Računalništvo, telefonija
10.04.2019 09:40
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

EU zaradi lokacijskih omejitev ostro proti ponudnikom spletnih iger

Če ponudniki spletnih iger ne bodo prenehali s prakso lokacijskega omejevanja iger, bodo prejeli kazen v višini do 10 odstotkov letnega prometa.
Če ponudniki spletnih iger ne bodo prenehali s prakso lokacijskega omejevanja iger, bodo prejeli kazen v višini do 10 odstotkov letnega prometa.

Na območju Evropske unije so konec lanskega leta v veljavo stopila nova pravila o spletnih storitvah in izdelkih, ki prepovedujejo tako imenovano geoblokiranje. To v praksi pomeni, da odslej ponudniki spletnih storitev in spletni trgovci ne smejo več blokirati ali zavračati kupcev oziroma digitalne vsebine zgolj zato, ker so fizično locirani v drugi državi članici. To velja tudi za uporabo plačilnega sredstva, izdanega v drugi državi članici.

Državljani evropske unije imajo oziroma bi morali imeti povsem enake možnosti in pravice v vseh državah članicah. To pomeni, da imajo vsi državljani enake možnosti in pravice dostopa do izdelkov preko spleta, najemu avtomobila, nakupu vozovnic, rezervacij letov, nakupa iger in podobno. Kupci morajo odslej imeti ne glede na prebivališče ali lokacijo enake pogoje nakupa. To pomeni, da bodo morale biti cene na spletni strani (kot na primer Amazon) enake, ne glede na lokacijo končnega kupca, kar seveda ne drži za stroške pošiljanja.

Ker pa se vsi ponudniki spletnih iger iger ne držijo pravil glede prepovedi lokacijskih omejitev, je potrošnikom na pomoč priskočila Evropska komisija. Ta je na nelegalnost lokacijskih omejitev že opozorila številne vodilne ponudnike tovrstnih storitev, kot so Valve, Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media in ZeniMax. Če omenjeni s sporno prakso ne bodo kmalu prenehali, jih bo s strani Evropske unije doletela kazen. V primeru, da bodo ponudniki spletnih iger spoznani za krive kršenja prepovedi lokacijske omejitve, bi kazen za takšno “prakso” lahko znašala do 10 odstotkov letnega prometa družbe.


Prijavi napako v članku