameriške vlade. Programsko opremo ROIT lahko posameznik kakopak »onesposobi« le, če podatkov ne objavlja javno.


Prijavi napako v članku