Življenjski slog
29.03.2021 19:41
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Elektrika: kako postati energetsko neodvisen?

Zemlja ima omejeno količino virov energije, ki jih vsako leto pridno izkoriščamo. Da bi se izognili naravni katastrofi, je poglavitno, da začnemo razmišljati o energijski neodvisnosti.
Sončne elektrarne po sistemu samooskrbe so trenutno najbolj popularne elektrarne v Sloveniji.
Sončne elektrarne po sistemu samooskrbe so trenutno najbolj popularne elektrarne v Sloveniji.

Zemlja ima omejeno količino virov energije, ki jih vsako leto pridno izkoriščamo. Da bi se izognili naravni katastrofi, je poglavitno, da začnemo razmišljati o energetski neodvisnosti.

Sodobna družba je odvisna od energije, ki jo proizvedemo s fosilnimi gorivi, to pa proizvede veliko ogljičnega odtisa. Svet išče alternativne vire energije, ki bi lahko v enaki meri nadomestila naftne derivate. Smo v prvi fazi elektrifikacije sveta, kamor spada tudi energijska neodvisnost domov s sončnimi elektrarnami in toplotnimi črpalkami.

Naj postane vaša hiša ali podjetje energetsko neodvisno s pomočjo podjetja Sončni sistemi d.o.o. Vaša sončna elektrarna lahko proizvede dovolj električne energije za potrebe gospodinjstva, ogrevanja in prevoza. Odločite se za najboljšo kombinacijo: sončna elektrarna + toplotna črpalka + električno vozilo.

Sončna elektrarna – po sistemu samooskrbe

Sončne elektrarne po sistemu samooskrbe so trenutno najbolj popularna vrsta elektrarn v Sloveniji. Bistvo samooskrbe je merjenje električne energije na letnem nivoju. Skozi poletje, ko elektrarna proizvaja več od vaših potreb, viške električne energije oddaja v omrežje. V zimskem času, ko je vaša poraba večja od proizvodnje, pa koristite viške, ki ste jih v omrežje oddali poleti. Tako boste za celo leto prejeli samo en račun za električno energijo, ki bo upošteval razliko med porabljeno in oddano električno energijo.

Investicija v postavitev sončne elektrarne se tako povrne s prihrankom pri plačilu porabljene električne energije v dobi 5-7 let. Garancijske dobe za proizvodnjo iz najnovejših panelov so vse do 30 let, Medtem ko je predvidena življenjska doba take elektrarna od 35 do 40 let.

Ponudba sončnih elektrarn vključuje komponente največjih svetovnih proizvajalcev, ki ponujajo tudi ene izmed najdaljših garancij na trgu. Trenutne garancije na izplen panelov so tako že 30 let nad 85 %.

Nekaj najbolj pogostih vprašanj.

Kakšno elektrarno lahko postavim v okviru samooskrbe?

Največja moč elektrarne za samooskrbo NI OMEJENA. Omejena je samo moč, ki jo lahko oddajamo v omrežje. Ta limit znaša 80 % priključne moči.

Kakšne so prednosti samooskrbe v primerjavi s proizvodnjo in prodajo električne energije?

Pri samooskrbi ne gre za prodajo električne energije, zato ni potrebe po registraciji dejavnosti in tudi ne po plačevanju raznih prispevkov, povezanih z opravljanjem dejavnosti. Za priklop naprave na omrežje zadošča že obstoječe merilno mesto. Zadostuje en števec električne energije, ki pa mora biti dvosmeren.

Kolikšna je optimalna velikost oziroma moč elektrarne?

Električna energija, pridobljena z napravo za samooskrbo, je namenjena izključno pokrivanju lastnih potreb po električni energiji. Zato je izredno pomembno, da sta velikost in moč prilagojeni posameznemu gospodinjstvu oziroma podjetju, da bo naprava proizvedla ravno pravšnjo količino električne energije za pokrivanje letne potrebe. Kolikšna je ta moč, vam bodo glede na podatke izračunali naši strokovnjaki z večletnimi izkušnjami na področju postavitve sončnih elektrarn.

Naša strokovna ekipa vam bo poiskala optimalno rešitev za postavitev sončne elektrarne po konkurenčnih cenah, saj za elektrarne z istimi komponentami oziroma z enakimi tehničnimi in garancijskimi pogoji, garantirano ponujamo najnižje cene na trgu.

Za sončne elektrarne, priklopljene po sistemu samooskrbe, vam pripada subvencija Eko sklada, ki znaša 180,00 EUR na kW do maksimalno 80 % priključne moči, kar pri povprečni velikosti elektrarne 13,6 kW znese 2.448,00 EUR. 

Ogrevalni sistemi – toplotne črpalke Toshiba

Toplotne črpalke zrak-voda so najugodnejša opcija izmed vseh toplotnih črpalk, saj ni dodatnih stroškov vrtine ali črpalk za vodo. K rentabilnosti pripomore ugodna cena, visoka učinkovitost in nizka poraba energije. Ob zamenjavi starega ogrevalnega sistema za novo toplotno črpalko pridobiti subvencije vse do 3.200,00 EUR.

Najnovejše toplotne črpalke zrak-voda imajo COP število že preko 5.
Najnovejše toplotne črpalke zrak-voda imajo COP število že preko 5.

Sistem zrak-voda omogoča odvzem toplote iz okolice in jo prenese na vodo za ogrevanje. Sestavljen je iz zunanje in notranje enote, ki ju povezuje inštalacija, kjer se nahaja plin. Tak način prenosa toplote iz okolice na vodo poteka z minimalnimi izgubami. 

S pravilno izbiro lahko privarčujete do 75 % v primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje.

Najnovejše toplotne črpalke zrak-voda imajo COP število že preko 5 (TOSHIBA ESTIA z R32 plinom 5,20), kar pomeni, da je proizvodnja toplotne energije kar 5,2-krat večja od porabe električne energije. 

Toplotne črpalke pri svojem delovanju porabijo kar do trikrat manj primarne energije kot plinski ali oljni kotli. Približno 75 % njihove ogrevalne energije prihaja brezplačno iz okolja. V kombinaciji s sončno elektrarno za samooskrbo pa tudi teh 25 % električne energije pridelate sami in tako še dodatno privarčujete. Tako je lahko vaše ogrevanje s toplotno črpalko ob investiciji v sončno elektrarno popolnoma brezplačno.

Električna vozila- vozila prihodnosti

V podjetju Sončni sistemi d.o.o. že vrsto let delujemo na področju zelene energije. Na podlagi naših večletnih izkušenj in potreb trga smo leta 2017 ustanovili lastno blagovno znamko za e-mobilnost, ECO STRELA.

Zakaj električni skuter?

Udeleženci v prometu, ki se vsak dan vozijo na delo, v šolo, po opravkih ali kakšnih drugih obveznostih in pri tem obtičijo v prometu, si želijo alternative, ki bi njihovo pot olajšala. E-skuterji Eco strela ponujajo izjemno praktično rešitev. Z njimi se izognete gneči, ni vam treba iskati parkirišča, hkrati pa skrbite za čistejše okolje in svojo energetsko neodvisnost. Uporabljajo se lahko tudi v mestnih središčih, zaprtih za vozila na fosilna goriva. Vožnja s takim skuterjem je tiha in udobna.

Z e-vozili so vaši stroški vožnje nižji, saj je električna energija cenejša od drugih pogonskih goriv. E-skuter EKO STRELA porabi samo 0,25kWh/100 km, kar znese 30 centov/100 km. Stroški vzdrževanja so minimalni, saj e-skuter nima filtrov goriva, olja in zraka. V kombinaciji s sončno elektrarno pa je vaša vožnja z e-vozili brezplačna.  

Na voljo so vam štirje različni atraktivni modeli e-skuterjev moči od 1600-2400W, hitrosti 25km/h ali 45km/h, z dosegom od 60 do 110 km. Na vse električne skuterje z vgrajeno litijevo baterijo vam Eko sklad dodeli 300,00 EUR nepovratnih sredstev.

Več o električnih rešitvah najdete na spletni strani soncni-sistemi.com.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

PANASONIC SLOVENIJA

, , Tel: 080 080 799
Panasonic je ena največjih svetovnih blagovnih znamk na področju potrošniške elektronike. Že več kot stoletje uporabnike razvaja z najnovejšimi televizijskimi sprejemniki, fotoaparati, ... Več

KIKštarter KAMNIK

Fužine 10, 1241 Kamnik, Tel: 031 226 763
KIKŠtarter je več kot le coworking prostor, kjer si skupnost deli delovni prostor in opremo. Poleg samega prostora ponujajo različne sklope izobraževanja in delavnice. Program so ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več