Avtomobilizem
Avtomoto
14.06.2022 11:42
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Električna vozila Mercedes-EQ: nova doba potovanja z avtomobilom

Družina električnih vozil Mercedes-EQ je vse bolj pestra - od prestižnega do takšnega, ki ima športno srce, ali namenjenega družinskemu lagodju. Zapeljite se v prihodnost. S tem, ko boste z električnimi vozili Mercedes-EQ prispevali k zmanjšanju emisij CO2, se boste bolje počutili vi in tudi okolje.
Foto: Mercedes-Benz AG
Foto: Mercedes-Benz AG

Pri vseh Mercedes-EQ vozilih gre za zlitje tehnologije in dizajna, naj gre za intuitiven zabavno-informacijski sistem MBUX ali pametno navigacijo, ki bo namesto vas načrtovala idealne parametre za čim večji doseg vozila. Vsi modeli Mercedes-EQ imajo 8 let garancije na baterijo oziroma do 160.000 prevoženih kilometrov, EQS pa do 10 let oziroma kar 250.000 kilometrov.

Z že zdaj popolno floto električnih vozil Mercedes uresničuje ambiciozne cilje: do leta 2030 bo več kot polovica Mercedesovih avtomobilov opremljena z električnimi pogonskimi sklopi.

Novi EQS. Limuzina presežkov.

EQS je električni ekvivalent najbolj prestižni Mercedesovi limuzini razred S. 5,22 metra dolg EQS je najbolj aerodinamičen serijski avtomobil na svetu. Oblikovna zasnova loka nudi izjemne aerodinamične rešitve, zelo velika medosna razdalja pa v kabini ponuja razkošje, ki ga nismo vajeni niti v najbolj razkošnih limuzinah. Hkrati je EQS najbolj varno električno vozilo na svetu (kar potrjuje organizacija Euro NCAP) in serijsko električno vozilo z največjim dosegom.

Ko smo že pri obliki: njegova oblika spominja na enega najbolj slavnih vozil vseh časov, Mercedes 300SL Gullwing. To je bil najsodobnejši avtomobil svojega časa. Ko je bil izdelan originalni Gullwing, so ljudje ob pogledu na avto govorili: “To je NLP!” Ob pogledu na EQS pa lahko zapišemo, da je NLP pristal.

Foto: Mercedes-Benz AG

V kabini novega EQS z enim polnjenjem prevozimo do 759 kilometrov (WLTP) in to kljub izjemni moči 245 kW (333 KM). Baterijo lahko na hitrih polnilcih napolnite z močjo do 200 kW oziroma v 15 minutah za nadaljnjih 300 kilometrov poti. Funkcija “Electric Intelligence” samodejno izračuna porabo energije in načrtuje najhitrejšo pot do polnilnih postaj. Posebnost EQS je ukrivljeni zaslon “MBUX Hyperscreen”, ki v širino meri kar 141 centimetrov. Programska oprema se je sposobna učiti na podlagi navad voznika in omogoča različne predloge, ki jih lahko ta z enim samim klikom enostavno sprejme ali zavrne. Sistem “Energizing air control plus” vključuje senzorje in zagotavlja visoko stopnjo filtracije zraka. Če je kakovost zraka zunaj slaba, bo sistem priporočil zapiranje oken avtomobila. Posebnost vozila je, da se lahko vrata ob vstopu v kabino odpirajo samodejno. 

Novi EQE. Tri v enem – tehnologija, udobje in športnost.

EQE je nekoliko bolj kompakten in dinamičen. Skoraj pet metrov dolga limuzina z medosno razdaljo 3,12 metra prekaša tradicionalno limuzino razreda E, ki je sinonim za notranje udobje.  

Digitalno urejeno okolje dopolnjuje mešanica kakovostnih materialov in za EQE posebej razvitega vonja. Umetna inteligenca vozniku ponuja najpogosteje uporabljene funkcije glede na trenutno razpoloženje. Lahko si omislite tudi 56-palčni zaslon Hyperscreen, ki pod zaobljenim pokrovnim steklom skriva kar tri združene zaslone, dva 12,3-palčna in sredinski 17,7-palčni zaslon. Seveda je omogočeno tudi glasovno sporazumevanje z ukazom “Hey Mercedes”.

Tudi EQE je opremljen z električno inteligenco, načrtovalcem poti, ki poskrbi za idealen urnik, vključno z odmori pri polnjenju, da boste čim hitreje prispeli na cilj. Vozilo samo komunicira s polnilnikom in namesto vas opravi celotno administracijo. EQE trenutno velja za enega najbolj varnih avtomobilov. Tehnologija, vgrajena v vozilo, spremlja utrujenost voznika prek kamere, ki neposredno sledi očem.

Novi EQB. Električni sedemsedežnik je pravkar zapeljal na slovenske ceste.

S sedmimi sedeži je EQB privlačen električen avtomobil za družinsko uporabo in za tiste, ki aktivno izkoristijo svoj prosti čas. EQB lahko ponudi dva zložljiva sedeža v tretji vrsti. Če morate v vrtcu ali na treningu pobrati še sosedova “mulca”, s tem avtomobilom ne boste imeli težav. Ko pa potrebujete le dve sedežni vrsti, je v prtljažniku še vedno ogromno prostora. Prostornina prtljažnika je v primeru petsedežne različice od 495 do 1710 litrov oziroma od 465 do 1620 litrov, če se odločite za sedemsedežno različico. EQB vas bo razvajal z visoko stopnjo varnosti, izjemno zatesnitvijo proti prodoru hrupa v kabino, vzornim udobjem in vrhunsko kakovostjo, ki je tako značilna za vozila znamke Mercedes-EQ.

Čas polnjenja avtomobila od 10 do 80 odstotkov na postaji z močjo 100 kW je 32 minut, doseg s polno baterijo pa s 472 kilometri potrjuje družinsko uporabnost vozila. Poleg tega se lahko voznik zanese na “vozniškega trenerja”, poimenovanega ECO assist, ki ponuja namige, kako povečati doseg.

Foto: Mercedes-Benz AG

EQA. Vstopnica v svet električnih vozil Mercedes-EQ.

Zunanje mere EQA postavljajo ob bok konvencionalnemu športnemu terencu Mercedes-Benz GLA. Njegove oblikovne posebnosti, ki vas bodo prevzele, so črna maska, nove polne LED luči, tudi LED zadnje luči, ki so združene z LED trakom.

Digitalna armaturna plošča z najnovejšim informacijsko-razvedrilnim sistemom MBUX ima posebno grafiko s prikazom funkcij električnega pogona. Vključuje program za pametno električno navigiranje, prikazuje pa tudi podatke o vremenu in slogu vožnje. Samodejna klimatska naprava lahko ogreje notranjost, še preden se sploh usedete za volan.

Polna baterija kapacitete 66,5 kWh omogoča potovanja z dosegom do 531 kilometrov. Pred poletjem in odhodom na dopust je dobro vedeti še nekaj: z EQA ne boste prikrajšani niti za vleko prikolice z maso 750 kilogramov, pri tem pa vam bosta v pomoč električna pomična vlečna naprava in stabilizacijski sistem.

Foto: Mercedes-Benz AG

EQC. Družinsko uporaben in dinamičen kot modeli AMG.

Športni terenec ponuja visoko zmogljivost z brezkompromisnimi pospeški in dosegom 432 kilometrov (WLTP), na račun prostornosti pa ga bodo cenile tudi družine.

Impresiven pospešek od 0 do 100 km/h v 5,1 sekunde zagotavlja par elektromotorjev s skupno močjo 300 kW (408 KM), največji navor je kar 765 Nm. Prednji motor je prilagojen največji učinkovitosti pri počasnejši vožnji, motor na zadnji pogonski osi pa dinamičnim karakteristikam vozila. Na voljo so različni načini vožnje: za udobje, eko način, za največji doseg, športni način in individualni način. In še nekaj – v najmočnejšem načinu lahko avtomobil upravljate le z enim pedalom.

EQC lahko polnite tudi na hitrih polnilnicah z močjo do 110 kW, ki v 40 minutah zalogo energije obnovijo z 10 na 80 odstotkov.

Foto: Mercedes-Benz AG

EQV. Največji električni enoprostorec pri nas.

Prednost EQV je, da se lahko v njem prevaža do osem potnikov. Tako se lahko odpeljejo na primer v središče mest, ki vse bolj omejujejo dostop z avtomobili na notranje zgorevanje. Zanimiv pa je tudi za zasebnike, ki iščejo električno vozilo s prostornostjo velikega kombija. Elektromotor z največjo močjo 150 kilovatov zadostuje za 363 kilometrov vožnje, na hitri 110-kilovatni polnilnici pa se baterija v tričetrt ure napolni z 10 na 80 odstotkov kapacitete. EQV je avtomobil, ki zagotavlja kar pet stopenj rekuperacije elektrike in tudi vožnjo zgolj z enim pedalom. Zaradi vseh teh lastnosti je lahko eden izmed adutov nove družine okolju prijaznih vozil prihodnosti Mercedes-EQ.

Foto: Mercedes-Benz AG

Na račun subvencij in finančnih novosti, ki jih v letu 2022 fizičnim osebam nudijo finančne spodbude, podjetjem (zavezancem za DDV) pa omogočajo uveljavljanje vstopnega davka pri nakupu 100-odstotno električnih vozil, so vozila Mercedes-EQ dosegljiva kot še nikoli.

Več najdete na spletni strani www.mercedes-benz.si/eq.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Električni avtomobili


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več