Telefoni
10.03.2013 05:56
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Evropska unija stavi na mobilno omrežje pete generacije 5G

Ker je povpraševanja po hitrem mobilnem internetu iz dneva v dan več, se je Evropska komisija odločila, da projektu izgradnje hitrega mobilnega omrežja pete generacije (5G) nameni kar 50 milijonov evrov. K omenjenemu projektu pa so se že pridružili tako vodilni ponudniki mobilnih storitev kot proizvajalci mobilnih naprav.
Mobilno omrežje 5G bo kot nalašč za predvajanje videoposnetkov na zahtevo in ponujanje številnih novih mobilnih storitev.
Mobilno omrežje 5G bo kot nalašč za predvajanje videoposnetkov na zahtevo in ponujanje številnih novih mobilnih storitev.

V lanskem letu je bila uporaba mobilnega interneta v izjemnem porastu, in tudi letošnje leto ne bo nikakršna izjema. Glavne razloge za takšen trend gre iskati predvsem v rasti uporabe mobilnih naprav, spremembi uporabniških navad in povečani uporabi spletnih storitev. Zato ni ne preseneča odločitev Evropske komisije, da za izgradnjo izredno hitrega mobilnega omrežja pete generacije (5G) nameni kar 50 milijonov evrov.

S to odločitvijo je Evropska komisija jasno nakazala, da bodo morali ponudniki storitev mobilne telefonije kmalu nadgraditi mobilna omrežja 3G in hkrati pričeti z množičnim ponujanjem hitrejšega omrežja LTE (4G). Prihajajoče mobilno omrežje pete generacije (5G) naj bi ponujalo hitrosti prenosa do 100 megabitov na sekundo, kar bo kot nalašč za predvajanje videoposnetkov na zahtevo in ponujanje številnih novih mobilnih storitev.

Pri tem velja še omeniti, da so k projektu postavitve hitrega mobilnega omrežja pete generacije v Evropski uniji že pristopili vsi večji ponudniki tovrstnih storitev. Tu namreč najdemo »zveneča« imena na področju telekomunikacij, kot so na primer British Telecom, Deutsche Telekom, France Telecom (Orange), Telecom Italia in Telefonica. K projektu so seveda pristopili tudi vodilni proizvajalci mobilne opreme, kot so Alcatel-Lucent, Ericsson, Nokia, Nokia Siemens Networks in Thales Communications.


Prijavi napako v članku