Računalništvo, telefonija
30.11.2014 15:38

Deli z drugimi:

Share

Estonska e-uprava za tujce

Estonska e-uprava bo vsem prebivalcem sveta dosegljiva preko spleta.
Estonska e-uprava bo vsem prebivalcem sveta dosegljiva preko spleta.

Estonija je prva država na svetu, ki se je odločila ponuditi dostop do svojih javnih e-storitev osebam, ki niso državljani baltskih držav. Posamezniki ki se bodo za to možnost odločili bodo dejansko prejeli virtualno estonsko identiteto, ki bo vključevala posebno kartico s čipom. Slednjo bo mogoče uporabiti v navezi z vsemi osebnimi računalniki, za preverjanje pristnosti pa bo potrebna še koda PIN.

Po izvedeni uspešni identifikaciji bodo tujci lahko dostopali do vseh elektronskih storitev, ki jih ponuja estonska javna uprava. Ti bodo namreč imeli možnost dostopa do e-storitev, kot so e-zdravje, e-izobraževanje, e-šolstvo, e-davčni sistem in elektronski sistem namenjen glasovanju. Novost bo seveda namenjena tudi posameznikom, ki bodo želeli odpreti podjetje, saj bo mogoče odpreti celo bančni račun in imeti prost dostop do navideznega trga evropske unije pod estonsko zastavo.

Novo storitev estonske e-javne uprave trenutno uporablja okoli 10.000 posametnikov iz 140 držav širom sveta. Do leta 2025 naj bi se število uporabnikov tovrstnih storitev povečalo na kar 131 milijonov oziroma 10 krat več kot je trenutno vseh registriranih prebivalcev v Estoniji.


Prijavi napako v članku