Telefoni
04.10.2011 12:16

Deli z drugimi:

Share

Do polne baterije v 10 minutah

Do polne baterije v 10 minutah
Do polne baterije v 10 minutah

Mnogim izmed vas se je zagotovo že zgodilo, da se je baterija mobilnega telefona izpraznila ravno v nepravem trenutku. Ker polnjenje baterije traja celo večnost, mobilnik le stežka napolnimo ko smo v službi ali pri prijateljih. Mnogi to nevšečnost rešujejo na način, da kupijo dodatno baterijo in jo napolnjeno nosijo s sabo.

Teh težav in skrbi zagotovo ne bi imeli, če bi lahko baterijo mobilnika napolnili v nekaj minutah. Da to niso le sanje, so pred kratkim pokazali inženirji podjetja NTT Docomo. Ti so namreč pripravili namensko baterijo za pametne mobilne telefone, ki jo je mogoče napolniti v pičlih desetih minutah. Čeprav podjetje NTT Docomo javnosti ni želelo razkriti podrobnosti o novi tehnologiji, naj bi tu šlo »zgolj« za izboljšano različico litij-ionske baterije. Super baterija se v primerjavi z običajnimi rešitvami namreč polni s kar desetkrat višjim električnim tokom.

Na baterijo, ki se napolni v pičlih desetih minutah, bo žal potrebno še nekoliko počakati. Podjetje NTT Docomo je namreč predstavilo šele zgodnji prototip. Japonski gigant ocenjuje, da naj bi nova baterija prispela na trg najkasneje do leta 2015. Po najbolj optimističnem scenariju in z nekaj sreče bi ta lahko ugledala luč sveta v dveh letih. Končna različica hitro napolnjive baterije naj bi bila seveda še tanjša in precej zmogljivejša. No, pustimo se presenetiti.


Prijavi napako v članku